Dolar 34,6450
%0
Euro 36,3499
%-0.08
Altın 2.932,910
%0.05
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat

Karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat

Sarıgöl Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mehmet Karaduman ve Dahiliye Uzmanı Dr. Neslihan Özen, halkı karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı uyardı

  • Ege Postası
  • 06.03.2013 - 13:28
 MANİSA - Başhekim Op. Dr. Mehmet Karaduman, karbonmonoksitin kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtlarda yer alan bir gaz olduğunu söyledi. Bu yakıtların kullanıldığı yerlerde baca sistemlerinin iyi çekmemesi, yangınlar ve araçların kapalı garajlarda çalıştırılması gibi durumlarla, rüzgarlı ve fırtınalı havalarda karbonmonoksit birikimi olabildiğini kaydeden Karaduman, "Böyle yerlerde uzun süre kalan kişiler de bu gazı soluduğundan zehirlenmeler ortaya çıkabilmekledir" dedi.

Karbonmonoksit zehirlenmesi riskiyle çok sayıda kişinin karşı karşıya olduğunu anlatan Karaduman, "Trafik polisleri, itfaiye çalışanları, kapalı garajlarda çalışanlar, çelik endüstrisi çalışanları, boya temizleme işlerinde faaliyet gösterenler, kalorifer kazanı dairesinde çalışanlar ile otomobil tamircileri meslek olarak risk altındaki kişilerdir. Ayrıca, çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları, akciğer hastaları ve anemik hastalar ile gebe kadınlar da riskli gruptur" diye konuştu. Başhekimi Op. Dr. Mehmet Karaduman, lodoslu havalarda soba yakıldığında çok dikkat edilmesi gerektiğini, ayrıca, kapalı alanlarda mangal bulundurulmasının da son derece tehlikeli olduğunu söyledi.

Nasıl zehirler'

Karbonmonoksit gazının insanları nasıl zehirlediğini de anlatan Karaduman, "Karbonmonoksit, solunduktan sonra akciğerler vasıtasıyla kana geçer. Kanın, dokulara oksijen taşıyan kısmı olan hemoglobin isimli molekül ile birleşerek ’karboksihemoglobin’ olarak ifade edilen bir bileşik oluşmaktadır. Bundan sonra kan artık hücrelere oksijen taşıyamaz ve zehirlenme belirtileri ortaya çıkar" dedi.

Belirtiler

Sarıgöl Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Neslihan Özen de kabonmonoksit zehirlenmelerinin belirtilerini anlattı. Özen, "Akut zehirlenmelerde, şiddetli baş ağrısı, güçsüzlük ve halsizlik, baş dönmesi, görmede kayıp, unutkanlık, bulantı ve kusma, göğüs ağrısı, bayılma, dikkat bozukluğu ve vücutta uyuşmalar görülür. Kronik zehirlenmelerde, şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma, karın ağrısı, halsizlik ve sersemlik hissi, uyuşmalar, göz kararması, unutkanlık, huzursuzluk, denge bozukluğu olmaktadır" diye konuştu.

Bu tarz şikayetleri olanların en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirten Özen, şunları kaydetti:

"Sağlık kuruluşunda olayın nasıl olduğu ve zehirlenen kişinin uğraş alanı gibi bilgiler eksiksiz olarak verilmelidir. Alınan bu bilgiler ışığında gerekli laboratuvar testleri de yapılarak kişinin zehirlenip zehirlenmediğine karar verilmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmesinin, bazı sinir sistemi hastalıkları, kalp krizi ve kalp ritim bozuklukları, ilaç ve alkol zehirlenmeleri, depresyon gibi ruhsal problemleler ve gıda zehirlenmeleri yanında, kafa travmaları ile de karıştırılabileceği unutulmamalıdır."

Alınacak önlemler

Zehirlenmeler konusunda Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin 114 numaralı telefonundan bilgi alınabileceğini anlatan Özen, "Zehirlendiği düşünülen kişi hemen temiz havalı bir ortama alınmalı ve derhal bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerini alınacak önlemlerle engelleyebiliriz. Evlerimizdeki ısıtma sistemlerinin ve bacaların her yıl bakımları mutlaka uzman kişilere düzenli olarak yaptırılmalıdır. Ev içi ve garaj gibi kapalı alanlarda, bacasız ısıtma araçları kesinlikle kullanılmamalıdır. Banyo içinde şofben kullanılmamalıdır. Kapalı garajlarda araçlar çalışır durumda bırakılmamalıdır"dedi (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.