Dolar 34,2738
%0.1
Euro 37,6407
%0.03
Altın 2.915,750
%-0.2
Bist-100 9.109,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karşıyaka'da sözleşme bayramı!

Karşıyaka'da sözleşme bayramı!

Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı KENT A.Ş. çalışanlarının üyesi olduğu DİSK Genel-İş Sendikası 5 No’lu Şube arasında sürdürülen toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. KENT A.Ş.’de çalışan 296 emekçiyi kapsayan sözleşme gereği çalışanlar yüzde 14 oranında zam alacak.

  • Ege Postası
  • 16.08.2013 - 11:13
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karşıyaka Belediyesi Latife Hanım Mahallesi Şantiye Tesisleri’nde gerçekleştirilen imza törenine, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ve Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin’in yanı sıra, DİSK ve Genel-İş Başkanı Kani Beko, Sosyal-İş İzmir Şube Başkanı Müfit Kerteş, KENT A.Ş. yönetimi, diğer ilçelerden gelen işyeri temsilcikleri, belediye meclis üyeleri, sendika yönetimi ve çok sayıda işçi ile belediyede görevli bürokratlar katılım gösterdi. Bayram öncesinde sağlanan anlaşma gereği, imza atılarak yürürlüğe giren toplu sözleşme kapsamında emekçiler ücretlerinde yüzde 14 oranında artış almaya hak kazanırken, belediye tarafından sosyal haklarda da iyileştirme yapıldı.

DURAK’TAN SENDİKA YÖNETİMİNE TEŞEKKÜR

Sağlanan anlaşma gereği memnuniyetini dile getiren Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, şöyle konuştu; “Karşıyaka’nın yetiştirdiği, örgütlü gücün temsilcisi olarak Kani Beko’nun temsilcimiz olarak Ankara’da olması bizler için sevindirici. Kendisi her zaman bizim dostumuzdur. Biz burada 16’ıncı kez toplu sözleşme imzaladık. Hiçbir zaman itidal içinde olmadık. Ancak bu işin uzadığını gördüğüm anlarda serzenişte bulundum. Görüşmeler çok hızlı ilerledi ve sıkıntıları ortaklaşa aştık. Karşılıklı memnuniyet sağlanması sonucunda anlaşma imzalıyoruz ve tüm sendika yönetimine teşekkür ediyorum. Naci Çetin’in o sendikalı duruşlu ve kültürü ile örnek bir sendikacı olduğunu düşünüyorum. Bayram öncesinde diğer belediyelerin önünde grevler vardı. Çalışanı üzmeyeceğimiz rakamları açıkladık. Sizin hakkınız koruduğu ve arkanızda dimdik durduğu için sendika yönetimine teşekkür ediyoruz. Biz sözleşmeyi bitirirken biz de bitmeyelim dedik ve bizi üzmediler” diye konuştu ve yaşanan toplu sözleşme krizleri konusunda diğer belediyelere de göndermede bulundu.



“ŞİMDİYE KADAR NEYSEM, BUNDAN SONRA DA O OLACAĞIM”

Durak konuşmasının devamında emeğin ve emekçinin yanında olduğunun altını çizerek, “Biz emeği seviyoruz. Benim kuru ekmeği ıslatıp yediğim günler oldu. Havadan gelen, babası zengin, hazır para yiyen biri değilim, hiçbir zaman olmadım da. Ben bugünlere tırnaklarımla kazıyarak geldim. Geçmişte yaşadıklarımızı da unutmuyorum. Beni sıkıntıya sokan arkadaşlarım da oldu. Devlet memurlarına bakarsanız bizim zamlarımız iyi bir zamdır. Elbette yeterli değil ancak, keşke paramız olsa da, insanca yaşayabilecek ücretleri verebilsek. Bizim işimizde kaytarma olmaz. Halkın gözü önünde çalışıyoruz. Tüm arkadaşlarımızın bundan sonra da başımızı dik tutacak şekilde çalışmalarını istiyorum. Hep ücret konuşmamalıyız. Hep ücret üzerinden yürüyünce bu iş olmuyor. Örgütlü gücün büyümesi ve sendikalaşma anlamında mücadeleyi arttırmak gerekiyor. Ben sosyal demokrat bir belediye başkanıyım. Bundan sonra da değişmem mümkün değil. Herkes her türlü dedikoduyu yapabilir. Ama emek en büyük değerdir. Bunun farkındayız ve duruşumuz da değişmeyecek. Karşıyakalıların size bakışı açısından çalışmalarımız çok önemli. Dışarıda binlerce işsiz ve zor koşullara mahkum arkadaşımız var. Bunu göz önünde bulundurup işinize sahip çıkmanız ve ona göre emek sarf etmeniz çok önemli. Bu sözleşmenin, İzmir olarak, Karşıyaka’dan tüm ülkeye bir mesaj olması dileğimi iletiyorum ve çalışanlara hayırlı olmasını diliyorum. Herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

