Dolar 35,2519
%0.17
Euro 36,6939
%0.05
Altın 2.964,230
%0.33
Bist-100 9.627,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu: Herkesin memnun olduğu bir düzen inşa edeceğiz

Kılıçdaroğlu: Herkesin memnun olduğu bir düzen inşa edeceğiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kilis’te; “Bir; ırkçılık yapmıyoruz, herkesin kimliğine saygımız var. İki; Türkiye’nin itibarını düşünüyoruz, öyle insanları bindirdik otobüse zorla gönderdik, onu da yapmıyoruz. Üç, göndereceğimiz insanın can ve mal güvenliğini sağlıyoruz. Dört, göndereceğimiz insan orada para kazanacak. Bizim fabrikalarda çalışacaklar, ücretlerini alacaklar. Böylece herkesin memnun olduğu bir düzen inşa edeceğiz. İki yıl içinde biz bunları yapacağız. Bunun çok kolay olmadığının ben de farkındayım. Çünkü bölgede bizim dışımızda başka unsurlar da var. Amerika da var orada, Rusya da. Ama biz Suriye’nin içiyle değil kendi sınır boylarımızda, bize Suriye’den gelen kardeşlerimizle daha çok ilgileniyoruz ve kendi ülkelerine gönderiyoruz” açıklamasını yaptı.

  • Ege Postası
  • 17.11.2022 - 12:53

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Kilis’te; Kilis Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, burada; Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“HER SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN BELLİ BİR ZAMAN DİLİMİNE İHTİYACIMIZ OLACAK”

“Kilis’in özellikle bazı alanlarda ciddi sorunlar yaşadığını biliyorum. Sayın Başkan ile konuştuk, dinledik sorunları. Şundan emin olmanızı isterim: Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Her sorun çözülür. Ama sorunu çözerken aklı ve mantığı kullanmak zorundasınız. Bilgiyi kullanmak zorundasınız. İnsanları rahatsız etmeden, onları ikna ederek var olan sorunları çözmek ve aşmak mümkündür.

Her sorunun çözümü için belli bir zaman dilimine ihtiyacımız olacak. Düğmeye bastığınız anda sorun çözülmüyor. Altyapısını oluşturmanız lazım. Oturup konuşmanız lazım. Sorunu yaşayanlarla bir araya gelmeniz lazım, dinlemeniz lazım. Ankara’da oturup ben sorunu çözeceğim demek, doğru değil. Zaten öyle olsaydı Türkiye bu kadar büyük sorunlarla karşı karşıya kalmazdı.

Var olan sorunların giderek derinleşmesi sorunu yaşayanların dinlenmemesinden kaynaklanıyor. Keşke gelseler, sizi dinleseler. Siz onlara çözüm de üretirsiniz, çözümleri de aktarırsınız. Sorunu yaşayanların hangi sorunları yaşadığını ve bu sorunların çözümü için nelerin yapılması gerektiğini oturup konuşmak, tartışmak ve çözümü halkın önüne veya sizler gibi sanayi ve ticaret erbabının önüne koymak lazım.  

“GÜÇLÜ BİR KİLİS AYNI ZAMANDA GÜÇLÜ BİR DIŞ POLİTİKADIR, TİCARETTİR, SANAYİDİR”

Kilis’i bölgenin önemli bir markası haline getirmek gerekiyor. Bölgenin önemli bir markası haline getirirseniz hem kente huzuru getirmiş olursunuz, hem sınır komşumuz olan Suriye’ye en azından belli bir güvenceyi, bir huzuru getirmiş olursunuz. Güçlü bir Kilis aslında aynı zamanda güçlü bir dış politikadır, ticarettir, sanayidir. Kilis’in güçlü olması, ulaşım imkanlarının güçlü olması, Gaziantep’le Kilis arasındaki iş birliğinin sürekli gelişen bir zemin oluşturması, yeni organize sanayi bölgelerinin oluşturulması; Kilis’i her açıdan güçlü kılar. Bu Türkiye’nin geleceği açısından da son derece önemli olaydır.

