Kocaoğlu, AB Komitesi'nden aktif rol istedi: İzmir göreve hazır!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi’nin İzmir toplantısında önemli mesajlar verdi. İzmir’in, sunduğu yaşam kalitesi ve yaşayanların sahip olduğu kentlilik bilinci açısından Türkiye’de Avrupa Birliği standartlarına en çok yaklaşan kent olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki bütünleşmede, İzmir olarak, aktif rol oynamaya hazırız” dedi. AB'ye "Önyargılarımızı bir kenara bırakıp güçlerimizi birleştirelim" çağrısı yapan Başkan Kocaoğlu, mülteci sorunu konusunda Türkiye'nin yalnız bırakılmamasını da istedi. Kocaoğlu, AB Komitesi'nden aktif rol istedi
- Ege Postası
- 06.11.2015 - 12:03
"Üstüne basa basa söylüyorum ki.."
İzmir ile Avrupa arasındaki yakınlığın sadece coğrafi anlamda olmadığının altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir'in, sahip olduğu tarihi ve ekonomik değerleriyle, sosyal yaşamdan kültür ve sanata, aydın ve demokratik insan yapısından özgürlük ve hoşgörüye bakışına kadar hemen her alanda, Türkiye’nin en ileri kenti olduğunu söyledi.
Limanı sayesinde Batı kültürüyle erken dönemlerde tanışan İzmir'in farklı dil, din ve ırka mensup insanları barındıran toplum yapısıyla, diğer Anadolu kentlerinden ayrı bir kulvara yerleştiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:
"İzmir, sunduğu yaşam kalitesi ve yaşayanların sahip olduğu kentlilik bilinci açısından da, Türkiye’de Avrupa Birliği standartlarına en çok yaklaşan kentimizdir. Böyle bir kentte yerel yönetim erkini kullanırken, mutlaka bu gerçekleri göz önünde bulundurmak zorunda olduğumuzu çok iyi biliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, bu çağdaş batı kentinin yapısına ve değerlerine uygun hizmetler üretiyoruz. Ve Avrupa Birliği’nin yerel yönetimlere yönelik yaklaşımlarını önemsiyor, yakından takip ediyoruz. Burada, Avrupa Birliği’nin karar alma mekanizması içindeki yeri giderek güçlenen Bölgeler Komitesi’nin huzurunda üstüne basa basa söylüyorum ki; Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğini en çok ve en samimi şekilde isteyen kenti İzmir’dir. Üstelik İzmir, Birliğe uyum sürecini en hızlı biçimde başaracak kentimizdir. Dolayısıyla, Başkent Ankara’dan sonra, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda en fazla söz hakkının bize düştüğüne inanıyoruz. Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki bütünleşmede, İzmir olarak, aktif rol oynamaya hazırız."
Birbirimize ihtiyacımız var
Bugüne kadar yaşanan sürecin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa Birliği hayallerini büyük ölçüde körelttiğine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Avrupa Ekonomik Topluluğu’na resmen başvurduğumuzda, doğan bebekler, bugün 56 yaşına geldi. Dünya nüfusu 4 milyar arttı. Duvarlar yıkıldı. Rejimler ve haritalar değişti. Ama biz Avrupa Birliği’ne tam üyelik için hala aynı noktada bekliyor ya da bekletiliyoruz" diye konuştu.
Başkan Aziz Kocaoğlu, iki tarafın da birbirine ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Küresel ekonomik kriz tehdidi, dünya siyasetindeki son gelişmeler, artan çatışmalar ve kutuplaşma, hem bizim hem de Avrupa Birliği’nin şapkamızı önümüze koyup düşünmemizi gerektiriyor.
Peki neden önyargılarımızı bir kenara bırakıp güçlerimizi birleştirmiyoruz'" dedi.
