İzmirlilerin kafası karıştı: Danıştay kararından sonra Buca Metrosu çıkmazı
İzmir tarihinin en büyük yatırımı ve hafif raylı sistem hattının 5.ayağını oluşturan Buca Metrosu için Danıştay dün nihai kararını verdi. Danıştay’ın kararının ardından kamuoyunda metronun akıbetine ilişkin soru işaretleri oluşurken karara ilişkin 3 farklı iddia ortaya atıldı. İddialardan biri, ihalenin tamamen iptal edildiği olurken diğeri ise ihalenin en düşük teklifi veren Nurol İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi’ne devredildiği oldu. Öte yandan; bir diğer iddia ise Danıştay’ın Nurol İnşaat’ın talebini de reddetmesi ve bu doğrultuda Büyükşehir’in gerekli evrakları da teslim etmesi nedeniyle ihaleyi kazanan Gülermak Şirketi ile çalışmaların devam edeceği oldu.
- Ege Postası
- 21.07.2022 - 13:11
TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük yatırımı olan ve 14 Şubat'ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla temelleri atılan Buca Metrosu tartışmaları, dün Danıştay’ın verdiği kararla yeniden alevlendi.
Metronun yapım işi ihalesini Gülermak Şirketi kazanırken ihalede 529 milyon daha düşük teklif vererek en düşük teklifi veren Nurol İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi ile Yapı Merkezi İnşaat Sanayi Anonim Şirketi tarafından yargıya taşınmıştı. İhalenin ikinci en düşük teklifi veren firmaya verilmesi İzmir siyasetinde de tartışmalara neden olurken İzmir 4. İdare Mahkemesi aldığı kararla belirlediği eksikliklerin altını çizip ihaleyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Büyükşehir ise mahkemenin kararını üst yargıya taşınmıştı.
Öte yandan Danıştay ise konuya ilişkin nihai kararı verdi ve Büyükşehir'in itirazını reddetti. Danıştay kararı kamuoyunda farklı algılar yaratırken metronun akıbetinin ne olacağı merak konusu oldu. Danıştay kararının ardından 3 farklı iddia gündeme geldi.
SOYER NE DEMİŞTİ?
Danıştay kararının beklendiği sürede verdiği bir röportajda sürece ilişkin konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Biz, kamu ihale mevzuatına tabi değiliz. Buca Metrosu ihalesi Kamu İhale Kanunu'na göre yapılmadı. Bu ihale FIDIC denilen (Uluslararası Müşavir Mühendisler Federasyonu) uluslararası ihale mevzuatına göre yapıldı. Avrupa İmar Kalkınma Bankası ihaleyi kesinleştirdi ve onayladı. Orada bitmiş bir süreç var zaten. Burada çıkacak karar her ne olursa olsun bu süreci etkileyecek bir sonuç doğurmayacak. Danıştay'dan çıkacak karar ne olursa olsun kaldığımız yerden devam ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
Danıştay’ın verdiği karar, ihalenin ve Buca Metrosu’nun akıbetine ilişkin kamuoyunda birçok soru işareti yarattı. AK Parti cephesinden yapılan açıklamalar, ihalenin iptal edildiği yönünde olurken Büyükşehir tarafından yapılan açıklama ise kafalarda soru işaretlerinin belirmesine neden oldu.
Dün Danıştay kararına ilişkin Büyükşehir tarafından yapılan açıklamada, metro çalışmalarının durdurulmayacağı ifade edilmiş ve “Danıştay 13’üncü Daire’nin aldığı karar doğrultusunda, Buca Metrosu’nun yapım işi kaldığı yerden devam edecek, İzmir tarihinin en büyük projesi planlandığı şekilde öngörülen takvime uygun olarak yapılacaktır” denilmişti.
İHALE İPTAL Mİ DEVAM MI?
Öte yandan; gerek Büyükşehir gerekse muhalefet tarafından yapılan açıklamalar, kafalardaki soru işaretlerinin giderilmesi noktasında yetersiz kalırken Danıştay kararının ardından 3 farklı iddia ortaya atıldı.
Bir yandan; ihalenin iptal edilmediği, yalnızca ihalenin en düşük ikinci teklifi veren Gülermak İnşaat’tan alınarak Nurol İnşaat’a verildiği iddiası ortaya atılırken diğer yandan ise ihalenin tamamen iptal edildiği ileri sürüldü.
Danıştay kararının ardından ortaya atılan bir diğer iddia ise şu oldu:
Edinilen bilgilere göre; Danıştay, Büyükşehir’in İdare Mahkemesi’nin kararına ilişkin yaptığı itirazı reddederken Nurol İnşaat’ın yaptığı itirazı da reddetti.
İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını “belirli evrak eksikliklerinin tamamlanması” istemiyle verdiği belirtilirken Nurol İnşaat’ın da talebinin reddi de göz önünde bulundurulduğunda Büyükşehir, gerekli evrakları tamamladığı için ihalenin ve Buca Metrosu çalışmalarının kaldığı yerden devam edeceği ifade edildi.
KAPSAMLI BİLGİ VERİLMEDİ
Kararın ardından hem muhalefetin hem de Büyükşehir’in nasıl bir yol haritası izleyeceği henüz açıklanmazken Danıştay kararı ve içeriğine ilişkin meclis üyeleri ve partilerin grup başkanvekillerine ayrıntılı bilgilendirme yapılmadığı belirtildi.
Yorum Yazın