Burada sığınmacılar var… Resmi rakamlara göre yüzde 38 civarında. Ama resmi rakamların doğru rakamlar olmadığını ben de biliyorum, siz de biliyorsunuz. Evet yüzde 38 deniyor. Ama gerçek rakam bunun çok daha üstünde Suriyeli sığınmacı sayısı. Bizim kendi kültürel yapımız var, geleneklerimiz var, örf ve adetimiz var. Bunların korunması lazım. Kilis’i kadim kent yapan bu geleneklerdir, örftür, adettir. 

“BURADAN GİDENLERİN CAN VE MAL GÜVENLİKLERİNİN SAĞLANMASI LAZIM, YENİDEN SAVAŞ ORTAMINDA KENDİLERİNİ BULMAMALARI GEREKİYOR”

Kilis’e çok sık gelmedik. Doğrudur, biliyorum. Kilis’te bazı sorunlarımız var. Onu da bilmiyorum. Çözümleri sizlere aktarmamız lazım. CHP neyi, nasıl yapacak, nasıl çözecek onu da aktarmamız lazım.

Türkiye genelinde resmi rakama göre 3 milyon 600 bin sığınmacımız var. Ama bu rakamın 4- 4,5 milyon olduğunu üç aşağı beş yukarı hepimiz kabul ediyoruz, biliyoruz da zaten.

Mille İttifakı olarak iktidar olduğumuzda ilk yapacağımız işlerden birisi Suriye’nin meşru yönetimi ile görüşmektir, karşılıklı büyükelçilikleri açmaktır. Çünkü bir sorunu çözecekseniz sorunun muhatabı ile konuşmanız lazım. Kavga ederek çözemezsiniz. Karşılıklı, büyükelçiliklerimizi açacağız. Ama bu, hemen sorunun çözüldüğü anlamına gelmez.

Buradan, kendi vatanlarına gidecek olan sığınmacıların evlerini, okullarını, yollarını, kreşlerini, hastanelerini yapmanız lazım. Bunları; Avrupa Birliği (AB) fonları ile bizim müteahhitlerimiz yapacak. AB; siz açık olursanız, harcadığınız parayı nereye harcadığınızın hesabını verirseniz, biz size bu parayı veririz diyorlar. Dolayısıyla bizim müteahhitlerimiz bütün bunların altyapısını oluşturacak. Bunların evleri, yolları, okulları, hastaneleri olacak. Bütün altyapıyı oluşturacağız. Yeter mi? Yine yetmez.

Buradan gidenlerin can ve mal güvenliklerinin sağlanması lazım. Yeniden savaş ortamında kendilerini bulmamaları gerekiyor. Bunun için de meşru hükümetle oturulacak. Protokol yapılacak. BM gerekirse devreye konulacak. Herkesin can ve mal güvenliği sağlanacak. Yeter mi? Bir şey daha yapmamız lazım.

Bizim; Gaziantepli, Kilisli çok sayıda iş insanının o bölgede fabrikaları vardı. O fabrikaların yeniden açılmasını isteyeceğiz, yeniden üretim yapmalarını isteyeceğiz. Hem biz kazanacağız, hem Suriyeliler kazanacak. Bölge kazanacak. Hiç kimsenin de unutmaması gerekir. Bölgenin en güçlü ülkesi Türkiye’dir ve Türkiye dominant olarak bölgede bütün ekonomik gelişmeleri yönlendirebilir.

Böylece buradan giden insanın; evi olacak, yolu olacak, okulu olacak, işi olacak. Arzu ediyorsa, ülkemize turist olarak gelebilir. Daha önce bütün lokantalar, bütün sınır boyumuzda doluydu. İnsanlar düğünlerini bile Hatay’da yaparlardı. Antep’te yaparlardı. Kilis’te yaparlardı. Aynı atmosferi yeniden sağlamak zorundayız.

