Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu'ndan ulaşım manifestosu

Kocaoğlu'ndan ulaşım manifestosu

ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından Polonyalı Solaris Bus and Coach S.A.firmasından satın alınan 100 körüklü otobüsün son partisini törenle hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in ulaşım konusunda geldiği noktayı özetleyerek önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek projeler hakkında bilgi verdi. Yeni metro projeleri için Ulaştırma Bakanlığı’na çağrıda bulunan Başkan Kocağlu, “4 sene önce metro projelerimizi bakanlığa verdik. Seçimden önce projeniz yok dediler. Eğer yapmayacaklarsa, Narlıdere’de metro projesine biz başlayacağız” dedi.

  • Ege Postası
  • 26.04.2014 - 12:28
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Limontepe’de yer alan ESHOT Garaj ve Eğitim Tesisleri’nde düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra, CHP İzmir Milletvekilleri, CHP İl ve ilçe yöneticileri, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, meslek odaları ve sivil toplum odlarının temsilcileri, belediye bürokratları, üretici firma Solaris Coach Bus S.A.’nı temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
 
“BELEDİYELERİN ÖNCELİKLİ GÖREVİ PLANLAMA”
Hayata geçirilen çevre yatırımları ve yerelde kalkınma stratejilerini dile getirerek sözlerine başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyelerin en önemli görevinin doğru planlama yaparak kentin geleceğine ışık tutmak olduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Bizim on senedir çevreye yaptığımız yatırımlar Türkiye’de açık ara öndedir. Diğer tüm illere göre daha ileri durumdayız. Özellikle dünyaya örnek olan Büyük Körfez Projesi ile kentimizi dünyada ayrı bir yere taşıyoruz.”
 
“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ELEKTRİKLİ OTOBÜSLERE AĞIRLIK VERECEĞİZ”
Planlama ve çevreden sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli görevinin ulaşım olduğunu kaydeden Kocaoğlu, “Biz bir deniz kentiyiz, körfez kentiyiz. Denizi verimli kullanmak zorundayız. Raylı sistemi yaygınlaştırarak kullanmak zorundayız. Otobüsleri de son teknoloji ile kullanmak zorundayız. Ama otobüslerden vazgeçerek metropolde ulaşım yapmak mümkün değil. Bir yandan otobüslerimizi yenilemeye de devam ediyoruz. Araçlarımızın tamamı klimalı ve alçak tabanlı, yani engelli yurttaşlarımızın kullanımına uygun. Son teknoloji ve en çevreci otobüsleri almayı tercih ediyoruz. Klimalı, alçak tabanlı ve konforlu otobüslerimizle İzmirli hemşerilerimizin toplu ulaşım refahını, standardını yükseltmeye çalışıyoruz. Toplam 1412 adet yeni otobüs aldık. İstisna haller haricinde servisteki tüm araçlarımız klimalı ve engelli kullanımına uygun alçak tabanlı. Bundan böyle aldığımız bir stratejik kararla önümüzdeki süreçte elektrikli otobüslere ağırlık vereceğiz. Filomuzu elektrikli otobüsler ile zenginleştireceğiz. Deneme seferlerini yaptığımız 1117 minibüsü de genişleyen büyükşehir sınırlarımızda 90 dakika aktarma sistemine alarak onları da sisteme dahil etmeye çalışıyoruz. Bunun yanında, büyüyen sınırlarla birlikte toplu ulaşım kooperatiflerini de bünyemize alarak onları da sisteme dahil etmeye çalışıyoruz. Bu mesleği yapan vatandaşlarımızın işinin aşının sürdürülmesini sağlamak üzere çalışıyoruz” dedi.


 
ÇAKABEY 5 MAYIS’TA SEFERELERE BAŞLIYOR
Son günlerde büyük tartışma konusu olan ve İZDENİZ filosuna katılan yeni Çakabey yolcu vapuruna da değinen Başkan Kocaoğlu, “On yıldır yaptığımız çalışmalarda, metro, İZBAN, tramvay ve otobüslerimizin yenilenmesine öncelik verdik. Ancak, bunları yaparken, artık çalışması artık mümkün olmayan vapurlar ile deniz ulaşımını sürdürmek de mümkün olamazdı. Uzun araştırmalardan sonra cesaretle, riskli bir karar vererek, çağın da ötesinde karbon kompozit malzemelerle gemi yaptırma kararı verdik. Bu dünyada ilk defa gerçekleştirildi. Bu gemiler Yalova’da bir yerli tersane tarafından üretiliyor. Spekülasyonlar yapıldı ve eleştiriler aldık. Yeni vapurların belli eksikleri, çocukluk hastalıkları vardı. Bunların hepsi giderildi. Tüm izinler alındı ve deneme seferleri de yapılıyor. Ve önümüzdeki haftadan itibaren ayın 5’i gibi Karşıyaka-Konak arasında ilk vapur devreye girecek. Ardından ikinci vapurumuz da geliyor. Ve diğerleri de peş peşe gelecek. Bu yaz iki özel vapurumuzla yarımada seferleri koymayı planlıyorduk. Ama bu gemilerin makine siparişleri geciktiği için bu seferlere seneye başlayabileceğiz” diye konuştu.
 
