Dolar 34,2271
%0.06
Euro 37,9259
%0.4
Altın 2.919,880
%-0.33
Bist-100 9.212,00
%-1.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karabağlar'ın YILDIZ'ıyla A'dan Z'ye...

Karabağlar'ın YILDIZ'ıyla A'dan Z'ye...

25 yıldır Karabağlar’da eczacılık yapan, meslek hayatında vatandaşların takdirini kazanmış olmanın dışında çok sayıda STK, dernek ve vakıf üyesi olması nedeniyle ilçenin her noktasında tanınan Karabağlar Belediye Başkan aday adayı CHP’li Ali İhsan Yıldız’la ilçeyi, projelerini ve aday adaylığı sürecini konuştuk.

  • Ege Postası
  • 14.11.2013 - 11:33
EGE POSTASI - Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm’ün ‘bir dönem daha’ dediği Karabağlar’da koltuğa talip olanların sayısı da bir hayli fazla.2014 seçimlerinde CHP’nin Karabağlar adayı olmak için aday adayları harıl harıl çalışırken, bir isim var ki duruşu, projeleri ve tavırlarıyla fark yaratmış durumda.

25 yıldır Karabağlar’da eczacılık yapan, meslek hayatında vatandaşların takdirini kazanmış olmanın dışında çok sayıda STK, dernek ve vakıf üyesi olması nedeniyle ilçenin en uzak noktasında bile ‘eczacı bey’ olarak tanınan Ali İhsan Yıldız’la Karabağlar’ı, projelerini ve aday adaylığı sürecini konuştuk.

Bilimsel Eğitim Kültür Sanat Vakfı (BİLSES) başkanısınız…İzmir’de belediyeler eğitim sanat ve kültür anlamında ciddi projeler üretip etkinlik ve yatırım gerçekleştiriyor. Ancak bilimi pek belediyelerde göremiyoruz. Siz bu bakımdan bir fark yaratabilir misiniz'


Belediyecilik bir ekip işidir. Sağlam bir ekip kurarsanız her şeyi sağlıklı bir şekilde yaparsınız. Olaya bilimsel bakıp sanatı da içine katma anlayışındayım. Aday adaylığı sürecinde dahi danışman anlamında profesör düzeyinde isimler var ekibimde.Ne tür projeler üretebiliriz bunları belirliyorum. Yolumuz bilim. Bilimin ışığında hareket etme ana ilkem…Belediye başkanı olursam bu anlamda fark yaratacağım.


Sağlık sektöründen geliyorsunuz…Hükümetin sağlık politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz'

İktidarın ikinci 5 yılını perçinleme sürecinde biz eczacılar etkili olduk:Sağlıkta dönüşümde eczacılar sistemi başarıyla yürüttü. Yoksa sistem başarılı olamazdı.Ancak sağlıkta değişim dönüşümde bozukluk yaşandı. BAĞKUR’lusu SSK’lısı üniversiteye gidemiyordu. Bir çile var. Daha önce insanlar hastanelerde herhangi bir fark ödemezdi. İlaç alındığında sadece katılım payı öderdi. Özel hastanelere gittiğinde muayene ücretleri dışında farklar ödüyor. Paran kadar sağlık hizmetine doğru gidiyoruz.

Belediye başkanları genellikle mühendis, müteahhit oluyor. Siz sağlık sektöründen geliyorsunuz. Vatandaşla hep iç içesiniz…Aday adaylığı sürecinde bunun avantajını görüyor musunu? Belediye başkanlığı için bir avantaj mı bu meslek'Yoksa dez avantaj mı'

25 yıldır buradayım. Eczacılık yapıyorum.Çoğu kişi beni tanır simayen tanımayanlarda ‘eczacı bey olarak tanıyor. Mesleğim gereği ana ilkem önce zarar vermemek. Planlamamız günü birlik olmaz. Günlük hareket etmeyiz. Planlı bir şekilde geleceği düşünüyoruz. Belediyecilik anlamında da bu anlayışta olacağım. Yaşam kalitesini arttırmak anlamında projeler üreteceğim. Uzayda aramaya gerek yok. Halkla beraber olunca yerelde özelde o kadar güzel gereksinimler tesit edilip yapılır ki vatandaş da değer gördüğünü hisseder.