BEKO: OKUNACAK EN GÜZEL KİTAP İNSANDIR


Törende bir konuşma yapan DİSK ve Genel-İş Sendikası Başkanı Kani Beko ise, sözlerine Hacı Bektaş Veli’nin “Okunacak en güzel kitap insandır” sözleri ile başlayarak şöyle devam etti, “Ben İzmirliyim. Bu süreçlerde her defasında söylediğim bir şey vardı. Gerçekten güzel Karşıyaka’ya, güzel insanlara yapılan bu güzel hizmetlerle ilgili teşekkür etmişimdir. Nereye baksam güzellikleri görüyorum. Sokaklarda emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.”

HÜKÜMETE “1 MAYIS” MESAJI

Genel Başkan Beko sözlerine “Biz sendikacıyız” diyerek devam etti ve ülke çapında yaşananlara tepkisini şöyle dile getirdi; “Bizim görevimiz çalışanların haklarını korumak, kollamak. Türkiye’de 650 belediyede yetkili sendikayız. Bu noktada iş barışını sağlayarak masa başında iş barışından yanayız. Ama zaman zaman sözleşme sürecinin, maalesef uzayarak grevlere kadar gitmesi elbette bizim de grev yapma taleplerimizden dolayı değil. Burada barış içerisinde bir anlaşma sağlanacaksa, tarafların karşılıklı adımlar atması gerekiyor. Ondan dolayı sağlanan katkılar neticesinde işverenimize teşekkür ediyoruz. Elbette biz sendikacıyız ama, ülkedeki gelişmeleri görmezden gelemeyiz. Bu ülkede iyi şeyler olmuyor. Biz AK Parti hükümetine derdimizi bir türlü anlatamıyoruz. Akıllı insanlar, gerçekten bu ülkede barış isteyenler insanlar, silahlara 200 milyar dolara yakın para harcamamalı. Biz hem bu ülkede, hem Ortadoğu’da, hem de dünyada savaş çığlıkları atanlara karşı durup, barış çığlıkları atmak zorundayız. Ben Başbakan’ın barış dili konuşmadığını ve hükümete güvenmediğimi daha önce de dile getirdim. Bu topraklarda kalıcı barış lazım. İnsanların kardeş gibi, dost gibi yaşaması lazım. Bu ülkede 40 bin insanı teröre kurban verdik. Artık saha fazla can kaybı değil, kalıcı barış istiyoruz. Biz de sendika olarak bu noktada elimizi taşın altına koymalıyız. Ege Bölgesi’nde Ergenekon davası adı altında tutuklanan Sayın Balbay benim de arkadaşım. Onun gibi yüzün üzerinde arkadaşım cezaevinde. Onunla beraber devrim ve sosyalizm mücadelesi veren yüzlerce arkadaşımız ceza evinde. AK Parti’ye karşı bir şey söylüyorsanız gideceğiniz yer cezaevi. AK Parti iktidara geldiğinden beri kurumları teslim almak için var gücü ile çalışmakta. Önümüzdeki dönemde 1 Mayıs’ta kesinlikle Taksim’de kutlama yapacağımızı da buradan dile getirmek istiyorum.”

BEKO’DAN, DURAK’A: KARDEŞİM, DOSTUM


Beko son olarak, “Bugün KENT A.Ş.’deki arkadaşlarımın bayramıdır. Cevat dostuma, arkadaşıma, kardeşime teşekkür ediyorum. KENT A.Ş.’deki arkadaşlarımız için masa başında, barış içerisinde toplu sözleşme imzalama becerisi gösterdik. Emeği geçen herkese teşekkür eder, ve Karşıyaka’ya hayırlı olmasını dilerim” dedi.

