Dolar 34,2047
%0.07
Euro 38,1481
%0.14
Altın 2.898,180
%0.08
Bist-100 9.666,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu Meclis'te dosyasını açtı, muhalefete veryansın etti

Kocaoğlu Meclis'te dosyasını açtı, muhalefete veryansın etti

Mart ayının ikinci meclis toplantısını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi yine gergin anlara sahne oldu. Muhalefetin eleştirilerine toplu yanıt veren Kocaoğlu, son dönemde kendisine ve belediyeye yönelik artan söylemlere ise sert yanıt verdi. Kocaoğlu Meclis'te dosyasını açtı eleştirilere tek tek yanıt verdi

  • Ege Postası
  • 16.03.2016 - 23:01
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üst üste geçen eleştiriler sonrasında belediye meclisinde patladı. Muhalefetin belediyeyi hedef alan eleştirilerine sessiz kalmayan Kocaoğlu, dosyasını çıkardı, kent gündemini meşgul eden konulara tek tek yanıt verdi. AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan’ın elektrikli otobüs ihalesinde yaşanan çıkmazı gündeme taşımasıyla başlayan gerginlik, Buca Kaynaklar’daki Et Entegre Tesisi tartışmaları, geçtiğimiz gün Harmandalı Çöp Tesisi’nde meydana gelen çökme, Kuş Cenneti, yat limanları, kentsel dönüşüm gibi önemli konuların tartışmaya açılmasıyla, toplantı CHP-AK Parti arasında karşılıklı söz düellosuna sahne oldu.
 
 
 
“İZMİR HAYAL EDERKEN ESKİŞEHİR YAPTI”
Meclis oturumunda AK Parti grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Bilal Doğan, İzmir’de toplu ulaşımda yaşanan sıkıntılar ve ESHOT Genel Müdürlüğü ile ilgili eleştirilerini dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl içerisinde çıktığı ancak KİK tarafından iptal edilen ihaleyle birlikte elektrikli otobüs alımıyla ilgili sürecin hayalden öteye gidemediğine değinen Doğan, “Türkiye’de ilk elektrikli otobüs filosu İzmir’de kuruluyor, toplu ulaşımda devrim yapıyoruz şeklinde sloganlar ve reklamlarla yola çıktık. Ancak ne yazık ki bir ihale kazasına uğradık. Üzülerek görüyoruz ki, İzmir hayal ederken, Eskişehir bu hayali gerçekleştirdi. ESHOT bu iş için bir kez daha ihaleye çıkarken, süreç bir türlü tamamlanamamıştır. Biz yurt dışında incelemeler yapıp otobüsleri test ederken, yine CHP’li Eskişehir’in Tepebaşı Belediyesi bu işi başarmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi yerli sanayiye şans tanımazken, Tepebaşı Belediyesi “Akıllı Şehir Projesi” kapsamında 5 milyon Euro hibe ile satın alınan 4 adet elektrikli otobüsü vatandaşlarının kullanımına sundu. Çin malı değil, yüzde yüz yerli malı araçları hizmete alan Tepebaşı Belediyesi’nin yaptığı yenilikler bununla da sınırlı kalmadı ve otobüslerin koltuğunu kadın şoförlere emanet etti, ulaşımı da ücretsiz yaptı” şeklinde konuştu.
 
REVİZYON ÇAĞRISI YAPTI, İSTANBUL VE ANKARA’YI ÖRNEK GÖSTERDİ  
AK Parti’li Doğan’ın sözleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun tepkisine yol açarken, Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskişehir çevreci ulaşım için 1 milyon 500 bin liralık yatırım yaparken, İzmir aynı teknoloji için yaklaşık on katı daha fazla para harcayacak. Aynı araçlara Eskişehir’den daha fazla para ödüyoruz. Üstelik onlar fondan aldıkları hibe ile bu otobüsleri satın alırken, İzmir neden bunu yapamad? Madem böyle bir fırsat vardı, neden değerlendirilmed? İzmir’in parası daha verimli kullanılmalıydı. Sloganlar reklam panolarında kalmamalıydı. Toplu ulaşım hizmetleri bilgi, birikim, beceri ve vizyon istiyor. Ancak ulaşımla ilgili işlemlere baktığımızda, bu projenin de tıpkı diğerleri gibi başarılı olamadığını görüyoruz”. Doğan ayrıca, elektronik ücret toplama sistemi hizmeti için 9 kez ihaleye çıkılması, aktarmalı ulaşım sistemi, sistem arızaları gibi sıkıntıları örnek göstererek ESHOT yönetiminin başarısız olduğunu belirtti.
 