“HERKESİN MEMNUN OLDUĞU BİR DÜZEN İNŞA EDECEĞİZ”

Bunun iki yıl içinde gerçekleşebileceğine inanıyoruz. Düğmeye bastık, ertesi gün göndereceğiz, yok. Bu proje şunu öngörüyor; bir, biz ırkçılık yapmıyoruz herkesin kimliğine saygımız var. İki, Türkiye’nin itibarını düşünüyoruz, öyle insanları bindirdik otobüse zorla gönderdik onu da yapmıyoruz. Üç, göndereceğimiz insanın can ve mal güvenliğini sağlıyoruz. Dört, göndereceğimiz insan orada para kazanacak. Bizim fabrikalarda çalışacaklar, ücretlerini alacaklar. Böylece herkesin memnun olduğu bir düzen inşa edeceğiz.

İki yıl içinde biz bunları yapacağız. Bunun çok kolay olmadığının ben de farkındayım, eminim sizler de farkındasınız. Çünkü bölgede bizim dışımızda başka unsurlar da var. Amerika da var orada, Rusya da var orada. Ama biz tabii biz Suriye’nin içiyle değil kendi sınır boylarımızdaki bize Suriye’den gelen kardeşlerimizle daha çok ilgileniyoruz ve kendi ülkelerine gönderiyoruz.

Bu çerçevede bir çalışma; sadece Kilis için Hatay için değil. Aynı zamanda Türkiye’nin değişik yerlerinde şu anda çok zor şartlarda yaşayan Suriyeli kardeşlerimiz de yararlanacaklardır.

“BİZ PARTİ OLARAK DA ORTADOĞU HALKLARINI AKRABAMIZ OLARAK GÖRÜYORUZ”

Ben bunu söylediğimde İstanbul’da bir grup Suriyeli bana mesaj gönderdi: ‘Gelip bizi bir ikna edebilir mi nasıl gideceğiz oraya? Biz nasıl ateşin ortasına gideceğiz’ diye. İstanbul’da bir toplantı yaptım Suriye’den kaçıp gelen bazı siyasi partilerin genel başkanları, kadın kolları, sivil toplum örgütleri, gazeteciler vardı. Medyaya kapalı bir ortamda toplantı yaptık. Söyledikleri şu, ‘siz bunları yaparsanız hiçbirimiz Türkiye’de kamayız, gideriz kendi memleketimize.’ ‘Biz burada zaten asgari ücretin yarısına çalışıyoruz. Çok zor şartlarda yaşıyoruz. Bazılarımız üç, dört hane bir evde kalıyor. Bu şartlar olursa biz de kendi ülkemize gider, rahat rahat orada kazanırız, çalışırız, üretiriz’ diye söylüyorlar.

Biz parti olarak da Ortadoğu halklarını akrabamız olarak görüyoruz. Hala evlilikler, düğünler var. Bir kavga değil, Ortadoğu havzasını bir barış havzasına döndürebilirsek; Türkiye de Ortadoğu da kazanacak. Biz hiç kimsenin kimliği, inancı, yaşam tarzı ile ilgilenmiyoruz. Herkesin kimliği kendi şerefidir. Herkesin inancı bizim başımızın üstüne. Ama insanların karnının doyması lazım ve bu bölgede insanların huzur içinde yaşaması lazım. Bu olursa; Kilis’in ticaret ve sanayi erbabı da kazanacak. Çünkü siz daha rahat, huzurlu bir ortamda çalışacaksınız. Bir gelecek endişesi taşımayacaksınız.”

KILIÇDAROĞLU KİLİSLİ ENSAFI DİNLEDİ

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, çeşitli temaslarda bulunmak için geldiği Kilis’te esnafı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, bu sabah önce Kilis Sanayi ve Ticaret Odası’nda iş insanlarıyla buluştu, sonra CHP’ye yeni katılanlara rozetlerini taktı. Kılıçdaroğlu, Kilis merkezdeki Murtaza Caddesi esnafını ziyaret etti, dertlerini dinledi.