ÇETİN: BU YOLDA BİRLİKTE YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Masa başında anlaşma sağlanmasından ötürü memnun olduklarını kaydeden Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin, “Biz bir tarafız ama, masanın diğer tarafında da oturan ve hizmetleri beraber götürdüğümüz geminin kaptanı Sayın Durak başta olmak üzere, belediye yönetimi var. İkinci toplu iş sözleşmesi törenini yapıyoruz. Hep başarıya imza atarak devam ettik. Bugün yine bu başarıyı kutlamak üzere bir araya geldik. Bu süreçler zor süreçler. Hepimiz 74 maddeden oluşan ama bazı şeylerin göz ardı edildiği, görüşme kapsamında hep ücretlere takılırız. Oysa bu sözleşme bir bütün olarak bütün maddeleri değerli. Yaşamı direk etkileyen maddeler var. Bunu bir bütün olarak ele almak lazım. Bu bir eğitim ve tören de bir eğitim toplantısıdır. Toplu sözleşmeler yüzde 9’da tıkanırken, Başkan Durak olaya müdahale etti. Ve süreç açık, şeffaf şekilde devam etti. Bize “Kabul ederseniz edersiniz, etmezseniz yolunuz açık olsun” dedi. İlk kez karşılaştığımız bir durumdu. Bu yolu başkanla beraber yürüdük. Bundan sonra da onunla yürümeye karar verdik. Müzakereyi birlikte sürdürdük ve tamamladık. Bizim taleplerimizi de yerine getirdi. Olması gerekenle, mümkün olan vardır. Emeğin karşılığı para ile ölçülemez. Emeği yüce bir değer yapacaksak, demokrasiyi hakim kılmak gerekir. Bu mücadelede çalışanlar olarak yer almalıyız. Bu yolda birlikte yürümeye devam edeceğiz. Süreç boyunca emek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

“YAŞANAN BİR İŞ CİNAYETİDİR”


Çetin, bir sendikacı olarak Aliağa’daki tersanede yaşanan can kayıplarına da tepkşisini şu sözleri ile dile getirdi; “Etrafa bakınca yaşanan gelişmeleri görüyoruz. Aliağa’da yaşanan bir iş kazası değil, iş cinayetidir. Bunlar artarak devam ediyor. Bunun sorumlusu kim pek? Bunun sorumlusu, sağlık politikasıdır. Kamu hizmetlerinin tamamını özelleştiren iktidar bunun sorumlusudur. Kadrolu iş diye bir şey yok. Esnek, güvencesiz çalışmaya dayalı bir sistem dayatıyorlar. Ucuz iş gücüne dayalı sömürü düzeni devam ediyor. Sendikalı, örgütlü, güvencesi olan bir iş yaşamı için mücadeleye devam etmeliyiz. Eşitlikten yana bir alternatif yaratamazsak, yok olmaya mahkumuz. Emek güçleri olarak yerel seçimler öncesi mücadeleye başlamamız gerekiyor.”

SÖZLEŞMEDE NELER VAR'

İmzalanan toplu sözleşme kapsamında KENT A.Ş. çatısı altında çalışan 296 kişi yüzde 14 oranında zam alacak. 2013 yılı Mart ayından itibaren geçerli olmak üzere geçerli olacak sözleşmenin ikinci yılında enflasyon artı dört puanlık bir ekleme daha yapılacak. KENT A.Ş.’de çalışan düz işçi ücretleri net 1290 liradan 1469 liraya, vasıflı işçi ücreti 1307 liradan 1485b liraya, şoför ve operatör ücreti 1317 liradan 1497 liraya çıkartılacak. Ayrıca riskli gruplarda çalışan işçiler her ay 145 lira fark alacak. Çalışanlar sözleşme ile birlikte her altı ayda bir maaş ikramiye, bayramlar ve yılbaşında 265 lira gıda yardımı alacak. İkramiye ve sosyal haklarda ise aylık ücretlere 255 lira fark olarak yansıyacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.