KOCAOĞLU: KİMİN EVİNİ KİME SORUYORSUNUZ'
ESHOT yönetiminde revizyon çağrısı yapan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni İstanbul İEET ve Ankara EGO kurumları ile Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’ni örnek alması temennisinde bulunan AK Parti’li Doğan’a yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yerli sanayi konusuna geldiğinizde çok feci durumdasınız. Gemileri dışarıdan alacağız diye birçok yaygara koparttınız. Bizim 4,5 milyon liraya İzmir’den aldığımız gemiyi Samsun 9,5 milyon liraya yurt dışından aldı. Yalova’da yaptırdığımız gemiler şimdi Körfez’de sefere çıkıyor. Onu iki sene engelleyenlerin körfeze değil yere bakmaları lazım. Arabalı vapurlar da aynı şekilde… Tramvay ihalesine yerli firma girdi. İhaleyi alan firma tramvay vagonlarını imal eden yerli bir üretici ile ön anlaşma imzaladı. Araya girdiler… Ve firmayı zorlayarak başka bir yerden almasını sağladılar. Bu kentte benim yaptığım ihalede yaşandı. Kimin evini kime soruyorsunu? Kimin milliyetçiliğinden, kimin yerli sanayisinden bahsediyorsunuz'” şeklinde karşılık verdi.  
 
REST ÇEKTİ: GÖREVİ BIRAKIP GİDECEĞİM…
Diğer yandan, son günlerde kendisi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik artan eleştirilere sert tepki gösteren Başkan Kocaoğlu, muhalefetin basında yer alan söylemlerine tek tek yanıt verdi. AK Doğan’dan ve AK Parti’den gelen eleştirilere “Çamur at izi kalsın” ve “Algı yönetimi” benzetmesinde bulunan Kocaoğlu, “Televizyona konuş, gazeteye konuş, çıksın... Yalan yanlış… Bu algıyı nasıl yöneteceksini? Bu algı bir gün bitmeyecek mi'” dedi. Yaşanan tartışma sonrasında salonda tansiyon bir anda yükselirken Kocaoğlu, Orman Bölge Müdürlüğü’nün Kuş Cenneti’ni bakanlığın yatırımı şeklinde tanıtılmasına “Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu adada, bu alanda bir kuruşu varsa ben bu görevi bırakıp gideceğim. Bunu yapmak sadece elini sürüp kirletmektir. Bu algı yönetimidir. Burada kötü bir şey mi yapıyoru? Burada bir birlik var. Biz buraya milyonlarca lira para harcıyoruz. 22 kilometre yol yaptık. Homa Dalyanı’nı kazıyoruz. Biz kötülük mü yapıyoru? Biz bunu fuarda tanıtırsak, buraya turist gelirse bir zararı mı olu? Bunda ne va? Kuş Birliği’nin tüm masrafını İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlenmektedir” dedi.
 
“HERKES KONUŞUYOR AMA…”
Eleştirilere toplu yanıt veren Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin kentte yapılacak yat limanlarına itiraz ettiğiyle ilgili söylemlere de “Biz öneride bulunduk. Turan’da arsa sahibinin arazisinin önüne marina yapacağız diye deniz doldurulmaz. Marina yapıyoruz diye böyle bir şey yapmayın. Düzgün yapın dedik” derken, kentsel dönüşüm konusuna da şu sözlerle açıklık getirdi: “Kentsel dönüşüm çok derin bir konu. Herkes konuşuyor, ama kimse nasıl yapılacağı konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde biri kadar bilgi ve beceri sahibi değil. Böyle bir kentsel dönüşüm yapılmamıştır. Polemik yaratmak istemiyorum ama belli yasalar uygulanarak yapılan çalışmalar ortada.”
 
KAYNAKLAR TEPKİSİ: ADAMIN MALINI GASP EDECEKSİN SONRA DA GEL AL DİYECEKSİN
Gergin geçen oturumda gündeme taşınan Buca Kaynaklar’daki Et Entegre Tesisi çıkmazı AK Parti’li meclis üyeleri ile CHP’li üyeler arasında tartışmalara yol açtı. “Kocaoğlu yüzünden sağlıksız et yiyoruz” eleştirilerine yanıt veren Aziz Kocaoğlu, “Et Entegre Tesisi haksız şekilde elimizden alındı. Bunu defalarca konuştuk. Bizden olmayacak para istediler. Kendi servetimizi, kendi malımızı gasp ettirip, sonra da burayı almayız. Mülkiyeti Hazine’nin ise üzerindeki tesis de belediyenin. Adamın elindeki malı alıp sonra gel buraya kiracı ol demek yakışmaz. Adamın elinden malı gasp edeceksin, sonra da gel burayı kirala çalıştır diyeceksin, olacak iş değil… Metrekaresine 3 bin 750 lira bedel kondu. Bu bedel yüksek dedik. Dediler ki, bunu uzman değerlendirme kuruluşu değerlendiriyor. Aynı yer330 liraya, onda bir fiyatına satılmış. Ben devletim, belediyeyim... Kutuyu siz açtırıyorsunuz… Açtırmayın kutuyu, söyletmeyin kötüyü…” dedi.
 
