Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu'nun gündeminde yine İzmir'in malları hedefte Vali!

Kocaoğlu'nun gündeminde yine İzmir'in malları hedefte Vali!

Geçirdiği mide rahatsızlığını ardından ilk kez bir programa katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZTO’nun (İzmir Ticaret Odası) Haziran ayı meclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Son günlerde sıkça tartışılan İl Özel İdaresi’nin taşınmazlarının devrine dair istedikleri evrakların 24 gün sonra İzmir Valiliği tarafından kendilerine gönderilmesine tepki gösteren Kocaoğlu, “Bu mallar nasıl devredildiyse, yargı ile bize geri verilecektir” dedi.

  • Ege Postası
  • 18.06.2014 - 19:31
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Seçimlerin ardından yeniden İZTO üyeleri ile buluşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, meclis üyelerinin sorularını yanıtlayarak kent gündemine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.  İl Özel İdaresi’nin 1704 taşınmazı için yargı mücadelesini resmen başlattıklarını da belirten Başkan Kocaoğlu, malların Büyükşehir Belediyesi’ne devrine karşı çıkan kesimlere ve muhalefete yönelik “Yarın çocukları, torunları “Keşke babam, dedem bu mallara sahip çıksaydı” diyecekler” şeklinde eleştiride bulundu.
 
 
“YAPAMADIYSAK BİZ YAPAMADIK”
Belediyenin yeni dönem projeleri ve yol haritası hakkında meclis üyelerini bilgilendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “On sene içerisinde birinci beş yılım bana göre öğrenme dönemiydi ve başarılı bir beş yıldır. Hazırlıksız geldiğimiz beş yılda ilk yıllar öğrenme ile geçti. İkinci beş yılda, birinci beş yılın kat be kat fazlası yatırım ve projeyi hayata geçirmemize rağmen bize göre iyi bir performans sergileyemedik. Daha iyisini daha fazlasını yapabilecek gücümüz ve deneyimimiz vardır. Burada hiçbir bahaneye sığınmak gibi bir kişiliğim yok. Yapamadıysak biz yapmadık, yapmak için çalışırız. Ama ikinci beş yıl operasyon denilen bir lanet başladı. Sadece gelen yazılara bile cevap yazamayacağız diye sabahladığımız oldu. Arkadaşlarımızın tutuklu kalması haricinde ben hayatımdan memnunum” dedi.
 
“CAN ÇIKMADAN HUY ÇIKMIYOR”
Ekonomi ve iş dünyası temsilcilerinin konuğu olan Başkan Kocaoğlu, görev süresinin üçüncü döneminde de aklı ve  bilimi kullanacaklarının altını çizerek, “Bu kadar projeyi ortaya çıkartmak, Türkiye’ye ve dünyaya örnek bir yönetim anlayışını hayata geçirmek, finansmanı iyi kullanmak, yaptığınız projelere, stratejik planlara menfi bir eleştiri olmaması, onurla taşıyacağımız bir şeydir. Beceriksizlik söylemleri bizim için iftihardır. Ben beceriksizim. Tanıtım yapmayı bilmiyorum. Bize öyle öğretildi,  Yanlış öğretilmiş. Can çıkmadan huy çıkmıyor. Benim yaptığım projeler gecikiyor. Ben ihale yapmasını bilmiyorum da ondan… Türkiye şartlarında ihale yapamıyorum. Mevzuata göre yapıyorum. İş gecikiyor ama herkese göre yüzde 50 ucuz yapıyorum. İş gecikiyor çünkü, müttehit seçemiyorum. Sırat köprüsünden beter... Benim ağam, paşam, dayım yok. Böyle çalışmak zorundayım. Teleferiği, metroyu aynı şekilde geciktirdik. Can hıraç uğraşıyorum. Müttehit işi yapsa da, yapmasa da parasını gününde alıyor. Namuslu olmak zorundasınız. Ben kimseye sen ihale girme diyemem. Her tarafım dinleniyormuş. Varsın dinlensin. Abdestin sağlam olsun... Gece sabahlara kadar şu gün bitisin diye yırtınacağım, gecikeceğim. Ama işin doğansında bu var. Niy? İhale yapmasını beceremediğim, müttehidi seçemediğim için, seçim finansmanında da ondan destek istemediğim için, hiçbir imar konusunda bir kuruş para almamıştır bu belediye” dedi.
“BİZİM ZIRHIMIZ ADALETİMİZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye ve dünya genelinde takdir gören bir belediyecilik anlayışına sahip olduklarını da hatırlatarak, “Türkiye koşullarında bizim gibi çalışmak zor iş. Türkiye’ye dışarıdan çok fazla yatırımcı gelmeye başladı.  Dersimizi doğru çalışıyoruz. Neyin nasıl olacağını iyi biliyoruz. Kırmızı çizgilerimizi biliyoruz. Kimsenin  burnunu kanatmadan uyum içerisinde, barış içerisinde bu kenti on senedir yönetiyoruz. İstediğimiz saatte, istediğimiz zamanda da çıkıp kente geziyoruz. Bizim zırhımız, korumamız, adaletimiz. Başka gücümüz yok” ifadelerini kullandı.
 