“RAYLI SİSTEM 11 KİLOMETREDEN 100 KİLOMETREYE ÇIKTI”
Ekonomik olarak en yararlı ve zarar etmeyen belediye kuruluşunun METRO A.Ş. olduğunu da vurgulayan Aziz Kocaoğlu, “Biz göreve geldiğimizde 11 kilometrelik Bornova-Üçyol metrosunu çalıştırıyorduk. Sonra üç istasyonun daha açılışını gerçekleştirdik. Kalan iki istasyonda da deneme seferleri de bu ay sonunda başlıyor. 11 kilometre raylı sistem hattımızı 20 kilometreye çıkartıyoruz ve yolcu taşıma kapasitemiz de, 10 yıl önce 80 bin iken şu anda 230 bin yolcuya ulaştık. Bu rakam hızlı bir şekilde artacak ve 350 bine kadar sıçrayacak” dedi.
 
“ANKARA HAVLU ATTI, İSTANBUL BAKANLIĞA DEVRETTİ”
İzmir’in raylı sistem yatırımlarında diğer kentlerden önce olduğunun altını çizen Kocaoğlu, “İZBAN’da yeni çekerlerimizin gelmesiyle birlikte hedeflediğimiz 550 bin yolcuyu taşıyabilecek kapasiteye ulaşacağız. Bugün İzmir’de 1,5 milyon yolcu taşıyoruz. Raylı sistemde 11 kilometreden 100 kilometreye ulaştık. Bu rakam tüm kentlerin kat be kart önünde. İzmir’in raylı sitem yatırımlarıyla Türkiye’de en önde olan kent ve diğer illerle aramızda büyük bir uçurum var. Ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu da, İZBAN dahil olmak üzere, tamamen kendi gücü ile gerçekleştirdi. Ne Ankara gibi havlu atıp yapamıyorum dedi, ne İstanbul’daki gibi siz yapın diyerek bakanlığa devretmedik. Kendi işimizi kendimiz görüyoruz. Haziran ayında 30 kilometrelik Torbalı hattı bitiyor. Şu anda Selçuk’a kadar proje çalışmalarını yapıyoruz ve yakında Bergama’ya uzanacağız. İzmir’i kuzeyden güneye raylı sistem ile örmüş oluyoruz. Konak Tramvayı ve Karşıyaka tramvayında her şey tamamlandı. Bir itiraz var. Onun için de yakında çalışmalara başlayacağız” dedi.
 
“SEÇİME 6 AY KALA PROJENİZ YOK DEDİLER…”
Başkan Aziz Kocaoğlu beklemede olan diğer metro projeleri için de, “Biz Ulaştırma Bakanlığı’ndan Ankara ve İstanbul metroları yapılırken birtakım isteklerde bulunduk. Madem ki onarla yardım ediyorsunuz, bizim de şu hatlarımı yapabilirsiziniz dedik. 4 sene önce... Seçime 6 ay kala projeniz yok dediler. Bir ses çıkmadı. Biz önümüzdeki günlerde Ulaştırma Bakanlığı ile görüşüp bu hatları yapmayacaklarsa, hem projelerimiz yapıp, hem de Narlıdere metro hattının yapım ihalesine çıkacağız. Bundan sonra da raylı sistem çalışmalarının yatırımlarını yaparak hızlı bir şekilde değerlendireceğiz” diyerek sözlerine son verdi.
 
22 MİLYON 500 BİN EURO’YA MAL OLDU
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eshot Genel Müdürlüğü’nün 22 milyon 500 bin Euro ihale bedeli ile Polonyalı otobüs üreticisi Solaris Bus&Coach S.A. firmasından alınan körüklü otobüsler Euro 5 standardında çevreye duyarlı motorlu, engelli binişine elverişli alçak tabanlı ve basamaksız iç yapılı, klimalı ve otomatik şanzımanlı olacak. 142 yolcu taşıma kapasiteli ve engelli, yaşlı, bebekli ve hamileler için ayrılan kırmızı renkli ve sarı semboller ile işaretlenmiş koltuklara sahip yeni model otobüsler Türkiye'de ve İzmir'de ilk kez kullanılacak. “İzmir’in kuğuları” olarak adlandırılan körüklü otobüslerin son 40 adedinin teslim edilmesiyle birlikte toplamda 100 otobüsün tamamı ulaşım filosuna katıldı. ESHOT Genel Müdürlüğü, 2004 yılından bu yana son alımla birlikte 1202 adet (tamamı çevreye duyarlı ve klimalı), İzulaş Genel Müdürlüğü ise 2007-2013 yılları arasında 270 adet olmak üzere toplam 1472 adet yeni otobüs alarak ulaşımda konforu artırdı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.