Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kabotaj'a renkli kutlama

Kabotaj'a renkli kutlama

İzmir'de, Kabotaj Bayramı'nın 90'ıncı yılı törenlerle kutlandı. Denizci halatları sergisinin de kurulduğu kutlamaların en eğlenceli anı ise protokol ve öğrenciler arasındaki geleneksel halat çekme yarışı oldu. Sahillerde renkli görüntüler sergilendi

  • Ege Postası
  • 01.07.2016 - 12:40

Kabotaj Bayramı'nın 90'ıncı yıl kutlaması, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Vali Yardımcısı Ufuk Seçil, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk'ün de hazır bulunduğu törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tershaneler ve Kıyı İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Güven Duran, denizciliğin önemini anlattı. Güven Duran, "Kabotaj Bayramı, Kurtuluş Savaşı'nın denizlerdeki zaferinin ilanıdır. Denizcilik, sadece bir taşımacılık metodu değildir. Ticaret, enerji, balıkçılık, güvenlik unsurlarıyla deniz gücünün bir aynasıdır" dedi.

DENİZCİ HALAT BAĞLARI SERGİLENDİ 
Törende, Cumhuriyet Meydanı'na denizci halat bağlama çeşitlerinin gösterildiği sergi de yapıldı. Sergide birçok bağlama yönteminin uygulandığı halatlar büyük ilgi gördü. Bu arada törenin en dikkat çeken ve eğlenceli yönü de, protokol ve öğrenciler karmasının geleneksel halat çekme yarışı oldu. Çimlerin üzerindeki halat çekme yarışmasında renkli görüntüler, yaşandı. Otizme dikkat çekip farkındalık yaratmak için bazı katılımcıların 'otizim' yazılı tişörtler giydiği tören sonrasında başarılı yelkencilere, plaket ve başarı belgeleri dağıtıldı.

FOÇA'DA TÖREN

Foça’da, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 90. Yıldönümü dolayısıyla, çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na, Foça Liman Başkanlığı çelengi sunuldu. Çelenk sunma törenine, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça Liman Başkanı Talat Yolcu, Belediye Meclis Üyeleri, Foça Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, Foça Yelken İhtisas Kulübü yöneticileri ve sporcuları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve daire amirleri katıldı. 

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından, Foça Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral H. İbrahim Yıldız, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve Foça Liman Başkanı Talat Yolcu, Deniz Şehitlerimizin aziz hatıralarını anmak üzere hazırlanan çelengi, Beşkapılar Kalesi önünden denize bıraktı.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, yaptığı açıklamada "Üç tarafı denizlerle çevrili ve dünya üzerinde önemli iki boğaza sahip ülkemiz, denizcilikte daha modern seviyelere ulaşmalıdır. Ülkemiz ekonomisine katkısını arttırmak, denizcilikte daha çok söz sahibi olabilmek için çalışmalıyız. Denizcilikte hedeflere ulaşmak dileğiyle tüm denizcilik camiasının ve halkımızın ‘1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, saygılarımı sunuyorum" dedi.

ALİAĞA

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 90. yıl dönümü nedeniyle törenler düzenlenirken, terör saldırıları nedeniyle programlar bu yıl buruk geçti. 
Aliağa ilçesinde, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 90. yıl dönümü sebebiyle törenler düzelendi. Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Aliağa Liman Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen törene, Aliağa Liman Başkanı Kürşad Ayyıldız, Deniz Ticaret Odası Temsilcisi Cengiz Canka, Aliağa Denizciler Dernek Başkan yardımcısı Birol Akgöz, Aliağa Amatör Balıkçılar ve Su Sporları Derneği (ALDER) Başkanı Veysel Savran ile vatandaşlar katıldı. Son günlerde meydana gelen terör saldırıları nedeniyle ise programlar bu yıl buruk geçti. Bazı etkinlikler saldırılar nedeniyle iptal edildi.

