Dolar 34,2616
%0.06
Euro 37,6024
%-0.08
Altın 2.926,670
%0.17
Bist-100 9.159,00
%0.55

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu: AK Parti'nin hamlesini bekleyelim

Kocaoğlu: AK Parti'nin hamlesini bekleyelim

İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı meclis oturumuna arsa mağdurları damga vururken, meclis öncesinde gerçekleşen grup toplantısında ise Başkan Aziz Kocaoğlu’nun mesajları iz bıraktı. Kocaoğlu’nun kendisine gelen bir soru üzerine, “Yerel seçimlerde aday belirlemek için AK Parti’den gelecek hamleyi bekleyelim” dediği öğrenildi.

  • Ege Postası
  • 08.07.2013 - 21:07
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı 1’inci meclis oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yönetiminde gerçekleşti. Meclis öncesinde belediye binası önünde toplanan Balçova’daki arsa mağdurlarından bir grubun da takip ettiği oturumda konu ile ilgili bir açıklama yapan Başkan Kocaoğlu, ellerinden geleni yaptıklarını kaydederek, mağdurların avukatı Kemal Turan’ın tutumunu eleştirdi. Diğer yandan meclis öncesi yapılan CHP Grup toplantısına ise seçim yarışı öncesinde hareketlenen adaylık süreci damga vurdu.toplantının öne çıkan mesajı Başkan Kocaoğlu’ndan gelirken, Kocaoğlu’nun “Seçimde izlenecek yol haritasını AK Parti’nin atacağı hamleye göre belirleyelim” dediği öğrenildi.



KOCAOĞLU ADAYLIK SÜRECİNDE İZLENECEK YÖNTEMİ AÇIKLADI

Meclis öncesinde basına kapalı olarak gerçekleşen CHP grup toplantısında büyükşehir ve ilçe belediye başkanlık sürecinin masaya yatırıldığı öğrenilirken, Başkan Kocaoğlu’nun da katıldığı grup toplantısında Bayraklı Meclis üyesi Gaffar Akkel, gelecek seçimlerde Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde adaylık sürecinin nasıl işleyeceğini sordu. Başkan Kocaoğlu, ‘’Başkan seçiminde AKP’nin hamlesini bekleyeceğiz, bazı yerlerde karşı adaylara göre genel merkez aday belirlemeye sıcak bakıyor. Ben de son ana kadar süreci takip edip bekleyeceğim, kararı genel merkez verecek. Aday adayları da çıkabilir herkes için geçerli ama partiyi yıpratmamak burada önemli olan… Aday adayının çıkıp belediye başkanını yıpratması partiyi de yıpratması demek’’ diyerek yaklaşan seçim sürecinde aday adayları ve belediye başkanlarına mesajlar verdiği öğrenildi.


ARSA MAĞDURLARI: ADALET İSTİYORUZ

Meclis öncesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan ve çoğunluğunu 60’lı yaşlarda vatandaşların oluşturduğu yaklaşık 100 kişilik arsa mağduru grup meclis toplantısına girmek istedi.Talepleri kabul edilmeyen BAMİD (Balçova Arsa Mağdurları İnsani Dayanışma Derneği) üyesi grup bunun üzerine avukatları Mustafa Kemal Turhan öncülüğünde bir basın açıklaması yaptı. Balçova ilçesindeki söz konusu bölgede 20 bine yakın arsa mağduru bulunduğunu söyleyen Avukat Mustafa Kemal Turan, “Bu kentte her yer imara açılıyor. Bir bölge imara alınırken, kamuya terk yapılıyor ve buradaki pay ile emsal arasında bir illiyet var. Holdingler ve sıradan vatandaşların buradaki konumu arasında çok büyük farklar var ve bu noktada gerçekten haksızlık yapılıyor. Bir kere bu adaletsizliğin izah edilmesi lazım. Holdinglerden kamuya daha az pay verilmektedir. Buradaki denge nasıl sağlanaca? Buradaki bir ilke davası ve konuyu bütün İzmir’in duymasını istiyoruz. Yüzde 70 hatta yüzde 90’lara varan terk oranı nedi? O zaman herkese eşit emsal verelim, niye birileri daha fazla emsal alıyo? Bununla ilgili tespitleri yaptık ve herkesi uyarıyoruz. Meclise, bürokratlara ve başkana buradan sesleniyoruz. Bunları kapalı kapılar altında imzalamayın.Bir tarafa gökdelen verirken diğer yanda durum biye böyl? İlla ki meclis olmasa da başka bir ortamda oturup konuşmak isteriz. Bu konu hakkında AİHM’ye açtığımız davada dosyalar birleşti. Ama diğer yandan bu konuda haksızlıklar devam ediyor. Ortada bir kamu zararı da var. Birileri daha fazla zengin olurken, biz neden daha dar yollarda yürüyelim, neden daha az yeşil alanımız olsu? Mahkemeden çıkan karar sonrasında cezayı yine belediye ödeyecek. Yani kamunun parası boşa gidecek. Bu paraya yazık değil mi'” diye konuştu.

