Dolar 34,1115
%0.08
Euro 37,9605
%0.15
Altın 2.817,610
%0.05
Bist-100 9.758,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kepsut'ta yanan alana köylüye gelir getirecek 100 bin fıstık çamı dikilecek

Kepsut'ta yanan alana köylüye gelir getirecek 100 bin fıstık çamı dikilecek

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, geçtiğimiz ay Kepsut ilçesinde meydana gelen ve yaklaşık bin 500 hektar alanın zarar gördüğü bölgeye, 100 bin adet fıstık çamı ve çeşitli meyve ağaçlarının dikileceğini söyledi. Bu...

  • Ege Postası
  • 27.08.2013 - 16:35
Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, geçtiğimiz ay Kepsut ilçesinde meydana gelen ve yaklaşık bin 500 hektar alanın zarar gördüğü bölgeye, 100 bin adet fıstık çamı ve çeşitli meyve ağaçlarının dikileceğini söyledi. Bu sayede köylünün ormana daha çok sahip çıkacağını belirten Yalçın, "Fıstık çamları 8 yıldan sonra kozalak veriyor. Dolayısıyla 8 yıldan sonra bölge, oturan vatandaşlara gelir getirmeye başlayacak. Fıstık çamı çok büyük bir gelir kaynağı." dedi.

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Yalçın, 29 Temmuz'da Kepsut'ta meydana gelen orman yangınında zarar gören alanlar için proje çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Orman Genel Müdürlüğü'nün politikası gereği, bir yıl içinde bölgenin ağaçlandırılması gerektiğine işaret eden Yalçın, "Türkiye genelinde yapılan uygulama bu. Şu anda proje çalışmalarımız devam ediyor. Bütün Türkiye genelinde bu şekilde meydana gelen orman yangınlarında Yanmaya Dayanıklı Orman Kurma Projesi (YANDOP) uygulanıyor. Yangın esnasında daha büyük alanları kaybetmektense küçük alanların zarar görmesi hedefleniyor. Projeyle mevcut orman ağaçlarının dışında şeritler oluşturuluyor. Bu şeritlerin etrafına da yangında daha zor yanan ağaç türleri dikiliyor. Bunlar, genelde yapraklı türler dediğimiz harnup, meşe gibi türlerdir. Ayrıca, bazı meyve ağaçları da dikilecek." diye ifade etti.

Proje kapsamında bin hektarlık alana yaklaşık 100 bin adet fıstık çamı fidanı ve bazı meyve ağaçları dikilmesinin planlandığını aktaran Yalçın, yanan alanın bir kısmının doğal genleştirme denilen alanlar, bir kısmının ise otluk alan olduğunu vurguladı. Yangın bölgesinde büyük ağaçların bulunduğu alanlarda tabii gençleştirme sistemi uygulanacağına dikkat çeken Balıkesir Orman Bölge Müdürü Yalçın, şöyle devam etti: "Yani mevcut ağaçların tohumlarından istifade edeceğiz. Ayrıca, biz de bölgeye tohum takviyesi yapacağız. Ayrıca, özellikle köylüye getir getirecek fıstık çamı dikeceğiz. Bu sayede köylü hem gelir elde edecek hem de bu ağaçları biraz daha sahiplenecek. Ayrıca, buralarda oturan vatandaşlarımız ormanlardaki otlarla mücadele eder. Yangınlarda bizim için en büyük tehlike bu otlardır. Yangın esnasında çok çabuk alev alıp yayılıyor. Fıstık çamları 8 yıldan sonra kozalak veriyor. Dolayısıyla 8 yıldan sonra bölgede oturan vatandaşlara gelir getirmeye başlayacak. Fıstık çamı çok büyük bir gelir kaynağı. Ayrıca, dere kenarlarına ceviz ve badem ağaçları da dikmeyi planlıyoruz. Ağaç dikmeye eylül ayında başlayacağız."

Orman yangınlarında riskin, ekim ayının sonuna kadar devam ettiği bilgisini veren Hüseyin Yalçın, bu tarihe kadar bütün personelin teyakkuzda beklediğini bildirdi. Türkiye genelinde, bu yıl meydana gelen orman yangınlarında yüzde 50 oranında artış meydana geldiğinin altını çizen Hüseyin Yalçın, şöyle dedi: "Geçen yıl aynı tarihlerde Türkiye genelinde toplam bin 500 orman yangını meydana gelirken, bu yıl 2 bin 200 yangın meydana geldi. Bizim bölgemizde de yangınlar arttı. Bölgemiz birinci derece yangın riskinin bulunduğu bölge özelliği taşıyor. Bu yıl neredeyse her gün yangın meydana geldi. Bu yıl rüzgarlı gün sayısı da oldukça fazlaydı. Bu durum bizim için büyük tehlike demek."





Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.