İlçenin acil çözülmesi gereken sorunları neler'

Karabağlar Anadolu mozaiği…Sahipsizlik duygusu var biraz ilçede... Yozgatlılar derneğine gittim. Şunu söylediler; ‘Biz MHP’li kökenli olabiliriz ama İzmir’deyiz. Bize sahip çıkılmasını istiyoruz” İnsanları ötekileştirmeden farklı düşünce inanç ve kültürleri bir arada sevgi saygı içinde birliktelik oluşturmalıyız. Ben bu temel de bakıyorum.Karabağlar’da yaşam kalitesini engelleyen engeller var. Bunlar nele? Kaldırım işgali…Otopark sorunu…Sokaklarda gezen seyyar satıcılar. Bunlar maliyet gerektirmeyen acil çözülmesi gereken şeyler… Çözümler polisiye cezai yöntemlerle olmayacak. Birbirimizi eğiterek olacak.

Yani ‘ben bina yapmayacağım, sosyal proje üreteceğim’ diyorsunuz

Geçenlerde konferansa katıldım.Bir profesör sunum yaptı. ‘Gökdelenler ne ye benziyor’ dedikten sonra ‘Karınca yuvası’ dedi. ‘Buradaki insanların bir sosyal yaşantısı kültürü olabilir mi insanlarla irtibatı olabilir mi’ dedi. Çok önemliydi bu sözler.Biz sosyal bir varlığız.Kentsel dönüşümden önce toplumsal dönüşüm gerekli…Benimde projelerim sosyal ağırlıklı vatandaşa dokunan projeler olacak.


Çok sayıda STK, dernek ve Vakıf üyesisiniz.Aday adaylığı sürecinde de bu kurumlarla yakın temas halinde olduğunuzu görüyoruz.

Ben STK’larla birlikte hareket eden, içinde bulunan mücadele eden biriyim.Ne istediklerini ve sorunlarını iyi biliyorum. Bugüne kadar bir değer görmemişler…İletişim kuramazsan STK’lar içine kapanıyor. Sorunlarının ne olduğunu bulamıyorsun. Onlarla diyalog geliştirip hepsini bir araya getirmemiz lazım. Ben bunu yapmak istiyorum. Aday adaylığım sürecinde de bunu yapıyorum. Derneklerimizin önerilerini alıyorum. Bir çok dernek ‘sen aday olursan desteğimiz sana’ diyor. Bu mutluluk ve gurur verici.

Aday gösterilirseniz nasıl bir oy oranı alacağınızı düşünüyorsunuz'

Aday gösterilirsem yüzde 55’lik bir oy alarak kazanacağımızı düşünüyorum.

Aynı zamanda eski bir futbolcusunuz…Karabağlar’da yeteri kadar spor yatırımı var m? Belediyeler spora nasıl bir katkıda bulunmalı'Siz başkan olursanız ne yapacaksınız bu aland?

Çok önemsediğim bir alan…Karabağlar’da spor tesisleri olsun, amatör kulüpleri sahiplenme olsun eksiklik var. Kültür Bakanlığı bünyesinde spor daire müdürlüğü var. Araştırdım hiçbir yatırım yapılmamış. İktidarın hiçbir yatırımı olmadığını vatandaş da söylüyor. Karabağlar’da kesinlikle amatör kulüpleri güçlendirilmeli...Spor birimi kurulup amatör kulüplerle kurumsal ilişki kurulmalı. Profesyonel anlamda sporcular yetiştirilmesine destek olunmalı. Karabağlar’dan neden olimpiyatlara katılacak oyuncu çıkmasın… Karabağlar’da 11 mevcut spor kulübü var. Projelerimin içinde sosyal işler müdürlüğüne bağlı spor şube müdürlüğü de var. Önümüzdeki günlerde bu doğrultuda 3 günlük bir çalıştay da düzenleyeceğiz. Aday olayım olmayayım bu çalıştayı yapacağım.

