Dolar 34,1099
%0.28
Euro 38,1139
%0.15
Altın 2.860,980
%1.12
Bist-100 9.956,00
%-0.2

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka Meclisinde 'işçi krizi' gerginliği

Karşıyaka Meclisinde 'işçi krizi' gerginliği

Karşıyaka Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis toplantısı Belediye Başkanı Yıldız Ünsal'ın başkanlığında gerçekleşti. AK Parti Meclis Üyesi Hasan Ünal, 93 işçinin işten çıkarılmasını gündeme getirdi. AK Partili Ünal, 'Bir belediye işçi çıkarabilir, personel kaynakları ile ilgili olarak önlem almak isteyebilir ancak 93 işçi 25/2. maddeden atılamaz. Bu arkadaşlarımıza yapılan açıklama ise 'eyleme gittiniz'. İşçilerin iş akdi bu nedenden dolayı feshedilemez. Bu kanuna aykırı. Ne diyor bu 25/2 maddede; uyuşturucu kullanımı, işe alkollü gelme, arsızlık var hırsızlık. Siz bu nedenle çıkarılan işçileri işe alır mısınız?' dedi. Başkan Ünsal ise, 'Göreve geldiğim günden bu yana işçi ve emekçinin yanında yer aldım. Sendikalarla ilişkimiz hep pozitif oldu. Maaşların zamanında ödenmesi problemi olduğu gerçek. Ortada bir disiplin suçu var. Sendikanın bile karşı çıktığı, belediyenin gelir getirici tesislerinin hukuksuz olarak 3 gün kapatılması söz konusu." diye yanıt verdi.

  • Ege Postası
  • 02.09.2024 - 18:25
  • Güncelleme: 03.09.2024 - 09:38

BURCU BULDU / EGEPOSTASI- Karşıyaka Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. Birleşimi Belediye Başkanı Yıldız İşçimenler Ünsal yönetiminde gerçekleşti.

Başkan Ünsal, oturumun başında Ulaşım Hizmetleri Müdürü Sibel Argüz Döker'in aynı zamanda Fen İşleri Müdürlüğü'nü de yapmak üzere görevlendirildiğini duyurdu.

"YÜZDE BİN 200 MANTIĞA SIĞMAZ"

Sancar Maruflu Sivil Toplum Yerleşkesi'nde 2024-2025 dönemi faaliyetlerini sürdürecek olan sivil toplum kuruluşlarının ödeyecekleri aylık kullanım bedelinin düzenlenmesi hakkındaki önerge ile ilgili söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hasan Önal, ''Sancar Maruflu Sivil Toplum Yerleşkesi'nde faaliyetlerini sürdüren STK'lar için düzenlenecek ücretin adil olmadığını belirtti. Önal, ''Sivil toplum örgütleri, resmi kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız çalışan, ikna ve eylemlerle çalışan, üye ve çalışanlarını gönüllülük usulü ile alan, kar amacı gütmeyen ve gelirlerini bağış yada üyelik aidatları ile kazanan kuruluşlardır. STK topluma yararlı olmak üzere kurulmuş topluluklardır. Karşıyaka'mıza yardımlar ve etkinlikler düzenleyen kuruluşlardır. Üye aidatlarıyla ayakta kalmaya çalışan kuruluşlardan kira alınmaması gerekirken, yüzde bin 200 ile 3 bin 500 TL'ye çıkarılması hiçbir mantığa sığmaz. Sayın Başkan 100'e yakın STK var. Bunların belediyeye nasıl bir zarar oluşturduğunu aklımız almıyor.'' dedi.

Ünsal, ''STK ile ilgili sizden biraz fazla bilgi sahibi olabilirim. STK olmasa bir çok toplumda farkındalık elde edemeyiz. Çok önemlidir. Sancak Maraflu Sivil Toplum Yerleşkesi'nde elektrik, su, internet, güvenlik gibi bir çok hizmet veriyoruz. Bunlar da belli bir maliyet oluşturuyor. Elimizde STK'lardan alınan katkı payının bu hizmetlerin bedelini karşılamadığı yönünde Sayıştay raporunda bulgular var.'' dedi. 

Sayıştay raporundan ilgili yazıyı okuyarak bilgi veren Ünsal, ''Ortak giderlere katılım payının, günün koşullarına uygun belirlenmesi ve gerçekçi analiz yapılması gerekmektedir.'' diyerek açıkladı.

Oturum sonunda konu ile ilgili yeniden söz alan Ünal, ''Bahsedilen Sayıştay raporundan bahsettiniz. Aynı rapor şu an benim de elimde. İkimizin elindeki rapor da aynı şeyi yazıyor. Rapor, 'Gerçekçi analiz yapılması gerekmektedir' derken bedeli 12 kat artırın demiyor. Siz de söylediniz. 62 dernek var.  Sayıştay ayrı sayaçlarının bulunmadığını söylemiş. Her birine ayrı su, elektrik sayacı takın ki kim ne tüketiyorsa onu ödesin. Gelir amacı gütmeyen kuruluşlardır bunlar.''

STK'ların aylık kullanım bedelinin Ekim 2024 tarihi itibaren geçerli olmak üzere 3 bin 500 TL'ye yükseltilmesi hakkındaki önerge komisyonlara sevk edilirken, fiyatı komisyon belirleyecek.

'AKP DEĞİL AK PARTİ' GERİLİMİ

Başkan Ünsal'ın konuşurken AK Parti yerine 'AKP' demesi gerilim yarattı.

