Karşıyaka Belediyesi’nin Kadın Çalıştayı’na büyük ilgi
İZMİR'de Karşıyaka Belediye Başkanı CHP'li Hüseyin Mutlu Akpınar, kadına yönelik şiddetle mücadele için iki günlük çalıştay düzenledi. Akpınar, mor kravatıyla katıldığı toplantıda Atatürk'ün kadınlara kazandırdığı hakları hatırlatarak, “Atatürk, kadınların nikah kıyarken en az üç tane çocuk isteyip evde yarı açık cezaevi gibi yaşamalarına izin vermeyen bir dünya lideridir" dedi. Karşıyaka'da Kadın Çalıştayı’na büyük ilgi: Salona sığmadılar
- Ege Postası
- 05.11.2015 - 12:48
Başkan Hüseyin Mutlu Akpınar “Şiddet olgusu, toplumumuz için kanayan bir yaradır ve bu olgunun hala yaşanıyor olması, ısrarla sürmesi ve yaşamı belirlemesi, bir ülke için utançların en büyüğüdür” dedi. Dr. Türkegül Kocaoğlu da “Evinde söz sahibi olamayan kadınların, ülke yönetiminde söz sahibi olması mümkün değil” diye konuştu.
SALON DOLDU, DEV EKRAN KURULDU
Katılımcılar girişte Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası dinletisi ile karşılandı. Çalıştayın bir yıl süren hazırlık aşamasını içeren bir slayt gösterisi sunuldu. 400 kişilik salon ağzına kadar doldu, bazı katılımcılar merdiven boşluklarında oturdu.
Salona sığmayanlar fuayede kurulan dev ekrandan programı takip etti. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Başkan Akpınar, sahneye çıktığı sırada uzun süre alkışlandı. Oturum ve atölyelerde 28 profesör ve doçent doktorun da aralarında bulunduğu 100 kişi görev alacak. Tüm etkinliler ücretsiz olacak.
“ŞİDDET KABUL EDİLEMEZ”
Yeryüzünde ne zaman şiddet ve sömürü varsa önce kadını hedef aldığını söyleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar “Atatürk’ün kadına bakış açısını rehber ediniyor ve o doğrultuda yerel hizmet üretiyoruz. Bizim anlayışımızda şiddet, reddedilen ve izin verilmeyecek olan kavramdır. Kadına yönelik şiddet olgusu, toplumumuz için kanayan bir yaradır ve bu olgunun hala yaşanıyor olması, ısrarla sürmesi ve yaşamı belirlemesi, bir ülke için utançların en büyüğüdür. Ve bir ülke, bu ayıplarla yaşayamaz, insanlık bahçesindeki onurlu yerini alamaz” dedi.
EL BİRLİĞİYLE MÜCADELE
Başkan Akpınar, “Her yıl yüzlerce kadınımızın öldürülmesini, her gün 10 kadından 4’ünün fiziksel şiddete maruz kalması hazin bir tablodur. Şiddet, bir yaşama biçimine dönüşüyorsa durum kötüdür. Eğer bu tablo, kadınların önemli bir bölümü tarafından, kader olarak görülüyorsa, durum vahimdir. Ve kadınlarımız, bu tabloyu yaratanların ve yaşatanların peşinden gidiyorsa, onları oylarıyla destekliyorsa durum korkunçtur. Genelde şiddet, özelde “Kadına Şiddet”, Karşıyaka Belediyesinin düşünce ve tutumunda, reddedilen ve asla izin verilmeyecek olan bir kavramdır. “Kadına Şiddet” yalnızca kadınların değil ülkemizin ve yeryüzünün barış ve eşitlik duygusuna hakarettir, saldırıdır. El birliğiyle mücadele etmek gerekmektedir” diye konuştu.
KADIN DOSTU KENT İZMİR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu da “TBMM’de kadınların temsil oranı yüzde 15. Ülkeyi yönetenlerin dilindeki ‘Yeni Türkiye’ söylemleri, kadın erkek eşitliğine yönelik bir toplum düzeni vaat etmiyor. Türkiye’nin birçok yerinde ve yakın coğrafyada, kadınlar dövülüyor, öldürülüyor ve köle gibi satılıyor. Çocuk gelinlerin varlığı ciğerimizi dağlıyor. Evinde söz sahibi olamayan kadınların, ülke yönetiminde söz sahibi olması mümkün müdü? Kadın Dostu Kent İzmir, yerel yönetimlerin duyarlılığı yönünden de şanslı bir kent. Bu hizmetlere katkıda bulunmaktan ve emek vermekten büyük mutluluk duyuyorum. Ama daha çok işimiz var. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e layık birer kadın olmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
OTURUM VE ATÖLYELER
Konuşmaların ardından, ‘Şiddetin Tanımı ve Türleri’ başlıklı ilk oturum gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Solmaz Zelyüt moderatörlüğündeki oturuma; Emekli Adli Tıp Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Salaçin, Avukat Nilgün Şentuna, Gazeteci-Yazar Çiçek Tahaoğlu ve Avukat Hülya Gülbahar konuşmacı olarak katıldı. ‘Toplumsal Cinsiyet Rolleri’, ve ‘Kadına Şiddeti Önleyici Çalışmalar’ başlıklı oturumlarla devam eden ilk günün ardından, 6 Kasım Cuma günü (yarın) de çeşitli konularda eş zamanlı beş atölye çalışması yapılacak. Son olarak da tüm etkinliklere ilişkin ortak rapor okunacak.
DESTEKLEYEN KURULUŞLAR
Proje sahibi Karşıyaka Belediyesi öncülüğünde düzenlenen Kadın Çalıştayı’na; Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Barosu, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, ASPİM, TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü, Karşıyaka İlçe Müftülüğü, Ege Bölgesi Sanayi Odası, EGİKAD ve Karşıyaka Kent Konseyi Kadın Meclisi destek veriyor.
KİMLER KATILDI'
Kadın Çalıştayı’nın açılış programına Başkan Akpınar ve Dr. Türkegül Kocaoğlu’nun yanı sıra; CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Mustafa Özuslu, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jülide Kesken, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özkan Yıldız, Ege Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilgün Toker Kılınç ve öğretim üyeleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dil Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Songül Ercan, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Huriye Toker, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Nuriye Kadan, Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Ayşe Çelik, Türk-İş İzmir 3. Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç, CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Düriye Taş, CHP il ve ilçe yöneticileri, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Birgül Çağrı ve Yönetim Kurulu üyeleri, Birleşik Kamu İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Semra Pektopal, basın temsilcileri, Konak Belediye Meclis üyeleri, Karşıyaka Belediye Meclis üyeleri, muhtarlar, belediye bürokratları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Yorum Yazın