“BİZDE SALTANAT YOK…”
AK Parti’li Doğan’ın “Şarkıcıya, türkücüye ne kadar para harcanıyor, kırsala ne kadar para harcanıyor'” şeklindeki sorusuna da sert karşılık veren Aziz Kocaoğlu, “Saltanat ararsanız, adresini bilirsiniz. Bizde saltanat yok” dedi.
 
“TESİSE SAHİP ÇIKIN”
Buca’daki mezbaha alanıyla ilgili konuşan AK Parti’li Çağlar Haspolat da şunları kaydetti: Kaynaklar’daki et entegre tesisinin yeri devletin yeridir. Devletin yerini haraç mezat almak isteyen sizsiniz. Bunun yetkisi kimsede değil. Üzerindeki tesisin kıymetini siz biliyorsunuz. Burası 100 dönüm. Orada sadece İZSU’nun yaptığı artıma tesisinin değeri 6,5 milyon liradan fazladır. Aşık Veysel Rekreasyon alanında kamulaştırmasız el koymadan 50 metrekare araziye 90 milyon lira tazminat ödedik. Burası tekrar kiraya çıkacak. Lütfen tesis sizinse sahip çıkın. Vatandaşın sağlığı ile oynuyorsunuz. İzmir’de şu anda mezbaha yok. Menemen’de, Konak’ta at eti, eşek eti kesiliyor. İzmir’de şu anda bakanlığın kriterlerine uyan mezbaha yok. Neden sahip çıkmıyorsunuz, buyurun alın… Akdemir Plaza’ya aylık 175 bin lira kira verdik. Buranın kira değeri aylık 170 bin liraya geliyor. Buyurun girin, gidip alalım. Diğer firmalar girmek istediği zaman neden ruhsat sıkıntısı var deniyor'”
 
AYDOĞAN PATLADI: TÜRKİYE’Yİ SATTINIZ!
Mezbaha tartışmalarına dahil olan CHP’li Sırrı Aydoğan ise, “O mezbaha zaten benim. Türkiye’nin birçok yerinde kamu hizmeti için belediyelere yer tahsis ediyor. Bundan doğal bir şey olamaz. Doğrusu da budur. Bu kadar sene sonra araziyi bana Kordon’daki fiyata verirse ayıp... Biz de devletiz. Bunu kaçırıp evimize götürmeyeceğiz. Sonra gel kirala, bu yanlış bir şey… Konak’ta 25 senedir yol olarak kullanılan Ziraat Bankası arazisi vardı. Aziz Kocaoğlu göreve gelince, işgalcisiniz dediler, parasını istediler. 42 milyon lira verdik. Ziraat Bankası’nın Kasımpaşa’daki arazisi kamu yararına ücretsiz verildi” dedi. Aydoğan’ın sözleri sonrasında gergin dakikalar yaşanırken, konuşmasına şöyle son verdi: “Biz Alsancak Stadı’nda, Göztepe’de, Karşıyaka’da arazimizi bedelsiz devrettik. Buca’da köşk arazisini Şifa’ya, İstanbul’da yalıları tarikatlara verdiniz ya. Fetullah Gülen örgütüne trilyonlar verdiniz, bize bir arazi vermediniz. Türkiye’yi sattınız…”
 
ARSLAN’DAN BİNALİ YILDIRIM’A ÇAĞRI: SÖZÜNDE DURSUN!
Oturumda söz alan Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan ise geçtiğimiz gün Harmandalı Çöp Tesisi’nde  meydana gelen kazayı hatırlatarak, AK Parti’li meclis üyelerine “Siz İzmir’i sevmiyor musunuz'” diye seslendi ve “Onlar İzmir’in belediye meclis üyeleri değil m? Mezbahanın bu belediyeye verilmesinin ne mahsuru va? Neden bedava verilmiyo? İzmirliye verilmesi gereken bir yer. İki gece önce Harmandalı’nda çöp kayması oldu. 15 aydır, ne yazık ki bugüne kadar halen bazı kurumlardan bu ÇED raporu ile ilgili cevap gelmedi. Sizlerden rica ediyorum. Binali Yıldırım’ın yardımcı olacağı sözü gerçekçi ise, kabinenin en güçlü bakanı, sözü var, sözünde dursun. Bu olay hepimizin sorunu. Hepimizin destek vermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.