Kılıçdaroğlu’nun dinlediği Kilisli esnaf şehrin ve kendilerinin durumunu anlatarak şunları söyledi:

“TAKSİM’DE BOMBA PATLADI HEPİMİZİN İÇİ YANDI AMA ESNAF OLARAK BİZE BURADA HER GÜN BOMBA PATLIYOR”

“İstanbul’da, Taksim’de bomba patladı hepimizin için yandı hepimiz çok üzüldük ama esnaf olarak bize burada her gün bomba patlıyor. Bakın biz burada Türk esnafı olarak ayakta kalmaya çalışıyoruz. Gördüğünüz caddenin yüzde 70, 80’i şu anda Suriyeli oldu. Bir dükkan boşalıyor acaba yerine kim açacak? Ayakta zor kalıyoruz. Dükkan sahipleri 3-4 kat kira istemeye başladı. Biz bu işin altından nasıl kalkacağımızı bilemiyoruz. Biz her gün ölüyoruz sayın genel başkanım.”  

Kılıçdaroğlu, esnafa; “Biliyorum sorun var, halledeceğiz. İnşallah 2 yıllık bir süre içinde biz gereğini yapacağız” karşılığını verdi.

“UYUŞTURUCU YAŞI 11-12’YE DÜŞTÜ, GÜVENLİK SIKINTIMIZ VAR”

Kılıçdaroğlu’nun sohbet ettiği başka bir esnaf ise şehirde uyuşturucu kullanımın arttığını, güvenliğin azaldığını vurgulayarak şöyle konuştu:

“İlk önce memleketimize hoş geldiniz. Memleket olarak 10-12 yıldan beri omzumuza çok ağır bir yük bıraktılar. Biz memleket olarak çok rahatsızız. Memleket artık demografik yapı olarak değişti, kültürel yapısı değişti. Göç vermeye başladık, sesimizi duyan yok. Çocuklarımız eğitim alamıyor. Çoğu okulda Suriyeli sayısı Türk sayısını geçti. Şehir elden gidiyor. Bu yükü artık bu memleket kaldırmıyor. Biz buna bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz. Burada çeteleşmeler başladı. Şu gördüğünüz caddede bundan 1 ay önce pompalı tüfekle birbirlerine sıktılar. Gasp başladı, burada birbirine çökmeler başladı. Uyuşturucu yaşı 11-12’ye düştü. Güvenlik sıkıntımız var. Ama ne yazık kimse kâale almıyor. Nasıl buraya bombalar düştüğünde sahipsiz kaldıysak şu an yine sahipsiz bırakılıyoruz. Yarın sosyal kültürel çatışma an meselesi. Gençlerimiz işsiz.”

Kılıçdaroğlu’nun esnafa yanıtı; “Kendinizi sahipsiz hissetmeyin, çözeceğiz. Yine de moralimizi bozmayalım. İnşallah el ele düzelteceğiz” oldu.   

KPSS’YE HAZIRLANAN GENÇ İÇİN KÖYE KİTAP GÖNDERECEK

KPSS’ye hazırlanan bir genç kadın Kılıçdaroğlu’ndan yardım talep ederek, “KPSS öğrencisiyim, bizim köyde internet yok, ders çalışmakta zorluk çekiyoruz. Bilgisayar falan yok. Bir kütüphane olursa bizim köye” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, “Muhtarla konuşun, telefonunu alsınlar, hangi kitapları istiyorsanız onları isteyin. Söyleyin, tamamını göndereceğim ben size” dedi.

Kılıçdaroğlu, Kilis’te Suriyelilerin işlettiği bir lokantayı da ziyaret etti. Lokanta çalışanlarıyla sohbet eden Kılıçdaroğlu, “Hayırlı işler” dedi.

“GERİ DÖNMEK İSTİYORUZ. 11 YILDIR BURADAYIZ BARIŞ OLURSA GERİ DÖNMEK İSTİYORUZ”

Kılıçdaroğlu, Kilis’te Suriyeli bir genç ile de sohbet etti. Gencin, “Ablam Suriye’de. 10 yıldır ablamı görmüyorum. Burada berberim. Barış istiyoruz, geri dönmek istiyoruz. 11 yıldır buradayız barış olursa geri dönmek istiyoruz” sözleri üzerine Kılıçdaroğlu, “Biz de barışı getireceğiz” yanıtını verdi.

 Kılıçdaroğlu'nun Suriyelilerle ayaküstü görüşmesinde tercümanlığı CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur yaptı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.