Dolar 34,2536
%0.26
Euro 37,4889
%-0.09
Altın 2.915,860
%0.92
Bist-100 8.964,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Japon şirketler, yeni nükleer santraller açmak için başvurdu

Japon şirketler, yeni nükleer santraller açmak için başvurdu

Japonya'yı sarsan radyasyon sızıntısının ardından yenilenen nükleer santral standartları bugün yürürlüğe girerken bazı şirketler de santrallerinin açılması için Nükleer Düzenleme Kurulu'na resmen başvuruda bulundu.Ada ülkesinin kuzeyini...

  • Ege Postası
  • 08.07.2013 - 07:27
Japonya'yı sarsan radyasyon sızıntısının ardından yenilenen nükleer santral standartları bugün yürürlüğe girerken bazı şirketler de santrallerinin açılması için Nükleer Düzenleme Kurulu'na resmen başvuruda bulundu.

Ada ülkesinin kuzeyini 2 yıl önce vuran 9.0 şiddetindeki depremin tetiklediği tsunamide zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali radyasyon sızdırmıştı. Dönemin hükümeti, bu sızıntı üzerine ülkedeki 50'den fazla santrali kapatmış ancak artan elektrik ihtiyacı nedeniyle ikisini tekrar açmıştı. Bu felaket üzerine oluşturulan üst kurulun belirlediği yeni standartlar da bugün yürürlüğe girdi. Bu adımla birlikte 5 elektrik şirketi, 10 reaktörün tekrar faaliyete girmesi için üst kurula başvurdu. Nükleer Düzenleme Kurulu, her bir başvurunun neticelendirilmesi için 6 ay gerektiğine dikkat çekti. Ancak nükleer santrallerin tekrar hizmete girmesi için bulundukları bölgelerdeki halkın da onay vermesi gerekiyor.

Japonya'nın en çok satan Yomiuri gazetesinde bugün yayımlanan bir araştırmaya göre, nükleer santrallerin yakınında bulunan yerel yönetimler, santrallerin tekrar açılmasına soğuk bakmıyor. Gazete, 7 farklı nükleer santralin çevresinde bulunan eyalet ve yerel yönetimden 72'inde yaptığı araştırma sonucuna göre 34 tanesi santrallerin açılmasına onay veriyor. Bunlardan 4'ü hiçbir şart öne sürmeden nükleer santrallerin tekrar devreye girmesini isterken 30'unun bazı şartlar çerçevesinde 'evet' dediği belirlendi. 7 tanesi ise hangi şart altında olursa olsun santrallere karşı olduğunu belirtti. 31 tanesi ise şimdiden evet ya da hayır demeyeceğini kaydetti.

Nükleer Düzenleme Kurulu'nun güncellediği yeni güvenlik standartları, Fukuşima'da yaşanan radyasyon sızıntısından etkilenerek oluşturuldu. Kurulun yenilediği şartlardan biri, nükleer çekirdeğin korunmasına yönelik. Kurul, nükleer çekirdeğin erimesinin önüne geçilmesi için ek bir savunmanın oluşturulmasına karar verdi. Nükleer santralin bulunduğu binanın da güçlendirilmesi gerekiyor. Radyasyonun çevreye salınmasının önüne geçecek yeni bir hava filtreleme sistemi, tsunamiye karşı denizde yeni duvarlar ve santralin uzağında inşa edilecek ek bir güvenlik kontrol binasını da gerekiyor. Bu ek bina ile santral zarar görse dahi santrale ilişkin işlemlerin devam ettirilmesi hedefleniyor.

Nükleer santrallerin açılmasına iktidardaki Liberal Demokratlar da olumlu bakıyor. Başbakan Şinzo Abe, güvenli ve ucuz bir enerji kaynağı olmadan ekonomik kalkınmanın tam olarak sağlanamayacağını savunuyor. Liberal Demokratlardan üst düzey isimler de nükleer santrallerin açılmasına yönelik açıklamalarda bulunmuştu. Ancak Fukuşima'daki radyasyon sızıntısı nedeniyle oluşan nükleer karşıtı hava çerçevesinde Liberal Demokratların, santrallerin tekrar çalışması yönünde halkı ikna etmesinin zaman alacağı yorumları yapılıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.