Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kemalpaşa için hayati önem taşıyan Yiğitler Barajı protokolü imzalandı

Kemalpaşa için hayati önem taşıyan Yiğitler Barajı protokolü imzalandı

KOSBİ ve Kemalpaşa Sulaması için hayati öneme sahip olan Kemalpaşa Yiğitler Barajı Yapım İşbirliği Protokolü imza töreni Kemalpaşa KOSBİ’ de gerçekleştirildi. Kemalpaşalı sanayici ve çiftçilerin 17 yıllık su hasreti KOSBİ’de imzalanan protokolle son buldu. 2000’li yılların başında projelendirilen ancak çeşitli nedenlerle bir türlü yapım aşamasına geçilemeyen Kemalpaşa Yiğitler Barajı’nın inşası için önündeki tüm bürokratik engeller ortadan kaldırılarak DSİ ile KOSBİ arasında ortaklık protokolü imzalandı. Kemalpaşa için hayati önem taşıyan Yiğitler Barajı'nda

  • Ege Postası
  • 10.01.2016 - 13:11
Kemalpaşa KOSBİ’ de düzenlenen imza törenine; İzmir Valisi  ve KOSBİ Müteşebbis Heyet Başkanı  Mustafa Toprak, Kemalpaşa Kaymakamı Kamuran Taşbilek, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Kemalpaşa Belediye Başkan Vekili Bülent Aksakal, KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Kamil Porsuk, Müteşebbis Heyet Üyeleri ile önceki dönem Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım katıldı.
 


İmza törenin öncesinde Vali Toprak’a Yiğitler Barajı ve Sulaması hakkında kısa bir brifing verildi. Brifingde; Barajın yapımı konusunda 19.07.1999 tarihinde DSİ, EBSO ve KOSBİ arasında protokol imzalandığı, Protokol gereği su tutma kapasitesi yıllık 12.7 milyon metre küp olarak planlanan suyun % 50’ lik kısmı olan 6.35 milyon metre küpü Bölgenin kullanımına tahsis edildiği, 13 trilyon TL’ lik keşif bedelli inşaatın tamamının KOSBİ tarafından karşılanacağı İle 06.10.2000 tarihli ek protokol ile suyun paylaşımının imza altına alındığı, Daha sonraki düzenleme ileBarajdan yıllık toplam regüle edilecek 15,62 milyon metre küp suyun, 9,27 milyon metre küpünün KOSBİ’ deki firmaların kullanımına verilmesinin kararlaştırıldığı, 05.02.2013 tarihinde DSİ yetkilileri ve KOSBİ Yönetim Kurulu olarak Yiğitler Barajı Yapımına dair değerlendirme toplantısının yapıldığı,  O dönemde KOSBİ’ nin mali imkânsızlıkları ve tüzel kişiliğinin 4 kez iptal edilmesi nedeni ile barajın yapımına başlanamadığı bilgileri aktarılmıştır.
 
Bu sebeple Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde Belediyelere sağlanan 30 yıllık borçlanma imkânının OSB’ lere de tanınması için 1053 sayılı Kanun, 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ve Belediyeler Kanunu gibi ilgili mevzuatta değişiklik yapılması konusunda girişimlerde bulunulmuştur. Bölgede kuyulardan temin edilecek su ile üretimin sürdürülebilir olmayacağı her platformda dile getirilmiştir.
 
En son yapılan protokol çerçevesinde Yıllık regüle edilecek 16,12 milyon metreküp suyun 9,27 milyon metreküpünün Bölge sanayicilerimizin kullanımına tahsis edileceği ve baraj maliyetinin kullanım oranı olan % 57,5’lik kısmının KOSBİ tarafından karşılanacağı imza altına alınmıştır.
 


Baraj inşaatının bitmesi için 3 yıl gibi bir süre belirledik
 
DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk ise; “Sayın Valim, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinin değerli müteşebbis üyeleri, yönetim kurulu üyeleri, hepinizi kurumum ve şahsım adına öncelikle saygıyla selamlarım. Sayın Valimiz ve Kamil Bey, Yiğitler Barajı’nın geçmişi ile ilgili bahsetti. Benim vurgulamak istediğim, geçmiş yıllarda bu su kullanım hakkı Kemalpaşa OSB’ye verilmiş ve bu barajın tamamen yapımını KOSBİ’ye yüklenmiş. Bizim Kalkınma Bakanlığımızın yatırım programında KOSBİ tarafından yapılacağının şerhi düşülmüş, bu nedenle biz DSİ olarak herhangi bir girişimde bulunamadık. Tabii bu konu Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na KOSBİ tarafından ve yöresel siyasiler tarafından iletildiğinde bize bu işin çözülmesi talimatını verdi.
 
