Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Katliam yasası yürürlüğe girdi!

Katliam yasası yürürlüğe girdi!

Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri de içeren "hayvanları koruma kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun" resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

  • Ege Postası
  • 02.08.2024 - 09:53

30 Temmuz’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan “Katliam Yasası,” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yasaya göre, belediyeler 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakımevleri kurmak ve bu bakımevlerinde rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin binde 5’ini, büyükşehir belediyeleri ise binde 3’ünü kaynak olarak ayıracak. Ayrıca, bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40’ı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belediyelere geri aktarılacak. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkililerine ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Sahipli hayvanlarını terk edenlere ise idari para cezası 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak.

Yasanın en tartışmalı bölümlerinden biri, sokak hayvanları için ötenazi uygulamasını öngören düzenlemeler. Hayvan bakımevlerinde barındırılan köpeklerden; insan ve hayvan sağlığı için tehlike oluşturan, tedavi edilemeyen hastalığı bulunan veya sahiplenilmesi yasak olanlar ötenazi yoluyla hayatlarına son verilebilecek. Ayrıca, yasaya göre sahipsiz hayvanlar, Avrupa Sözleşmesi uyarınca gerekli idari tedbirleri almakla yükümlü olan yerel yönetimler tarafından denetlenecek.

Yasanın getirdiği değişiklikler arasında, Hayvanları Koruma Kanunu’nun çeşitli maddelerinde de değişiklikler yapılmış. 5199 sayılı Kanun’un 1. maddesine, “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesi eklenmiş. 3. maddede ise “hayvanların rehabilite edileceği” ibaresi, “sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği” şeklinde değiştirilmiş. Ayrıca, hayvan bakımevi kurma yükümlülüğü getirilen belediyeler için hapis cezaları ve yüksek para cezaları öngörülüyor.

Yeni düzenleme, 5199 sayılı Kanun’un çeşitli bölümlerinde köklü değişiklikler ve güncellemeler içeriyor. Örneğin, ötanazi uygulamasına ilişkin esas ve usuller yeniden tanımlanmış ve ötenazi terimi, “öldürme” yerine yasaya dahil edilmiştir.

Bu düzenlemelerle birlikte, hayvan sahiplerinin, 31 Aralık 2025 tarihine kadar hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kaydettirmeleri zorunlu hale getiriliyor.(HALK)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.