Kocaoğlu ihale öncesinde proje hakkında detaylı bilgi sundu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2 yıldır sabırla çalıştığı Uzundere kentsel dönüşüm bölgesindeki ilk 313 konut ve işyeri için “yüzde 100 uzlaşma” sağlayarak yapım ihalesi aşamasına geldi. İnşaat sektörünün İzmir’deki temsilcilerine ihale öncesinde proje hakkında detaylı bilgi sunuldu. Müteahhitlere “Kent adına bu ihaleye girin” çağrısı yapan Başkan Kocaoğlu, “İhaleye katılan olmazsa da biz kendimiz yaparız. Türkiye’deki bu ilk örneği gösterip geliştirmeye kararlıyız. Emme basma tulumbaya suyu koyacağız. Yapacağımız bu ilk örneği görünce, kentsel dönüşüm İzmir'de doğru bir kanala doğru akacak"dedi Kocaoğlu proje hakkında detaylı bilgi sundu!
- Ege Postası
- 11.03.2016 - 10:56
Sektör ilk ağızdan bilgilendirildi
"Uzundere 1. Bölge 1. Etap Kat Karşılığı Yapım İhalesi" öncesinde inşaat sektörünün temsilcileri ve müteahhitlerle bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkan Vekili Ayşe Arzu Özçelik, sürece ilişkin bilgi verdi ve soruları cevaplandırdı. Bilgilendirme toplantısına Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır ve İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı Ziya Dağlıer ile birlikte federasyona bağlı derneklerin temsilcileri, İTO ve EBSO bünyesindeki inşaat komitelerinin başkanları katıldı.
Yüzde 100 uzlaşma
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkan Vekili Ayşe Arzu Özçelik, kentin farklı bölgelerinde yürüttükleri kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi. 33 bin bağımsız bölümde 115 bin kişinin sağlıklı konutlara kavuşacağını söyleyen Özçelik, Uzundere Kentsel Dönüşüm Alanı ile ilgili de detaylı bir sunum yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin, bu projeye başlamadan önce de meslek odaları ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduklarını, inşaat ihalesi öncesi bu toplantının oldukça faydalı olacağını belirtti. Uzundere Kentsel Dönüşüm Alanı'nda hak sahipleri ile yürütülen uzlaşma ve hazırlık sürecinin iki yıl sürdüğünü vurgulayan Şahin, "Şimdi ikinci süreç başlıyor. Bu adımı da doğru atmamız gerekiyor. Birinci süreci doğru bitirdik. Bu alanda yüzde 100 uzlaşma ile karşınızdayız. 13 dönümlük arazideki şahıs tapularının hepsi belediyeye geçti. Amacımız bundan sonra konutların hızla bitirilmesi. Türkiye'de yüklenicinin tapuda zaman kaybetmesi, inşaat yoğunluklarının net olmaması, finans sağlama gibi sorunlar nedeniyle süreç uzuyor ve hüsranla sonuçlanıyor. Başkanımızın koyduğu iradeyle ikinci süreçte bu sorunları hafifletmeyi amaçladık" diye konuştu.
Belediyeye bir metrekare bile kalmayacak
Birinci etap İnşaat ihalesi kapsamında yüklenicilere hak sahiplerinin kira maliyetlerini yüklemeyeceklerini belirten Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:
"Biz Uzundere Kentsel Dönüşüm Alanı'nda 32 hektarlık alanda proje yaptık. Avan proje, ruhsat, tapu problemi yok. Çocuk oyun alanları, spor alanları, yeşil alanları, yolları biz yapacağız. Sadece yapı adasının alt yapısı ve üst yapısı yükleniciye ait olacak. Hak sahibi ile uzlaşma, yüklenici ile sıfır problem ile kaliteli yapı hedefimizi gerçekleştirmek istiyoruz. Bu kulvarda tahliye, uzlaşma ve imar kısmında herhangi bir problem kalmadı. Bağımsız bölümlerin büyüklüklerini ve sayılarını belirledik. Yapım ihalesine öyle çıkıyoruz. Kaliteli bir yapıya ulaşıp hak sahiplerine teslim edeceğiz. Burada hiç bir metrekare belediyemize kalmayacak" .
