Dolar 34,2086
%0.08
Euro 37,9166
%-0.47
Altın 2.926,960
%1.07
Bist-100 9.351,00
%-3.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karabağlar'da bir kriz daha

Karabağlar'da bir kriz daha

Geçtiğimiz hafta taciz ve baskı iddiaları ile gündeme gelen Karabağlar Belediyesi'nde yaşanan sendikal kriz dinmek bilmiyor. İlçe belediyesine bağlı şirket Spor A.Ş. bünyesinde örgütlenme çalışmalarına başlayan DİSK'in Çalışma Bakanlığı'ndan aldığı yetki belediye tarafından kabul görmezken, süreç yargıya taşındı. Belediyeden sendikaya veto

  • Ege Postası
  • 10.03.2016 - 09:39
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karabağlar Belediyesi'nin sosyal tesis, kafeterya ve restoran gibi birimlerimde başlayan sendikal örgütlenme faaliyetleri yargı engeline takıldı. Kısa süre önce işçilerden imza toplayan DİSK Dev Turizm-İş Sendikası'na belediyeden veto geldi.

Karabağlar'da KARBEL A.Ş.'den sonra belediyenin ikinci şirketi konumundaki Spor A.Ş.'de sendika krizi patlak verdi. Geçtiğimiz günlerde sermaye artış kararı alan ve faaliyet alanını genişleterek büyüme hazırlıklarına start veren belediye şirketi çatısı altındaki işçilerin örgütlendiği DİSK'e bağlı Dev Turizm-İş Sendikası'na yönetimden izin çıkmadı.

BELEDİYEDEN SENDİKAYA VETO
İlçe belediyesinin sosyal tesislerinde çalışan 21 işçinin örgütlendiği DİSK Devrimci Turizm-İş Sendikası Ocak ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan işletme bazında yetki aldı. Toplam iki yılı kapsayan toplu iş sözleşmesi için belediye yönetimi ile masaya oturmaya hazırlanan sendika gelen dava haberi sonrasında ise şok yaşadı. Bakanlık yetkisine itiraz eden ve sendikanın örgütlenme izinlerinin de iptalini isteyen belediye, konuyu İzmir 8'inci İş Mahkemesi'ne taşıdı. Sendikanın talebini iş hukukuna aykırı gören belediye şirketi, sendikal baraj ve yeterli çoğunluğun sağlanamadığı gibi gerekçelerle mahkemeden yeni inceleme talep etti.  

İŞÇİNİN ZAM UMUDU BAŞKA BAHARA
Gelişmelerle birlikte çoğunluğu asgari ücret ile çalışan işçilerin maaş zammı ve sosyal haklarda iyileştirme gibi beklentileri de başka bahara kaldı. Söz konusu itiraz süreci nedeniyle, belediye şirketini çeşitli hizmet birimlerinde çalışan sözleşmeli işçileri yakından ilgilendiren kritik toplu iş sözleşmesinin imzalanması da ertelemeye uğradı. Yargıdan gelecek kesin sonuç bekleneceğinden ötürü toplu sözleşme görüşmelerinin yaklaşık 6 aylık bir gecikmeye uğrayabileceği öğrenildi. Yaşanan bu krizle birlikte yaklaşık iki aydır belediye yetkilileri ile görüşme taleplerine yanıt alamayan sendikadan ise sert açıklamalar geldi.


SENDİKADAN SERT TEPKİ: BAŞKANIN TUTUMU CHP'YE YAKIŞMIYOR
DİSK Dev Turizm İş Ege Bölge Temsilcisi Tahir Ozan, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'na çağrıda bulunarak, "Belediye bakanlıktan aldığımız yetkiyi tanımıyor, bizleri görmezden geliyor. İki aydır bu sorunu aşamadık. Belediye yönetiminin soruna kayıtsız kalması nedeniyle yaşanan krizi bir türlü çözemiyoruz. Belediye yetkilileri ile haftalardır görüşemiyoruz. Karabağlar'da sendikal örgütlenmenin ve güvenceli çalışmanın önündeki engellerin bir önce kaldırılmasını istiyoruz. Belediye emekçinin önüne adeta set çekmekte, çalışanların anayasal haklarını çiğnemektedir. İşçiye ve sendikaya karşı izlenen bu tutum CHP'li bir belediye başkanına yakışmıyor. Cumhuriyet Halk Partisi seçim bildirgesinde asgari ücret bin 500 lira olacak sözü verirken, İzmir'de ve diğer illerdeki CHP'li belediyelerde uygulanan ücret politikası belliyken, Sayın Selvitopu'nun kendi işçisinin bin 300 lira maaşla çalışmasına seyirci kalmasını anlamak mümkün değil. Bu nasıl CHP'liliktir'" dedi.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA: İTİRAZLAR SENDİKAYA DEĞİL
Konuya dair değerlendirme yapan belediye yetkilileri ise, itirazların usül yününden yapıldığını, kurumdaki sendikal örgütlenmeye ya da işçiye karşı bir duruşun söz konusu olmadığını dile getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.