Karaburun’daki doğa talanına Kent Konseyi’nden dava resti
Karaburun Kent Konseyi , Karaburun’da yer alan ve birinci derece sit alanının bitişindeki alana, ormanın traşlanarak Güneş Eneji Sistemi (GES) kurulmasına tepki gösterdi. Konsey tarafından yapılan açıklamada, “Ekolojik değeri devlet belgesi olarak tescillenmiş olan Karaburun Yarımadası’nın, bu değerli doğa hazinelerini yok edecek bir biçimde talancı sermaye yatırımlarına bırakılmasına Yarımada’da yaşayanlar olarak razı değiliz” denildi.
- Ege Postası
- 06.10.2020 - 10:17
EGEPOSTASI- Karaburun Kent Konseyi İzmir’in Karaburun ilçesi Küçükbahçe mevkiinde yer alan ve İris Gölü’nü de içerisine alan birinci dereceden sit alanının hemen yanına Güneş Enerji Sistemi (GES) kurma projesine tepki gösterdi. Yoğun çam ağacının olduğu bölgedeki ağaçların kesildiğine dikkat çeken Konsey, GES için bir doğa talanının yapıldığını sölyedi.
Konsey tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında proje hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
Yaşanan talana dikkat çeken Karaburun Kent Konseyi yaptığı yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Karaburun için çok önemli saydığımız ÖÇKA sürecini yaşarken bölgedeki yeni gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.
Karaburun/Küçükbahçe Mahallesi'nde GES proje sahası olarak seçilen alan, uydu görüntülerinden de görüleceği üzere yoğun orman alanı iken, bugün bu ormanın traşlandığı ve toprağın da sıyrılması ile bölgenin ekosisteminin büyük tahribata uğradığı görülmektedir. Bilindiği gibi, orman ile ağaç topluluğu aynı anlam taşımamaktadır. Orman; yüzlerce senede oluşan bir ekosistemdir. Küçükbahçe’de traşlama ve toprak sıyırma işlemleriyle bölgenin ekosistemine büyük darbe vurulmuştur. Yoğun çam ormanın bulunduğu bölgede kesilen çamlar dere yataklarına yatırılarak üzerleri traşlanan toprakla kapatılmıştır. Bölgede yangından mal kaçırırcasına hummalı bir çalışma sürdürülmektedir. İlgili Bakanlık kurumlarıyla yapılan yazışmalar sonucunda Sevtur Turizm ve Ticaret A.Ş’nin Karaburun GES Projesi ile ilgili olarak Bakanlık tarafından verilmiş bir ÇED kararı veya yürüyen bir ÇED sürecinin olmadığını da biliyoruz.
Güneş enerji santrali proje sahası, sit alanı içerisinde olmamakla birlikte İris gölünü içerisine alan birinci derece sit alanına bitişiktir. Proje sahası aynı zamanda Karareis barajının drenaj kanalına da bitişiktir. Proje sahası İris gölü sınırına yaklaşık 500 metre mesafededir. Proje alanının yarısı kadarı ise İris Gölü sınırına 500-1000 metre arasında kalan bölge içerisindedir.
Bugün bölgede büyük bir ekolojik yıkıma neden olan projenin kazıkları çakılmaya başlanmıştır. Tüm itirazlara rağmen “dediğim dedik” tavrı inatla sürdürülmektedir.
Sevtur Turizm ve Ticaret A.Ş’nin Karaburun GES Projesi bölgede, ısı yoğuşması yaparak canlı yaşamını tehdit edecek ve ekolojik yıkım yaratacaktır.
Devlet erki adına, karar verme yetkisini kullanan ilgililerden, tamamen yıkıma uğrayan 300.000 m2 lik alanın hesabını kimin vereceğini öğrenmek istiyoruz.
Ekolojik değeri devlet belgesi olarak tescillenmiş olan Karaburun Yarımadası’nın, bu değerli doğa hazinelerini yok edecek bir biçimde talancı sermaye yatırımlarına bırakılmasına Yarımada’da yaşayanlar olarak razı değiliz.
İris Gölü ve Karareis Barajı’nı, yok oluş noktasında tehdit altında bırakan, yaratacağı ekolojik yıkım konusunu hiç umursamayan bu “proje” hakkında suç duyurusunda bulunuyor ve ÖÇKB sürecini denetleme yetkisini üzerine alan T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı; ÖÇKB ilanının gereklerini yerine getirmeye bir kez daha davet ediyor ve Sevtur Turizm ve Ticaret AŞ.’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine aykırı ve suç teşkil eden yatırımının acilen durdurulmasını tekrar talep ediyoruz.
Yorum Yazın