Dolar 34,1371
%0.08
Euro 38,2513
%0.22
Altın 2.916,250
%0.06
Bist-100 10.030,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karaman'da tarihi bir mekan gün yüzüne çıkarılacak

Karaman'da tarihi bir mekan gün yüzüne çıkarılacak

İnsanlık tarihinin en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Karaman’da tarihi Debre Höyüğü gün yüzüne çıkarılacak. Kazı çalışmaları Selçuk üniversitesi Arkeoloji bölümü Öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Arkeolog Mehmet Tekucak...

  • Ege Postası
  • 19.07.2013 - 11:11
İnsanlık tarihinin en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Karaman’da tarihi Debre Höyüğü gün yüzüne çıkarılacak. Kazı çalışmaları Selçuk üniversitesi Arkeoloji bölümü Öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Arkeolog Mehmet Tekucak bilimsel başkanlığında, Arkeolog Cüneyt Öz tarafından yapılacak. Ekinözü köyü yakınlarında bulunan Debre Höyüğü, 10 Temmuz 2013 tarihinde, Karaman Valisi Murat Koca tarafından kazma vurularak kazı çalışmaları başlatılmıştı.

Kazı hakkında bir açıklama yapan Arkeolog Cüneyt Öz, "Burası Debre Höyük adıyla anılmakta. Höyükler bölgeye ilk yerleşen insanların yaptıkları evlerin ve yapıların zamanla tahribata uğraması, daha sonra gelen medeniyetlerin bu yıkıntıları düzleyip üzerine kendi yerleşim alanlarını inşa etmesi suretiyle zaman içerisinde oluşan yerlerdir, bilimsel açıdan 'höyük' olarak adlandırılmaktadır. Genel geçer bilgilere göre, en üst en geç dönemle başlar, aşağı doğru inildikçe en eski tarihin olması beklenir. Tunç Çağı Bir kaç seyyahın araştırmaları sonucuna göre Debre Höyüğünün Tunç Çağına kadar gittiği düşünülüyor. Belki de daha eski çağlara giden bulgular elde edeceğiz. Bunu kazı tamamlandığında anlamamız mümkün olacak. Çalışmalarımıza yön vermek için haritalandırma sistemi ile belirlediğimiz 50x50 plan karelerinde çalışmaya başlayacağız. Bu kareleme alanları kazı ilerledikçe zamanla genişleyecektir. Kazıya şu anda 10 arkeolog ve öğrenci, 10 işçi olarak başlayacağız. Kazı devam ederken jeolog, harita ve hava fotoğraf ekipleri de dahil olacağından bu sayıda ciddi artış olacaktır. Hedefimiz sağlıklı bir şekilde çalışmalarımızı yapıp Debre Höyüğünü en iyi şekilde ortaya çıkarmaktır." dedi.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.