“YAPILABİLECEK HER ŞEYİ YAPTIK”

Balçova arsa mağdurları konusunda açıklamalarda bulunan Başkan Kocaoğlu, "Balçova arsa mağdurları diye isimlendirdiğimiz arkadaşlar meclisin önüne gelmişler. Bu konuda hepimizin bildiği tüm meclis üyelerimizin gayretleri ile birtakım çalışmalar yaptık. Orada bizden önceki dönemde planlanmış olan imar Olimpiyat Evleri köyüne eşdeğerdir. Bir destek olur diye de elimizden geleni yaptık. Ama, avukat arkadaş uzun dönemden beri bu arkadaşları bir yönlendirme içerisinde. Biz kendisini anlayışla karşılıyoruz. Saygı da duyuyoruz. Bizden önceki dönemlerde 97-98 yıllarında yapılan bir imarı eşdeğer gösterirken, Balçova’daki çarpık yapılanmayı örnek göstererek yoğunluğun artması konusunda bir talepleri vardı.biz mahkeme kararı çerçevesinde hareket eder ve mahkeme kararına uyarız. Kendileri de biliyorlar ki bizim bundan fazla yapabilecek bir şeyimiz yok. Bunun dışında yapılabilecek bir şeyimiz olmadığını herkesle paylaşmak istiyorum. Büyükşehir belediyesinin gereken yerlerde mümkün olan yoğunluğu verdiği de bir gerçektir. Zaten arazinin durumu son derece engebeli, problem var” diye konuştu ve sorunun çözümü konusunda ellerinden geleni yaptıklarının altını çizdi.



ÇARŞAMBA GÜNÜ YENİDEN TOPLANACAKLAR

Meclis oturumu sonrasında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan ile görüşen arsa mağdurlarının avukatı olan Mustafa Kemal Turan, “Sayın Bakan konuya gayet iyi niyetle yaklaştı. Kendileri ile görüşme talebimizi yineledik ve mağdurların durumunu ayrıntılı şekilde izah ettik. Kendisi de taleplerimizi Aziz Kocaoğlu’na ileteceğini belirtti.biz bu sorunumuzu anlatmak ve cevabını almak istediğimizi tekrarlıyoruz” dedi. Avukat Turan, kalabalık ile bir süre daha konuştuktan sonra Çarşamba günkü meclis oturumu öncesinde yeniden Büyükşehir Belediyesi önünde toplanma kararı aldı. Diğer yandan, bir süre daha alkışlarla devam eden arsa mağdurlarının bekelyişi olaysız şekilde son buldu.

ÇAKAR: BÜYÜKŞEHİR ÇÖZMEK ZORUNDA


Diğer yandan meclis oturumu sonrasında mağdurların görüşmek istediği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya meclis salonunu arka kapıdan terk ederken, grupla bir araya gelerek görüşen AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar, yaşanan sıkıntılar konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin adım atmaktan kaçtığını kaydederek şunları söyledi; “Kurumlar kendi sorumluluklarını başkaların üstüne atarak sorumluluktan kurtulamazlar. Hukuk devletinde böyle bir şey yok. Ben parayı alacağım, ama diyeceğim ki sen öde… Böyle bir şey yok. Ben sorunu çözmek zorunda olan bir kurumun başında olacağım ama başka adres göstereceğim. Ankara çözsün, Başbakan çözsün, Maliye Bakanı çözsün bunlar doğru şeyler değil. Bunlar topu taca atmaktan başka bir şey değil. Ben parayı aldıysam ve millete de bu vaatlerde bulunarak onların birikimini aldıysam bunları hangi kurum yapmışsa bu kurum çözmek zorunda. Yapılan bir çalışma var ama bu çalışma bu sorunu çözmez, çözmeyeceğini 5 sene evvel söyledim’’ diyerek alandan ayrıldı.

“ARSA MAĞDURLARI” KONUSU NEDİR'

Balçova Belediyesi’nin satışa çıkardığı arsaları satın alan binlerce semt sakininin 8- 10 yıl sonra ülkede yaşanacaklardan haberleri yoktu. Belediyenin 1969 sonu ile 1970’li yılların başında sattığı arsaların tapu dağıtım işlemlerini yaptığı süreçte 12 Eylül Askeri Darbesi oldu. O süreçte gerçekleşen arsa dağıtım işlemleri yarıda kaldığı gibi, darbe sonrasında Balçova Belediyesi kapatıldı. Balçova Belediyesi darbenin üstünden 12 yıl geçtikten sonra yeniden açıldı fakat bu kez de arsalar ortadan kayboldu. Arsa mağdurları 2000 yılında kısa adı BAMİD olan Balçova Arsa Mağdurları ve İnsanı Dayanışma Derneği kurdu. Arsa mağdurları son olarak 2006’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) müracaat etti. Arsa mağdurları mahkemenin yıl sonunda vereceği kararı beklerken, konu hakkında yıl sonunda kararın açıklanması bekleniyor. Buna göre, mağdurların hak sahipleri başına 300 bin liradan başlayan tazminatlar alması bekleniyor. Arsa sahiplerinin mağduriyeti konusunda devletin de adım attığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili soruşturma açmaya hazırlandığı öğrenilirken, mağdurlar ellerindeki yerler ile ilgili olarak devlete vergi ödemeyi de sürdürüyor. Her ayın ilk cumartesi günü Balçova’da toplanan mağdurları hakkında AİHM’den ceza kararı geldiği takdirde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi mağdurlara yüklü miktarda tazminat ödemek zorunda kalacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.