Çok aday adayı var. Gözünüzü korkutuyor mu'

Olumlu görüyorum sayının fazlalığını. Partinin verdiği haklardan dolayı insanlar kendilerinde aday adayı olma gücünü görüyor. Aday adayının fazla olmasında partimize teveccühün fazla olmasının etkisi büyük.Sayının fazla olması demokrasi şöleni. İyi bir yarış oluyor. Aday adayları sahada partiyi projelerini anlatıyorlar. Memnunum ben.

Aday belirleme yöntemiyle ilgili kaygınız var mı'

Belirsizlikler var. Sabırsızlıkla bekliyoruz. Ne olacağı nasıl olacağı konusunda netlik yok. Keşke eğilim yoklaması önseçim yapılsa insanlarda tanınırlığının karşılığını görür. Olması gereken bu ama yılların getirdiği sorunlar var bunda siyasi partiler yasası da etkili…Ama altını çizmek gerek katılımcılık partimizde bu dönem daha fazla oluşmaya başladı. Ben anketlerden de çıkacağımı düşünüyorum.


Bitmeyen metro…Karabağlar bundan çok etkilendi. ‘CHP Metro yüzünden Karabağlar’ı kaybedecek’ algısı var. Siz sahada dolaşıyorsunuz.Vatandaşın tepkisi nedir'

Sıkıntı çeken kesim var ama vatandaş engellemelerin olduğunun bilincinde…Aday adayı olarak ben bu anlatıyorum. Ek bir bütçe için bile bir dosyanın bakanlıkta 6 ay beklediğini anlatıyoruz.

Ülke çapında atık ilaç sorununu sürekli olarak çözecek projeleri gerçekleştirmek amacıyla kurulan ÇEKOOP üyesisiniz. İzmir’de kanayan bir yara haline gelen çöp konusu…Atık konusu…İlçelerde belediyelerde farklı yöntemlerle bu sıkıntıları çözmeye çalışıyor. Sizce ne yapılmalı.'

Çöp kültürü yok ülkemizde. İlk önce kültür haline gelmesi gerek. Avrupa’da bu sorunu çözmüşler. Kirletmemenin bir yöntemi de temiz bırakmak. Poşete koyup dışarı bırakmak kötü…Projemiz var bu konuda…Bilimsel ve katılımcılık anlayışıyla Karabağlar’da kalıcı bir çözüm getireceğiz.

Karabağlar Belediyesi’nin proje üretip dış fonlardan yeteri kadar yararlanamadığını görüyoruz. Bu anlamda bir çalışmanız olacak m?


Sadece iller bankasında gelecek parayla belediyecilik yapılmamalı. Para kaynağı yaratacak o kadar fon var ki yeter ki projeleri oluşturalım önlerine koyalım.Öyle gelirler elde etmeli ki belediye borç para verecek duruma gelmeli Benim ekibimdeki danışmanlar şuanda fonların kabul edeceği projelerin hazırlığı içinde…

Karabağlar Belediye Meclisi’nde CHP’li kadın meclis üyesi yok…Çok eleştirilen bir durum bu…Belediye başkanı olursanız kadınlara yönelik nasıl projeler olacak.Belediye bürokrasisinde kadınlara geniş yer verecek misiniz'

Eczacılık sektörünün yüzde 80’ini kadınlar oluşturur. O anlamda şanslıyım ben. Meslek hayatım boyunca hep diyalog içinde olduk. Bir şeyler ürettik. Bütün saha çalışmalarımda kadınlar yer alıyor.İktidarın uyguladığı politikalarla kadınlarımız gitgide dezavantajlı duruma düşüyor. Ben yapılacak işlerin kadınlarla daha doğru ve güzel yapılacağını düşünüyorum. Anne şefkati samimiyet ve onların içten çalışma duygusu bize güç katacaktır. Projelerim arasında kadın danışma şube müdürlüğü var. Belediye bünyesinde de çok fazla kadın çalışanın olacağını rahatlıkla söyleyebilirim.

Mevcut Belediye Başkanı sokağa inmemekle vatandaşla diyalog kuramamakla eleştiriliyor. Katılıyor musunuz'

Bu konuda söyleyebileceğim tek söz; ben belediyeyi değil Karabağları yönetmeye talibim.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.