ÇEŞME

İzmir'in Çeşme İlçesi'nde 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle kale karşısındaki Deniz Şehitleri Anıtı'nda resmi tören düzenlendi.

Çeşme'de Deniz Şehitleri Anıtı'nda Kabotaj Bayramı nedeniyle yapılan resmi törene, Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Garnizon Komutanı Vekili Sahil Güvenlik Üsteğmen Çağrı Ekim, CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Cumhuriyet Başsavcısı Özkan Gürdoğan, Liman Başkanı Nihat Tozman, Emniyet Müdürü Hüseyin Yılmazer, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Deniz Şehitleri Anıtı'na çelenk koyan Çeşme Liman Başkanı Nihat Tozman 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile 350 yıl süren kapitülasyonlara son verildiğini hatırlatarak, "Büyük Atamızın öngörüleri sonucudur ki, ülkemiz vatandaşlarına ait gemiler, kara sularımızda ve özellikle tüm dünya denizlerinde bayrak dalgalandırıyor ve diğer denizci devletlerle rekabet edebiliyoruz" dedi. 

Sunuculuğunu gazeteci Korcan Karar'ın üstlendiği resmi törenin ardından Ulusoy Liman İşletmeciliği'ne ait römorköre binen heyet, Çeşme açıklarına demirleyen, Heybiliada Fırkateyni yakınlarına giderek, deniz şehitleri anısına denize çelenk bıraktı.

İzmir Klasik Otomobilciler Derneği, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri nedeniyle, 9 klasik arabayı Çeşme Cumhuriyet Meydanı'nda sergiledi. Klasik arabalar, protokol üyelerinin ve vatandaşların ilgisini çekti.

URLA

Türk denizcilik tarihinin dönüm noktası olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 90.yıl dönümünde Urla’da törenle kutlandı.
Urla İskele Atatürk Anıtı’nda gerçekleşen törene Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Garnizon Komutanı Erol Çevik, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Jandarma Komutanı Binbaşı Cemil Erdemir, İlçe Emniyet Müdürü Oğuzhan Şahin, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Orhan Demiral ve Mithat Eroğlu, siyasi parti temsilcileri, Ali Rıza Mete Urla Yelken Gençlik ve Spor Kulübü öğrencileri ve Urla halkı katıldı.  

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından Urla Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı Selmin Sevim Can Turan günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştirdi.

Kabotaj kanununun günümüzdeki önemine değinen Urla Anadolu İmam Hatip Müdür Lisesi Müdür Yardımcısı Selmin Sevim Can Turan: “Yaşanan siyasal ve ekonomik gelişmelerle çok daha iyi anlaşılmaktadır. Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu yasa ile birlikte denizcilik alanında Türk vatandaşlarına denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda birçok haklara geri verildiği gibi siyasi ve ekonomik özgürlükler elde etmesi sağlanmıştır” dedi.

BİZ BİR DAMLADAN BİR DENİZ ÇIKARTMALIYIZ
Turan: “Ülkemiz vatandaşlarına ait gemiler karasularımızda ve özellikle tüm dünya denizlerine bayrak dalgalandırmakta ve diğer denizci devletler ile rekabet edebilmekteyiz. Ülkemiz üniversitelerinden, yüksek okullarından ve çeşitli eğitim kurumlarından mezun olan denizciler dünyanın tüm denizlerinde yerli ve yabancı bütün gemilerde görev yapabilmektedirler. Türk Silahlı kuvvetlerinin kahraman denizcileri ve şanlı deniz harp filomuz dünyanın dikkatini üzerine çekmekte ve başarılı görevler icra etmektedir. Bir dalgadan bir damla çıkartmak kolaydır. Biz bir damladan bir deniz çıkartmalıyız. Yüreği denizden geçen tüm vatandaşlarımızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramınızı gönülden kutlarım” ifadelerine yer verdi.  

Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Garnizon Komutanı Erol Çevik ve Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar deniz şehitleri anısına denize çelenk attılar. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.