Karşıyaka’da kentsel dönüşüme ‘Avcılar’ modeli
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, ilçede gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kentsel dönüşüm konusunda çekincelerin ve güvensizliklerin olduğunu ifade eden Başkan Tugay, Karşıyaka’da yürütülecek süreç ile ilgili de bilgi verdi ve Avcılar Belediyesi modelini örnek gösterdi.
- Ege Postası
- 11.03.2021 - 09:20
EGEPOSTASI- Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil tugay, TV35 ekranlarında yayınlanan Kentin Gündemi programında Murat Aydın’ın sorularını yanıtladı.
Karşıyaka’daki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Tugay, ilçedeki ağır hasarlı binaların yıkımına başlandığını söyledi.
BaşkanTugay, ayrıca kentsel dönüşüm konusunda vatandaşların bir güvensizliği ve bilgi yetersizliği olduğunu söyleyerek Karşıyaka’da uygulanacak model hakkında bilgi verdi.
“KARŞIYAKA ÖZGÜR BİR KENTTİR”
Karşıyaka Belediyesi, İnsani Gelişim Vakfı tarafından toplumsal cinsiyet eşitliğinin en çok sağlandığı ilçe oldu. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Tugay, Karşıyaka’daki özgürlük ortamına dikkat çekti ve “İnsani Gelişim Vakfı toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bir değerlendirme yapmış ve Karşıyaka, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ilk sırada yer alan kent olmuş. Bunu neye göre yaptıkları sordum. Belediyenin penceresinden bakmışlar. Belediyenin çalışanları, faaliyetleri ve kentin genel yapısı da değerlendirilerek puanlama yapılmış. Burada bu indeksin yüksek puanla sonuçlanmasında belediyenin de yüksek katkısı var. Ama herkesin bildiği gibi Karşıyaka, kadınların iş yaşamına ve sosyal yaşama daha özgür katıldığı bir kenttir. Biz bununla gurur duyuyoruz. Belediyede başkan yardımcıların altısının dörtü kadın, müdürlerin de üçte ikisi kadın” dedi.
“DEPREM İNSANLARIN BİNALARIYLA İLGİLİ KORKULARINI TETİKLEDİ”
Deprem sonrasında başlatılan hasar tespit çalışmalarının sona erdiğini belirten Başkan Tugay, yıkım çalışmaları nın başladığını ve bunların arasında Bostanlı’daki yatık binaların da olduğunu söyledi. Başkan Tugay, “Şu ana kadar 4-5 bina yıkıldı. Şu anda kafa karıştıran şey şu. Depremde hasar gördüğü için boşaltılması zorunlu olan binalar var. Ağır hasarlılar kesin yıkılacak. Orta hasarlılarda binada yaşayanlar karar verecekler. Ya bir yıl içerisinde güçlendirme çalışmalarını yapacaklar ya da yıktırıp yeniden yaptıracaklar. Ama şu an itibariyle oturmamaları yönünde bakanlığın verdiği karar yönünde kendilerine tebliğ yapılıyor. Biz bu süreci takip ediyoruz. Yıkılması gereken binaları da yıkıyoruz. İşin bir depremde hasar gören binalar kısmı var bir de riskli yapı kararı aldırılmış yani depreme dayanıksızlığı testlerle ortaya konulmuş bina grubu var. Deprem insanların binalarıyla ilgili korkularını tetikledi. Burada herkesin sıkıntısı şu: Bina yenilenmesi sürecini doğru yürütebilir miyiz, maddi manev kaybımız olur mu diye endişe ediyorlar. Biz de bu konuda çözüm üretmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz hafta İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde önemli bir karar alındı. Bu karar çok önemli bir karardı. Birçok binanın yenilenmesi sırasında inşaat hakkının kaybını 5 yıllığına engelleyen bir karardı. Biz bu kararın kentte birçok bina için dönüşümün yolunu açacağını düşünüyoruz. Biz de bu yoğunluğu görerek süreci daha doğru takip etme ve bazı şeyleri kolaylaştırma yönünde adımlar atalım diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
KARŞIYAKA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM MODELİ
Karşıyaka’da kentsel dönüşüm noktasında yaşanan sorunlara ve çözüm için uygulanacak model hakkında da bilgi veren Başkan Tugay, “Başlangıç aşamasında vatandaş hakları konusunda bilgi sahibi olma konusunda yetersiz kalıyor. Bu konuda bilgi alacağı kentsel dönüşüm ofisleri ya da müteahhitlerden birbirinden farklı bilgiler alıyor ve kafa karışıklığı oluyor. Aynı zamanda her binanın birden çok mülk sahibi var ve bu kişiler uzlaşma sorunu yaşıyorlar. Burada uzlaşma ve güven sorunu yaşanıyor. Vatandaş tarafında bu var. Proje ve uygulama tarafına gelirsek... Dün bir grup müteahhitle bir toplantı yaptık ve sorunları kendiliğinden dinledim. Bu sorunlar çözülemeyecek şeyler değil. Onlar da bilinmeyen bir yola giriyor. Kimisi kendine taahhüt edilen ödemeleri yapamıyorlar. Döviz kurları da malum. Bu nedenle büyük çaplı işlere giremiyorlar. Bütün bu süreçleri en doğru yönetebilecek kurum belediye. Belediynein halkın hakkını koruma konusunda yanlışı olamaz. Önemli olan her zaman adil ve adaletli şekilde sorunları çözmek. Bu konuda neler yapılmış diye baktığımızda Avcılar Belediyesinin ilçe belediyesi ölçeğinde bir sistem içerisinde çalıştıklarını gördük ve incelemek için oraya gittik. Sistemlerini dinledik. Onlar şirketleri üzerinden bir ofis kurmuşlar ve o ofiste hem bilgilendirme hem de uzlaştırma çalışmaları yapıyorlar. Uzlaşma noktasına gelince muhtemel proje üzerinden müteahhit talebi alıyorlar. Alan bilgilerini vererek internet üzerinden ilan veriyorlar. Müteahhitler teklif veriyorlar. Aralarından en iyilerini seçip mülk sahiplerine iletiyorlar. Ardından mülk sahibi ve müteahhitler görüşüyorlar. Ben mülk sahibi ile müteahhit arasında bağ kurma konusunda daha muhafazakar düşünüyorum yani çok da müdahil olmamız doğru değil. Aama vatandaşı bilgilendirme noktasında her türlü bilgiyi önden vermek, ardından tahmini olarak ortaya şöyle bir proje çıkar ve maliyeti bu olur diye bilgi verilir. Biz hem doğru şeyleri söyleyeceğiz hem de kendimizi bağlayacak şeyleri söyleyeceğiz. Bu nedenle bir güvensizlik olmamasını isterim. Bire bina yenilenmesi sürecinde mecburen herkesin bir miktar maddi katkı koyması gerekiyor. Bu başka türlü olmuyor. Ama bu finansın mümkün olan en uygun şartlardaki kredi seçeneğiyle kullanması en doğrusu. Zaten bu konusunda 6356’dan gelen bazı haklar var. Devlet onlara düşük faizli ve uzun vadeli kredi hakları var. Birkaç hafta içerisinde bu konudaki yol haritamızı netleştireceğiz.
Yorum Yazın