İzmirliler müjde! 1 yıllık suyumuz var!
Türkiye genelindeki yağışlarda büyük oranda düşüklük yaşanırken, Ege Bölgesi’ndeki yağışlarda geçtiğimiz yıllara göre artış kaydedildi. Meteoroloji Mühendisleri Odası İstanbul Temsilcisi Ahmet Köse, “Yağışlara baktığımızda genelde yüzde 25’lik bir düşüş var. Ancak Ege Bölgesi’nde uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 15’lik bir yükseliş olduğunu görüyoruz” dedi. Öte yandan Devlet Su İşleri 2. Bölge yetkilileri ise, Tahtalı Barajı’nda bundan sonra hiç yağmur yağmaması durumunda kentin 1 yıllık içme suyunu karşılayacak kapasite bulunduğunu müjdeledi.
- Ege Postası
- 13.01.2014 - 16:28
ONUR ÇAKIR / HABER SERVİSİ â€“ Türkiye genelinde havaların kurak geçmesi vatandaşlarda endişe yarattı. Bu durum, “Acaba Türkiye de küresel ısınmadan etkileniyor” sorusunu akla getirdi. Meteoroloji Mühendisleri Odası İstanbul Temsilcisi Ahmet Köse, ülke genelinde ekim-ocak ayları arasında geçtiğimiz yıla göre yüzde 25 azalma olduğunu kaydetti. Köse, “Uzun yıllar ortalamasına göre ise yağışlarda yüzde 19 azalma var. 2013 yılı belli aralıklarla kurak geçiyor. Yarı kurak ve sulak ülkeyiz. Yarı kurak dönemi yaşıyoruz. Bu yıl Güney Avrupa ve ülkemizi kapsayan alanda yüksek basınç, alçak basınç sistemlerinin inmesine engel oluyor. Kuzey denizlerinde deniz suyu sıcaklıklarının yüksek olması, okyanus akıntıları yüksek basıncın etkisiyle ılık hale geldi. Bu nedenle kuvvetlenen yüksek basınç alanları alçak basınçların ülkemize girmesini engelliyor. Şuanda yüzde 25 ile 41 arasında yağışlarda azalma var. Birçok bölgemizde barajlardaki su seviyelere baktığımız zaman yarı yarıya azalma söz konusu” dedi.
TARIMSAL KURAKLIK
Bu yaşananların tarımsal kuraklığı uzun vadede etkileyebileceğini belirten Köse, şunları söyledi:
“Şuanda tarımsal kuraklığı görmüyoruz. Ekim-Kasım döneminde ürünler ekildi. Bir kısmı kış biter bitmez ekilecek. Toprak nemli. Yeşilliği hala görüyoruz. Ürünlerin gelişme ve hasat döneminde suya ihtiyaç var. Gelişme evresinde kar ya da yağmura ihtiyaç var. Eğer bu olmazsa tarımsal kuraklık yaşanabilir. Endişemiz bu yönde”
EGE BÖLGESİ İÇİN SEVİNDİRİCİ HABER
Köse, Çanakkale, İzmir, Aydın, Muğla hattı boyunca 1 Ekim-31 Aralık tarihleri arasında uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 15’lik yağış artışı geçtiğini söyledi. Köse, “İzmir’deki baraj rezervlerinin ortalaması yüzde 57. İstanbul ve Ankara’ya göre çok iyi durumda. Ege Bölgesi Ocak ayının son haftası itibariyle mevsim normallerinde yağış olacak. Bu tarihten itibaren yüksek kesimlere kar yağışı, diğer yerlerde ise normal yağış göreceğiz” dedi.
DSİ’DEN MÜJDELİ HABER
Egepostasına konuşan DSİ 2. Bölge Yetkilileri ise, İzmir’in içme suyu karşılayan Tahtalı Barajında doluluk oranının yüzde 56 olduğunu açıkladı. Yetkililer, “Geçen yıl bu orana yüzde 46 idi. Gördes Barajı’nda doluluk oranı ise yüzde 21. Geçen yıl bu oran yüzde 18 civarındaydı. Tahtalı Barajı’nda 1 yıllık su rezervi var. Vatandaşların bu konuda bir endişesi olmasın. Geçen yıl İzmir iyi yağış aldı ve su israf edilmedi. Bunun mükafatını yaşıyoruz” dedi.
Yorum Yazın