Koalisyon olmazsa MHP-HDP aynı kabinede
Başbakan Davutoğlu, 45 gün içinde hükümeti kuramaz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir isme görev vermezse, Türkiye erken seçime gidecek. Bu durumda, seçim hükümeti kurulacak. TBMM'de grubu olan partiler, oy oranına göre kabineye üye verecek. Böylece, 'HDP'nin doğrudan veya dışarıdan destek verdiği hiçbir formülün içinde yer almayız' diyen MHP ile HDP, aynı kabinede birlikte görev yapacak.
- Ege Postası
- 10.07.2015 - 09:28
45 GÜN SÜRESİ VAR
Davutoğlu'nun hükümeti kurmak için 45 günü var. Başbakan, 24 Ağustos'a kadar hükümeti kuramaz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni bir isme görev vermezse, erken seçime gidilecek. Erken seçim kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından alınacak. Kanun gereği karar alınmasını takiben 90 gün geçtikten sonraki ilk pazar günü genel seçim olacağından, takriben Kasım ayı sonlarında seçmenler yeniden sandık başına gitmekle karşı karşıya kalabilecek.
GEÇİCİ BAKANLAR KURULU OLUŞTURULACAK
Anayasa'nın 114. ve 116. maddesi erken seçim için gerekli ve net bilgileri veriyor. Anayasa'ya göre, seçim dönemi bitmeden seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde, seçim hükümeti kurulacak. Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlıklarına TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu'na bu üç bakanlık dışında, siyasi parti gruplarından oy oranlarına göre bakanlık verilecek.
HER PARTİ OY DAĞILIMINA GÖRE BAKAN VERECEK
Böylece AK Parti-CHP-MHP ve HDP, milletvekili dağılımına göre bakan verecek. Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını, Meclis Başkanı Başbakan'a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine ise meclisten veya dışarıdan bağımsız bakanlar atanacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyu gerekmeyecek. Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görevde olacak.
Yorum Yazın