Bunun hepsini KOSBİ’ye yüklemeyelim, ne gerekiyorsa devlet olarak biz de katkımızı sunalım dedi. Tabii biz bürokratlara da bunun detayı düşüyor bu çalışmaların. Sayın Başkanımız Arif Bey burada olmadığı için kendini de yâd etmek isterim, bu protokol maddeleri tartışıldı ve en sonra bu noktaya getirildi ve bu protokol için DSİ Genel Müdürlüğüne, bizim Bölge Müdürlüğümüze yetki verildi, Genel Müdürlük adına imzalayacağız. Tabii Sayın Bakanımızın da madde madde okuduğu ve olur verdiği bir protokoldür kendisi. Sık ve yakından takip ettiği için kendilerine teşekkürlerimi arz etmek isterim.
 


Mayıs ayında EBSO’da Sayın Bakanımızın EBSO’yu ziyaretinde bana ihale tarihini sorduğunda Sayın Bakanımıza da  şu sözü verdik, tabii bu protokolü biz Kalkınma Bakanlığına sunacağız ve Kalkınma Bakanlığından şerhin kaldırılmasını isteyeceğiz. Şerh kaldırıldıktan bir ay içinde Kamu İhale Platformu dediğimiz EKAP’a (Elektronik Kamu Alımı Platformu) bir ay içinde girileceği DSİ 2. Bölge Müdürlüğü olarak sözünü verdik. Sayın Valimiz protokol öncesi bunun inşaatını ne kadar sürede yapacağımızı sordu.
 
Yaklaşık 3 yıl gibi bir süre belirledik bu barajın inşaatının bitmesi için. İnşallah 3 yıldan daha az sürede barajın inşaatını tamamlamak bize nasip olur. Bu arada bu protokol kapsamında Yiğitler Barajı yer alıyor. İsale hattı, arıtma tesisleri için bilahare ek protokol yapılacak. Ancak bu konunun da baraj ihalesi yapıldıktan sonra hızlı bir şekilde gündeme alınıp, baraj ile birlikte hazır hale getirilmesi için isale hattı ve arıtma tesisinin de yapılması gerekiyor. DSİ olarak, daha doğrusu Devlet olarak biz sanayicimizin her zaman yanındayız. KOSBİ’nin içinde bizim görev alanımız içine girecek her türlü yapılması gereken iş ve işlemlerle sanayicilerimizi desteklememiz gerektiğinin bilincindeyiz. Her türlü yapılacak işlemlere hazır olduğumuzu da ayrıca belirtmek isterim.” dedi.
 



Kemalpaşa Organize Sanayisi olarak suyun % 57,5’ini biz kullanacağız
 
KOSBİ Müteşebbis Heyet Başkan Vekili  ve Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, düzenlenen imza töreninde; “Ben protokollere baktığım zaman 17 yıllık bir serüvenin bitmiş olduğunu düşünüyorum. 1999 yılında protokol yapılmış %50 - %50 su kullanmak üzere. Daha sonra 12 milyon metreküp suyun paylaşımı söz konusu olmuş, %50 organize, %50 tarım sulama suyu daha sonraki protokollerde bu su 15 milyon metreküpe çıkmış oldu. Yeni protokollerle zamanın yöneticileri gerçekten bir noktaya getirmişler ama maalesef imkânsızlıklardan yürüyememiş.
 
Ek protokolle 16 milyon metreküpe çıkmış suyun kapasitesi artırılarak sonrasında DSİ yetkilileriyle biz görüşmelerimizi her zaman sürdürdük. Sağ olsunlar bize sabırla gerçekleştiremememiz konusunda anlayış gösterdiler.
 
Bu arada Kemalpaşa Belediye Başkanımız Arif Uğurlu’yu anmadan geçemeyeceğim. Resmen yönetim kurulu üyemiz olmasından dolayı bize itici güç oldu. Hayati Bey, Arif Başkan ve benim üçlü görüşmelerimizle bu konuyu bir noktaya getirdik. Ayrıca Sanayi Bakanlığımız, Bilim Teknoloji Bakanlığımız nezdinde bir takım girişimlerde bulunduk. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız nezdinde girişimlerde bulunduk. 30 yıl sürede bize devredilebilir mi acaba sorusunu tartıştık, olabilecek tüm şartları zorladık. Geldiğimiz noktada kullandığımız kadar suyun bedelini ödemek üzere bir protokol yaptık. Bu protokolün gerçekleşmesiyle sanayicimiz bugün susuzluğun çok farkında değil ama bir projeksiyon çizdiğimiz zaman DSİ Bölge Müdürlüğümüz, DSİ Genel Müdürlüğümüz bu işin daha farkında.
 
Belli bir süre sonra suyun kalmayacağının farkındalar. Şu anda 850 metreden yeraltı suyu alınıyor. Belli bir süre sonra bu yeraltı kaynakları kalmayacak. Yeraltı kaynaklarının da beslenmesini sağlayacak barajın yapılması ve tarımsal sulamanın gelişmesi konusunda Sayın Valimiz gereken teşekkürleri yaptı ama ben Sayın Valimiz başta olmak üzere Başkanımız Arif Uğurlu, DSİ bölge Müdürümüz, DSİ Genel Müdürümüz ve Veysel Eroğlu Bakanımıza teşekkür ediyorum. Buradan Milletvekili olmamasının bizi etkilemediğini görüyoruz. Burada, sanayi odasında bir söz vermişti, o sözü takip ediyor ve bizi de zorluyor. Bölge Müdürümüz ve bizlere de ne oldu protokol, hala imzalanmadı mı diye sürekli soruyor.
 
