Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kemeraltı'nda tahliye çıkmazı

Kemeraltı'nda tahliye çıkmazı

Konak’ta yüz yılı aşkın tarihi geçmişe sahip Kaptan Mustafa Paşa İşhanı’nda patlak veren tahliye krizi devam ediyor. AVM, ticaret merkezi ve otel yapılması planlanan iş merkezinde 30 yıldan fazla süredir iş yapan onlarca esnaf polis zoru ile tahliye edilecek. Kemeraltı'nda tahliye çıkmazı

  • Ege Postası
  • 12.04.2016 - 10:18

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak'ın merkezinde yer alan Kaptan Mustafa Paşa İşhanı bünyesinde faaliyet gösteren ancak geçtiğimiz yıl yapılan ihale sonrasında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kapı dışarı edilen 125 esnafın yaşadığı dram bitmek bilmiyor.

İzmir'in ekonomik anlamda kalbi konumundaki Kemeraltı bölgesinde AVM isyanı başlatan ve zorlu günler geçiren küçük esnaf sürdürdükleri mücadeleye karşın yolun sonuna geldi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl içerisinde yap-işlet-devret usulü ile ihaleye çıkartılarak özelleştirilen ve yıkılarak yerine AVM ve otel projesi yapılması planlanan Kaptan Mustafa Paşa İşhanı’nda faaliyet gösteren iş yeri sahipleri, tahliye krizine kurban gidecek.

TARİHİ ÇARŞIDA AVM'YE KARŞI DİRENİŞ

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihale sonrasında özelleştirilen çarşının emektar esnafı dükkanlarına gönderilen tahliye emirlerinin ardından ikinci kez şoka uğradı. Dükkanların peşi sıra kepenk indirdiği tarihi çarşıda kalan iş yeri sahiplerine 15 Nisan'a kadar süre tanınırken, polis zoruyla tahliyesi gündeme geldi. Mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğü’ne ait yüz yirmi yıllık tarihi binada kurumun kiracısı konumunda bulunan ve 1993 yılından bu yana iş hanında faaliyet gösterdikleri alanda işgalci konumuna düşen esnaf bu gelişmelerle birlikte adeta ortada kaldı.

ONLARCA YILLIK ESNAF İŞGALCİ OLDU

Kaderine terk edilen esnafın bir bölümü taşınmaya başlarken, onlarca yıllık çarşı ise adeta hayalet binaya döndü. Dükkanların camlarına astıkları duyurular ile tepkisini dile getiren işyeri sahipleri işgalci yerine koyulduklarından ötürü isyan etti.

MAHKEME TAHLİYE KARARINI İPTAL ETTİ

İş hanında kalan ve direnmeye devam eden az sayıda esnafa yargıdan gelen son dakika kararı adeta umut oldu. Kira kontratları devam eden ve sözleşmeleri bulunmasına karşın tahliyesi istenen hak sahiplerinin yargıya taşıdığı gelişmelerle ilgili talepleri ve itirazları inceleyen İzmir 6'ıncı Sulh Hukuk Mahkemesi esnafı haklı gördü. Vakıflar Bölge Müdürlüğü lehine açılan davada tahliye kararını kaldıran ve yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme tedbir uygulanmasına hükmetti. Çarşı esnafının mevcut kira sözleşmeleri dolana kadar tahliyesi bu kararla birlikte rafa kalkmış oldu. Mahkeme kararının diğer davacı hak sahiplerine de emsal olması beklenirken, toplam 3 bin 700 metrekare alana sahip olan ve üst katları otopark olarak da kullanılan iş merkezinde kira sözleşmeleri devam eden esnafın gözü kulağı Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden gelecek habere çevrildi.

HAK SAHİPLERİNDEN "GİTMİYORUZ, BURADAYIZ" MESAJI

Kararın ardından açıklama yapan işyeri sahiplerinden Kaptan Mustafa Paşa Vakfı Çarşısı Yaşatma ve Koruma Derneği Sözcüsü Mehmet Güney, "Mahkeme kararı ortada. Yaşananlar nedeniyle ben de taşınmak için hazırlıklara başlamıştım ve yeni bir yere gidecektik. İşlettiğim restoranı kapatmaya hazırlanırken, yargıdan gelen son dakika kararı hepimize emsal teşkil edecek bir gelişmedir. Elimde mahkeme kararı var, Eylül'e kadar buradayım, iş yerimden çıkmıyorum. Diğer arkadaşlarımız da hukuki süreci başlatarak tahliyeye karşı mücadele edecekler. Yargı süreci devam ederken bizi tahliye edemezler, hukuka aykırıdır. Burası bizim ekmek teknemiz, her ay kira ödüyoruz. Bizi çıkartamazlar" dedi. Karar sonrasında umutlanan diğer işyeri sahipleri de "Yıllardır burada çalışıyoruz, esnaflık yaparak geçimimizi sağlıyoruz. Her şeyimiz kayıtlı, kira ödüyoruz, vergimizi düzenli olarak veriyoruz. Bizi işgalci yerine koyuyorlar. Kimse bize bir şey sormadı, resmen kapı dışarı edildik. Biz Suriyeli mülteci miyi? Kaçak göçmen miyiz'" diyerek tepkisini dile getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.