Nasır: “Tarihi bir gün”
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Hakkı Attaroğlu, çalışmayı çok başarılı bulduğunu belirterek, "Müteahhitlerin önüne her şey pişmiş, eti-kemiği ayrılmış bir şekilde gelmiş. Ben İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni ve belediyede çalışan arkadaşları tebrik ediyorum. İzmir'de böyle projeler üretip rant yaratmamız gerekiyor. Ben bu çalışmaları yeterli olduğu kanaatindeyim" şeklinde görüş bildirdi.
Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, bu toplantı gününü “tarihi bir gün” olarak nitelendirerek, "Deprem gerçeğinin olduğu İzmir'de 2012 yılından bu yana kentsel dönüşümle ilgili bir sürü toplantı yapıldı. Ancak tüm aktörlerin bir arada olduğu bu toplantı çok önemli. Sektörüm adına bir İzmirli olarak çok teşekkür ediyorum. Çünkü İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümle ilgili bir yol haritası oluşturdu. Bir sonuca gitmek istiyor. Biz müteahhitler olarak tabii ki para kazanacağımız alanlara gireceğiz ama gerekirse size bazı noktalarda destek olmak için can havliyle çalışacağız" dedi.
Dönüşüm için çalışan ekibi kutlayan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'de 33 bin konutun yenileneceğini ve bunun bir başlangıç olduğunu söyledi.
Sırada yeni ihaleler var
Toplantının sonunda konuşan ve sektör temsilcilerinin sorularına yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 32 hektarlık alanda 3300 konutun yer alacağı Uzundere Kentsel Dönüşüm Alanı'nda uzlaşma sürecinin devam ettiğini, bazı adalarda yüzde 70 - 80 oranında uzlaşmanın sağlandığını belirtti. Bu adalarda da yüzde 100 uzlaşma sağlandığında hemen inşaat yapım ihalesine çıkacaklarının altını çizen Başkan Kocaoğlu, "Yapacağımız bu ilk örneği görünce, kentsel dönüşüm İzmir'de doğru bir kanala doğru akacak ve doğru bir yol haritası belirlenmiş olacak. Kentsel dönüşümde bütüncül bir planlama gerekiyor. İzmir'de 6 noktada yürüttüğümüz kentsel dönüşüm çalışmalarında yeni bir kent yaratacağız. Bu yeni kentte oran yüksek denilebilir. Ama yüklenicinin proje maliyeti yok, ruhsat maliyeti yok. İhaleyi alıyorsun ve hemen inşaatı yapıyorsun" diye konuştu.
Bize bu işin onuru yeter!
Türkiye'de kentsel dönüşümün 2004 yılından bu yana hem hükümet hem belediyeler tarafından konuşulan ancak bugüne kadar uygulanmayan bir konu olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Gerçekleştirilemeyişinin nedenlerini alt alta sıralayalım: Birincisi yerinde mi dönüşüm yapacağız yoksa orada doğmuş büyümüş insanları başka bir yere mi taşıyacağı? Bunu parsel bazında mı yoksa bütüncül mü yapacağı? Mülkiyet sahipleri ile tek bir müteahhiti bir araya getirdiğinizde burada çıkan problemleri kim çözece? Burada hakem kim olaca? Belediye yahut hükümet buradan bir pay alacak m? Bizim uyguladığımız sistemde belediye hiçbir şey talep etmeyecek. Müteahhitin maliyeti ve artı karı haricinde, kalan parasal değer ne varsa mülkiyet sahiplerine eşit olarak dağıtılacak. Belediye ya da Hükümete ne kalaca? O kenti kurtarmanın onuru kalacak. Biz kamuyuz. Aldığımız vergileri biz kent için harcıyoruz. Belli kentlerde müteahhitle mal sahibi uzlaşıyor. Bunun örnekleri var. Ama yaşanan problemleri hepimiz biliyoruz. Bin tane mal sahibi ile bir tane müteahhiti bir araya getirdiğimizde, bunların uzlaşmasının imkansızlığı ortada. Arada garantör olacak, güven verecek bir müessesenin olması gerekir. Bu Büyükşehir olabilir, Çevre Bakanlığı olabilir, ilçe belediyesi olabilir. Mutlaka bir devlet otoritesinin, gücünün olması gerekir. Bu yüzden biz hakem oluyoruz. Hem müteahhitin hem de mal sahibinin hakkını koruyacağız".
