Dolar 33,9917
%-0.21
Euro 38,0034
%0.26
Altın 2.829,400
%0.95
Bist-100 9.976,00
%2.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kırtasiye ürünlerinin fiyatları arttı veliler zincir marketlere yöneldi

Kırtasiye ürünlerinin fiyatları arttı veliler zincir marketlere yöneldi

TR35 TV’den muhabir Şilan Kocadağ, kırtasiye ürünlerine gelen zamların ardından, fiyatların velileri nasıl etkilediğini sordu. Gelen cevaplar kırtasiye satışlarının düştüğünü, zincir marketlerin ise satışlarının arttığını gösterdi.

  • Ege Postası
  • 13.09.2024 - 16:16
  • Güncelleme: 13.09.2024 - 17:39

EGEPOSTASI- HABER MERKEZİ- Okulların açılmasıyla velilerin okul ihtiyaçları için alışveriş telaşı başladı. Yüksek enflasyondan kaynaklı fiyatlar sürekli artış gösterirken bazı kırtasiye ürünlerinde %300 e varan artışlar gözlemlendi. Veliler çocukları için okul alışverişi yaparken zincir marketleri tercih etmeye başladı. Bu tercihin ardında yatan sebepler ve kırtasiye ürünlerinin neden bu kadar pahalı olduğu ise ebeveynlerin kafasını karıştıran konular arasında. 

Zincir marketlerin, okul alışverişinde tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biri, bu mağazaların genellikle daha uygun fiyatların yanında taksit imkanı sunması. Özellikle kırtasiye ürünleri gibi ihtiyaca yönelik ürünlerde, zincir marketlerdeki kampanya ve indirimler aile bütçesini koruma konusunda büyük avantaj sağlıyor. Ayrıca, zincir marketlerdeki geniş ürün yelpazesi ve tek bir noktadan alışveriş yapma imkanı, veliler için zaman kazandırıcı bir faktör haline geldi.

VELİLER YÜKSEK MALİYETLERLE KARŞI KARŞIYA

Öte yandan, kırtasiye ürünlerinin artan maliyetleri ailelerin cebini yakıyor.  Kırtasiyeciler fiyatların artışını ve zincir marketlerle aralarındaki fiyat farkını farklı nedenlerle açıklıyorlar. Öncelikle, ham madde fiyatlarındaki artış, üretim maliyetlerini doğrudan etkiliyor. Ayrıca, lojistik ve taşıma maliyetlerindeki artışlar da kırtasiye ürünlerinin fiyatlarını artırıyor. Üreticiler ve tedarikçiler, bu artışları fiyatlara yansıtırken, veliler de yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalıyor.

Eğitim sektörü uzmanları, kırtasiye ürünleri fiyatlarının artışının sadece ekonomik faktörlerle sınırlı olmadığını, aynı zamanda döviz kurlarındaki dalgalanmaların da etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca, sezonluk taleplerin artmasıyla birlikte ürünlerin talep ve arz dengesindeki bozulmalar, fiyatların yükselmesine de neden oluyor.

‘KIRTASİYEYE GÖRE DAHA UYGUN’

Okul malzemelerini alırken nereyi tercih ettikleri sorusuna veliler, “Zincir marketlerden aldım. Bazı eksiklerini kırtasiyeden gidermek durumunda kaldım. Zincir marketler kırtasiyeye göre daha uygun. Zincir marketleri o yüzden tercih ettim.” dedi.

ÇOCUKLAR DA FİYAT ARAŞTIRMASI YAPIYOR

Fiyatların artışından sadece veliler değil çocuklar da etkileniyorlar. Aileleriyle birlikle çocuklar da fiyatları karşılaştırıp en uygun fiyata nereden alışveriş yapabileceklerine bakıyorlar. Bir başka veli ise, “Marketleri tercih ettim çünkü daha uygun oluyor kırtasiyelere göre. Kırtasiyeler de üzülüyorum. Onlar zaten okul sezonu boyunca para kazanıyorlar ama her şey genel olarak çok pahalandı. Mesela 10 yaşındaki bir çocuk bile artık her şeyin hesabını tutar oldu. Telefona bakıp bu cetvel burada uygunmuş, bu kalem burada uygunmuş, bunları alalım diyebilecek noktaya geldi. Çocuklar neden fiyatları düşünsün ki. Onlar çocuk, bunları düşünmemeliler.” diye konuştu.

‘ARTIK ŞAŞIRMIYORUZ’

Öğrencilerin masrafları arasında sadece kırtasiyelerle bitmiyor. Okul kıyafetleri, servis ücretleri de aileleri zor durumda bırakıyor. Zamlara şaşırmadığını söyleyen bir başka veli ise, “Kırtasiye fiyatları şu an çok pahalı olduğu için zincir marketlerden almak zorunda kalıyoruz. Orada kampanyadan veya daha uygun, indirimli şeylerden almaya çalışıyoruz. Zamlar zaten günden güne geliyor veya haftalık geliyor. Eskiden zamlar 6 ayda bir olurdu şaşırırdık. Şimdi günlük zam geliyor ama şaşırmıyoruz.” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.