Bizim acilen müteşebbisi toplayıp protokol istememizin nedeni buydu Sayın Valim. Bakanımız bizi sıkıştırıyor, Bölge Müdürümüz sıkıştırıyor bu anlamda hepimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu suyun %57.5’ini biz kullanacağız, sanayicimiz kullanacak. Bölgemizde şu ana kadar gerçekten bu su akıyor, bizler bakıyorduk. Hem köylümüz bakıyor, hem sanayicimiz bakıyordu ve su da denize gidiyordu. Ben Konya’nın bir ilçesinde yaşıyorum, bizde bir baraj yapıldı, gerçekten iklimi bile değiştirdi. Kemalpaşa’nın iklimini bile değiştirdiğini zannediyorum. Yeraltı kaynaklarının zenginleşeceğini zannediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Kemalpaşa’mıza, İzmir’imize, bölgemize hayırlı uğurlu olsun.” dedi.
 


Kosbi’nin kullanma su ihtiyacı ile Kemalpaşa’daki çiftçilerimizin tarımsal manada ihtiyaç duyacağı suyun da tedariki gerçekleşmiş olacak.
 
Gerçekleştirilen konuşmalar akabinde Vali Toprak; “Bugün güzel bir imza töreniyle, protokol töreniyle KOSBİ’deyiz. Hepinize katılımınız için çok teşekkür ediyorum. Uzun zamandan beri Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgemizin kullanma suyu ihtiyacını tedarik etmek için yoğun gayretler sarf ediliyordu ve bugün imzalayacağımız protokolle birlikte Kemalpaşa ilçesinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzce yapımı gerçekleştirilecek ve Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinin de protokol hükümleri çerçevesinde yapımına daha sonradan bedel ve taksimat çerçevesinde katkı vereceği bir protokolle bu sorunu da ortadan kaldırmış olacağız.
 
Bugün imzalayacağımız protokol bir taraftan Kemalpaşa OSB, yani KOSBİ ye kullanma suyunu tedarik ederken, diğer taraftan yine Kemalpaşa’daki çiftçilerimizin tarımsal manada ihtiyaç duyacağı suyun da tedarikini içeren bir protokol. Bu protokol DSİ Genel Müdürlüğümüz ile Kemalpaşa OSB arasındaki bir protokole istinaden iş birliğini kapsıyor. Ben bu protokolün yapım noktasına kadar gerekli talimatları veren, önümüzü açan ve bu kararın verilmesine katkı sağlayan Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey’e şükranlarımı sunuyorum.
 
Bu manada yine katkı sağlayan tüm siyasilerimize, bürokratlarımıza da ayrı ayrı teşekkürlerimi bir borç biliyorum. Bu vesile ile DSİ Genel Müdürümüze ve burada DSİ Genel Müdürlüğü adına bir yetkili olarak tüm altyapısını kuran başta Bölge Müdürümüz Hayati Çelenk Bey olmak üzere tüm ekibine ve çalışma arkadaşlarına da ayrıca teşekkür ediyorum. Diğer tarafa döndüğümüzde, Kemalpaşa OSB müteşebbis heyet ve yönetim kurulu adına tüm çalışmalarımızı yürüten ve verilen yetki çerçevesinde yönetim kurulu başkanımız ve üyelerinin, DSİ Bölge Müdürümüzle iyi bir çalışma ve diyalog, iş birliği içerisinde protokolün hazırlanmasında yapmış olduğu katkılardan dolayı da kendilerine çok teşekkür ediyorum.
 
Bu vesile ile bir taraftan çiftçilerimiz tarımsal alanda  suyu rahatça kullanmış olacaklar, diğer taraftan da KOSBİ’miz özelikle üretimde kullanılan suyun verimli, maliyeti düşük ve yer altı suyundaki birtakım problemleri de aşacak şekilde yer üstü sularının bir baraj noktasında birikerek daha rahat bir kullanma imkânına da kavuşturmuş olacağız. Teknik detayları arkadaşlarımız ortaya koyacaklar. Ben tekrar tüm katkısı olanlara teşekkür ediyorum. Yiğitler Barajı’nın Kemalpaşa’mıza KOSBİ’mize, DSİ’ye, Bakanlığımıza ve herkese hayırlı ve uğurlu olmasın diliyorum. Tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum.“ dedi.
 
Vali toprak, imza töreninden sonra Kemalpaşa köylerine ziyaretlerde bulunmak için Kemalpaşa KOSBİ’ den ayrıldı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.