Dolar 34,2714
%0.31
Euro 37,4959
%-0.07
Altın 2.926,150
%1.27
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kantininde kola yerine ayran satılan 737 okul 'Beslenme Dostu Sertifikası' aldı

Kantininde kola yerine ayran satılan 737 okul 'Beslenme Dostu Sertifikası' aldı

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın artırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi amacıyla Beslenme Dostu Okul Projesi’ni başlattı. Sağlık Bakanlığı...

  • Ege Postası
  • 11.05.2013 - 10:35
Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın artırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi amacıyla Beslenme Dostu Okul Projesi’ni başlattı. Sağlık Bakanlığı ile yürütülen ve 2010 yılında hayata geçirilen proje kapsamında kantinlerinde yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olan kızartma ve kolalı içecekler yerine süt, ayran ve taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı ürünler satılan okullara 'Beslenme Dostu Okul Sertifikası' veriliyor. Proje kapsamında denetimlerde 12 kriteri başarıyla uygulayan 737okul sertifika almaya hak kazandı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı, okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın artırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi amacıyla ‘Beslenme Dostu Okul’ projesini hayata geçirdi. Okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması hedefiyle 21 Ocak 2010 tarihinde iki bakanlık arasında imzalanan protokolle proje başladı. Bu projede yer almak isteyen okullar, belirlenen kriterler doğrultusunda 'Beslenme Dostu Okullar Değerlendirme Formu' ile denetleniyor. Okullar belirlenen 12 kritere göre denetimde geçiyor. 100 üzerinden 90 ve üzeri puan alan okullar 'Beslenme Dostu Okul' sertifikası ile ödüllendiriliyor. Okullarda özellikle yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilecek gıda maddelerinin (kızartmalar, gazlı içecekler, kolalı içecekler gibi) satışının yapılıp yapılmadığına, süt, ayran, yoğurt gibi içeceklerle taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, tane ile meyve ve sebze satışı yapılıp yapılmadığına bakılıyor.

Beslenme Dostu Okul Programı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liseleri kapsıyor. Okullar programa gönüllü olarak katılıyor. Bugüne kadar kriterlere uyan 737 okul ‘Beslenme Dostu Okul Sertifikası’ ile ödüllendirildi. Beslenme Dostu Okul sıralamasında ilk sırada 151 okulla Ankara geliyor. Ankara’yı sırasıyla 75 okulla Tekirdağ, 57 okulla İzmir, 46 Okulla Samsun, 36 okulla İstanbul ve 19 okulla Bursa takip ediyor.

YILDA 2 KEZ ÖĞRENCİLERİN BOY VE KİLO ÖLÇÜMLERİ YAPILIYOR

Proje kapsamında okullarda uyulması gereken 12 kriter belirlendi. Okullarda öğrencilerin boy/kilo ölçümlerinin rutin aralıklarla yılda 2 kez yapılıp yapılmadığı kontrol ediliyor. Risk grubunda olan öğrencilerin velileri ile görüşmeler/bilgilendirme faaliyetleri yapılarak sağlık kuruluşlarına yönlendirilip yönlendirilmediğine bakılıyor. Okul içinde uygun alanlarda sağlıklı içme suyu imkanları bulunmalı. Su deposu olanlarda temizliğini rutin aralıklarla yapmalı. Yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilecek gıda maddeleri (kızartmalar, gazlı içecekler, kolalı içecekler) satılmamalı. Süt, ayran, yoğurt gibi içecekler ve taze sıkılmış meyve ve sebze suyu satışı yapılmalı. Tane ile meyve ve sebze satışı yapılıp yapılmadığına dikkat ediliyor. Kantin hizmetlerinin belirlenen genelgede ‘Okul Kantini Denetim Formu’ kullanılarak denetlenmeli. Yemekhane hizmeti satın alınan firmanın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan üretim izninin bulunması gerekiyor. Yemekhane hizmetleri yönetim tarafından rutin aralıklarla denetlenip ve gerekli hallerde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden destek alınması gerekiyor. Menüler Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı menü modelleri örnek alınarak hazırlanmalı. Öğrencilerin evden getirdikleri beslenme çantalarının içeriklerinin Sağlık Bakanlığının yayımlamış olduğu ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün okullara dağıtmış olduğu haftalık beslenme programına göre hazırlatılmalı. Öğretmenler tarafından beslenme çantalarının içeriklerinin her gün kontrol edilmeli.

OKULLAR HER YIL DENETLENİYOR, ŞARTLARI DEVAM ETTİRMEYENLERİN SERTİFİKALARI ALINIYOR

İl Milli Eğitim Müdürlükleri okullara ‘Başvuru Formu’ ve ‘Beslenme Dostu Okullar Denetim Formu’ gönderiyor. Denetim Formunda belirtilen 12 kriterlere uygun okul ortamı sağlayan okul müdürlükleri başvuru formu ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü kanalı ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğüne başvuruda bulunuyor. Okullar, İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden 2 kişi, İl Millî Eğitim Müdürlüğünden 2 kişinin katılımı ile oluşturulan toplam 4 kişilik denetim ekibi tarafından denetim formuna göre denetleniyor.

Yapılan denetim sonucunda geçerli puan alan okulların Başvuru Formu ve Denetim Raporu İl Halk Sağlığı Müdürlüklerince Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumuna gönderiliyor. Denetim raporu değerlendirilerek ‘Beslenme Dostu Okul’ sertifikası düzenleniyor. Sertifika almaya hak kazanan okullar her eğitim-öğretim yılında en az 1 kez denetleniyor. Söz konusu şartların devamlılığını sağlayamayan okulların sertifikaları geri alınarak iptal ediliyor. Yapılan denetim sonucunda geçerli puan alamayan veya sertifikaları iptal olan okulların eksiklikleri bildiriliyor. Bu okullar sertifika almak için denetimden en az 3 ay sonra tekrar başvuru yapabiliyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.