Göreve hazırız
Avrupa Birliği’ni, çatışma ve rekabetin giderek yoğunlaştığı günümüz dünyasında, bir araya gelebilme kültürünü geliştiren çok önemli bir unsur olarak nitelendiren Başkan Kocaoğlu, şunları kaydetti:
"Avrupalı dostlarımızın, farklı renkleri bir zenginlik olarak görmesini istiyoruz. Atatürk’ün gösterdiği yolda ilerleyen, ilerlemek zorunda olan Türkiye’nin Avrupa’ya sırtını dönmesini asla düşünmüyoruz. Ama körü körüne bir Avrupa Birliği yandaşlığını da savunmuyoruz. Diyoruz ki, Türkiye kamuoyunda Avrupa Birliği hedefinin doğurduğu heyecan ve enerjiyi iyice kaybetmeden bir şeyler yapalım. Ben ülkemizde kurulacak yeni hükümetin, Türkiye’nin Avrupa Birliği hedefine daha çok yoğunlaşacağına; sadece yürütme organıyla değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden siyasi partilere ve tüm sivil toplum örgütlerine kadar ilgili herkesin bu tarihi sorumluluğu yerine getirmek için elinden geleni yapmaya hazır olduğuna inanıyorum. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkinin geçmişi, bir tür “kaçırılmış fırsatlar” tarihi olarak görülse de, biz bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Ve İzmir olarak, bu sürecin her aşamasında görev almaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum."
Mülteci sorununda yalnız kalmayalım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Avrupa Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu üyelerine önemli bir çağrıda bulunarak, çığ gibi büyüyen mülteci sorunu konusunda Türkiye’nin yalnız bırakılmamasını istedi.
Karşılıklı güven mesajı
Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Jean-Luc Vanraes ise mensubu oldukları komitenin Birlik içinde etkin bir konumda bulunduğuna dikkat çekerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğindeki etkinliğin bu anlamda önem taşıdığını söyledi. Vanreas, bu etkinliğin hedefinin tarafların birbirini tanıyarak güvenmesini sağlamak olduğunu dile getirerek "Güven ne kadar yüksekse, gelecek o kadar parlak olacaktır" dedi.
Yerel yönetimlerin Avrupa Birliği ekonomisindeki konumunu da vurgulayan Jean-Luc Vanraes, AB'nin yurtiçi hasılası içinde yerel yönetimlerin yüzde 16 paya sahip olduğunu ve 18 milyon kişiye istihdam sağladığını, yasaların yüzde 70'inin bu birimler tarafından uygulandığını söyledi.
Toplantı notları:
Başkan'ın çağrısı yanıt buldu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun mülteciler sorunu ile ilgili yaptığı çağrı üzerine, özellikle Türkiye'deki şehirleri daha derinden etkileyen bu konunun da gündeme alınması kararlaştırıldı.
Toplantının "Yetki İkamesi: Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi" başlıklı birinci oturumunda Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanlığı'ndan Siyasi Müsteşar Vincent-Guillaume Poupeau, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Bölgeler Komitesi Salzburg Delegesi Dr. Franz Schausberger ve Csongrad Megye Bölgesel Konseyi Başkan Yardımcısı Anna Magyar konuştu.
İkinci oturumda ise Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Fransa Rhone-Alpes Bölgesel Konseyi Başkan Vekili Bernard Soulage, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Emekli Vali Zekeriya Şarbak "İş Ortamının İyileştirilmesi İçin Yerel ve BÖlgesel Stratejiler" başlığı altında görüşlerini dile getirdi.
Konuşmasında Türkiye'de yerel yönetimin mali açıdan manevra alanlarının çok dar olduğuna dikkat çeken Siyasi Müsteşar Vincent-Guillaume Poupeau, kadın temsili konusunda ne Türkiye'de ne de Avrupa'da yeterli düzeye erişilemediğini söyledi.
Karabağlar Belediye Başkanı Selvitopu ise yerel yönetimler ile merkezi yönetim arasındaki yetki paylaşımının demokrasinin gelişimi açısından önem taşıdığını vurguladı.
İkinci buluşma Brüksel'de
İzmir’de düzenlenen toplantının ardından, iş dünyası ve yerel yönetimleri temsil eden bir heyet, 16 Kasım’da Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Avrupa Birliği Merkezi’ne çıkarma yapacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun önderliğindeki İzmir heyeti, 2 gün boyunca çeşitli temaslarda bulunacak. Ziyaretin ilk gününde Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Markku Markkula ile görüşecek olan Başkan Aziz Kocaoğlu, daha sonra Avrupa Bölgeler Komitesi Genişleme Günü Etkinliği’nde konuşacak. İzmir heyeti, Brüksel temasları sırasında AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilciliği, AB Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörlüğü, TÜSİAD AB Temsilciliği ve Cumhuriyet Halk Partisi Brüksel Temsilciliği ile görüşmeler de yapacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, geçtiğimiz yıl Avrupa Konseyi Şeref Plaketi ile ödüllendirilmesinin ardından Aralık ayında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir adına tarihi bir çağrıda bulunmuş, İzmir’in Avrupa Birliği projeleri için pilot kent olmasını istemişti.
Yorum Yazın