Uzundere biter bitmez..
Kentsel dönüşümde yerinde dönüşümün önemini bir kez daha vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "Şu anda bütün tapular İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin uhdesinde. İhaleye çıkmaya da, vatandaşın hakkını vermeye de Büyükşehir yetkili. Yerinde dönüşüm siyasi bir karardır. Vatandaşları hatıralarından, çocukluğundan kopartmak doğru değildir. Biz Kadifekale'de heyelan bölgesi olduğu, inşaat yapılamayacağı için vatandaşlarımızı Uzundere'ye taşıdık. Şimdi Türkiye’de gerçek anlamda ilk kentsel dönüşümü yapacağız. Yoğunluğu artırmak, gök bedava mantığıyla yukarıya doğru çıkmak bugünkü kentleri yaratıyor. O zaman biz 50 sene sonra, yeni yaptığımız kentleri de mi dönüşüme tabi tutacağız' Aktepe-Emrez, Uzundere ve Cennetçeşme dönüşüme en müsait akstır. Havaalanına, Torbalı aksına yakın, çevre yolunun dibindedir. Türkiye'nin en büyük serbest bölgesinin ESBAŞ'ın karşısındadır. Fuar İzmir'e yakındır. Bu bölge hızla gelişmeye çok uygun. Uzundere'nin ardından proje biter bitmez, 13 bin konutluk Aktepe-Emrez'in de ihalesine çıkacağız. Ardından Bayraklı ve Ballıkuyu gelecek" dedi.
Türkiye'de ilk
Uzundere'nin Türkiye'de ilk kentsel dönüşüm projesi olacağının altını çizen Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İstanbul'da, Ankara'da kentsel dönüşüm yapılmadı. Ankara'da söylenen kentsel dönüşüm, havaalanı yolu üzerinde, özel bir kanunla özel bir arazi üzerinde yapılan çok farklı bir şeydir. Bir kentsel dönüşüm değildir. Belirli yerlerde İzmir'de de kentsel dönüşüm adı altında yapılan şeyler var. Bunlarda yeniden bir kent kurmuyorsun. Biz kentsel dönüşüm projelerimizde yeniden bir kent kuruyoruz. Bugün birlikte gidip bütün çarpık yapılaşmanın olduğu yerleri dolaşsak vatandaşlarımız ' çocuğumun oyun alanı yok, spor salonu yok' diye bağırıyorlar. 10 metrekare genel tuvalet yapacak arsa yok! Konsorsiyum mu yaparsanız ne yaparsınız bilmiyorum ama sizden talebim, 313 dairenin ihalesine kent adına girmeniz. Bu proje ilk etapta belki kafa kafaya kurtarır ama iki sene içinde lehte bir gelişme olur, ummadığınız karı elde edersiniz. İhaleye girmeyebilirsiniz. O zaman da biz yaparız. Bu ilk örneği gösterip geliştirmeye kararlıyız. Emme basma tulumbaya suyu koyacağız. 6 kentsel dönüşüm bölgesinde dünyanın parasını harcadık. Biz bu işi, elimizi taşın altına koyarsak başarırız."
Yorum Yazın