Konu ile ilgili söz alan AK Partili Adem Öztürk, ''Başkanım biz size nasıl istiyorsanız o şekilde hitap ediyoruz. Bizim partimizin adı Adalet ve Kalkınma Partisi'dir. Kısa ismi ise AKP değil, AK Parti'dir.'' diyerek dikkat edilmesini istedi. 

İSMİ PARKA VERİLECEK

Karşıyaka İmbatlı Mahallesi'nde 25 yıl muhtar olarak hizmet etmiş ve bu yıl içinde hayatını kaybeden İsmail Taşkıran'ın isminin, 6088 sokakta yapılan parka verilmesi kararlaştırıldı.

HİLLTOWN AVM YİNE GÜNDEMDE

AK Partili Ünal dilek ve temenniler bölümünde söz alarak,  ''İlgili AVM'deki kaçak yapılarla alakalı son konuşmamızda siz Meclis ve kamuoyu önünde söz verdiniz. 'Ben gerekeni yapacağım, orada sadece pergole yapı olacak' dediniz. Kaçak yapıyla alakalı son zamanlarda basında özellikle servis edilen 'kaçak yapı yıkıldı' haberleri ile algı yaratılmaya çalışıldı. Yapının sadece mutfağı ve tuvaleti kalktı. Yapı faaliyetine sonuna kadar devam ediyor, bilginiz olsun. Kolon, kiriş, betonun içinde olduğu yapı pergole yapı kabul edilemez. Pergole ne zamandan beri beton ve kirişler ile yapılıyor? Konuyla bizzat ilgilenmenizi öneriyorum.'' dedi. 

"OTOPARKLARDA TİCARİ KURULUŞ OLMAZ"

Ünal, '' Ayrıca ilgili AVM'de otoparklar var. Otoparklarda ticari kuruluş olmaz. Ancak otoparkın heryerinde ticari kuruluşlar var.'' dedi.

AVM'de bahsi geçen işletme için yasal olarak yapılması gerekenin yapıldığının altını çizen Yıldız Ünsal, '' Kapama kararları çıktı, 3 kez kurşunlu mühür yapıldı, her seferinde kırıp açtılar, dava var haklarında ve 7 milyon civarında cezaları var. Bunun sonunda yıkım gerçekleşti. Yasal yoldan hizmet vermek için şuan prosedürleri takip ediyorlar. Bu konuda herkese eşit mesafedeyiz. Kanuna uymayan bir şeyi görmezden gelmemiz veya konuyu kişiselleştirmemiz söz konusu değil'' diye konuştu.

"93 İŞÇİNİN ATILMA NEDENİ KANUNA AYKIRI"

 AK Partili Ünal 93 işçinin işten çıkarılmasını gündeme şu sözlerle getirdi; ''Bir belediye işçi çıkarabilir, personel kaynakları ile ilgili olarak önlem almak isteyebilir. Ancak 93 işçi 25/2. maddeden atılamaz. Bu arkadaşlarımıza yapılan açıklama ise 'eyleme gittiniz'. İşçilerin iş akdi bu nedenden dolayı feshedilemez. Bu kanuna aykırı. Ne diyor bu 25/2 maddede; uyuşturucu kullanımı, işe alkollü gelme, arsızlık var, hırsızlık var. Siz bu nedenle çıkarılan işçileri işe alır mısınız?'' dedi.

"ORTADA DİSİPLİN SUÇU VAR"

Başkan Ünsal ise, ''Göreve geldiğim günden bu yana işçi ve emekçinin yanında yer aldım. Haklarını verebilmek için elimizden geleni yaptık. Sendikalarla ilişkimiz hep pozitif oldu. Maaşların zamanında ödenmesi problemi olduğu gerçek. Özveriyle çalışmaya da devam edeceğiz bu konuda. Ortada bir disiplin suçu var. Sendikanın bile karşı çıktığı, belediyenin gelir getirici tesislerinin hukuksuz olarak 3 gün kapatılması söz konusu. Bu kurumlar sonuç olarak şahsi menfaatlere değil kamuya hizmet etmektedir. Kim olursa olsun buna aykırı davranmasına izin veremeyiz. Haklarını aramak isteyen herkesin hukuk yolu açıktır. Buyursunlar haklarını arasınlar. Aynı hak arama hassasiyetini belediye ayırt etmeksizin, sizin iktidarda olduğunuz belediyelerde de göstermenizi çok temenni ediyorum. O zaman samimiyetinize inanacağım. '' dedi.

Öte yandan dün gerçekleşen silahlı saldırı olayını da gündeme getiren Ünsal, '' Dün talihsiz bir olay yaşandı. Bir sürü şey söylediniz, sebebi ne olursa olsun dünkü silahlı olay hiçbir zaman hak mücadelesi olamaz. Hak arama yeri orası değil hukuktur. Burada sorun işçi sorunu olmaktan çıkmış, asayiş sorununa dönmüştür.'' dedi.

''TÜRKİYE'Yİ BU HALE SİZ GETİRDİNİZ''

2002 yılından beri Türkiye'de ekonomik nedenlerden dolayı 6 bin kişinin, toplamda ise 65 bin kişinin intihar ettiğini vurgulayan Başkan Ünsal, ''2002'den beri bu ülkeyi AKP yönetiyor, ekonomiyi de. Emeklilerin, çiftçilerin, öğrencilerin durumu ortada. Türkiye'yi bu hale siz getirdiniz. Ekonomik sıkıntıya dayandırmanızı kabul etmiyorum. Bizler güzel günleri vadediyoruz. Bu görev için burdayız, sorumluluğu bizde değil, ekonomik sıkıntıyı yaratan yönetimdedir.'' diyerek toplantıyı sonlandırırken, AK Partili Ünal'ın söz alma talebini ise reddetti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.