“24 GÜNDE TEŞRİF ETTİ”
Başkan Aziz Kocaoğlu, konuşmasının son bölümünde kentin en önemli konuları arasında yer alan İl  Özel İdaresi’nin taşınmazları hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “Ben siyaset yapmayı sevmem. Kimseye hakaret etmedim, buna hakkım da yok. Bana ideolojik davranıyor diyorlar. Ben ideolojik davranmıyorum. Ben kime ideolojik davranmışım'  Bana ideolojik davranayım diye yetki verilmedi. Bu mallar İzmirlinin malı. Biz günlerce sonucun gelmesini bekledik. Bugün Valilik tarafından malların listesi geldi. Hükümet Konağı’ndan belediyeye 24 günde teşrif edebildi... Bunun nedeni tapu işlemlerinin yapılmasıdır. Tapu işlemlerinin yapılmasıyla İzmir’in hakkı olan malların bir yere gitmeyecektir. Tapu devri  nasıl yapıldıysa, tapu idaresi mahkeme kararı ile bunu belediyeye devredeceğini Vali’nin de bilmesi gerekir. Bu konuda herkes bize destek verdi. Tabii ki aykırı sesler de çıkacaktır. Ama o aykırı sesler çıkaranlar sussalardı kent için daha faydalı işler yapmış olurlardı. Yarın çocukları, torunları “Keşke babam, dedem bu mallara sahip çıksaydı” diyecek…”
 
“BUYURUN SİZ YAPIN O ZAMAN…”
Kocaoğlu iktidar partisi tarafından kendisine ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik eleştirilere de şöyle yanıt getirdi: “Biz hiçbir zaman eğitim arazilerine, ibadet arazilerine, hiçbir karşı itirazımız olmadı. İş yapılmış, bina yapılmış, şimdi şuraya veriyorum diyor. Biz bunda değiliz. Biz İzmirlinin parası ile yapılan, tapusu alınmış, bu kentte yararı olsun diye yapılan, hizmet edilsin diye yapılan tapulu gayrimenkullerin peşindeyiz. İl Özel İdaresi oranın gelirini bu kente harcıyordu. İzmir Büyükşehir Belediyesi niye alması? Bunda ne zarar va? Bugün ben, yarın başka bir arkadaş bu kenti yönetiyor olacak. Niye onun tapusu bizde olması? Sümerbank arazisi eğitim alanı değil. Kimse bize planlama öğretmesin, yaya kalır. Biz oraya müze yapmak istiyoruz. Cıngar çıkan başka konu var. Biz oraya otel ve kongre merkezi de yapılsın diyoruz. Niye Büyükşehir Belediyesi yapması? Fuarı Büyükşehir yapsın, biz elimizi sürmeyelim, eleştirelim, ne zaman bitiyor diye soralım… Bitmesin diye de sabaha kadar dua edin... Koskoca kentte kongre merkezi yokmuş, belediye niye yapmamı? Buyurun siz yapın… Niye yapmadını? Efendim, bana kimse geç kaldı demeyecek… Bana iş bitiremiyor diyen adam gitsin Bornova Paterson Köşkü yanındaki kültür merkezi inşaatına baksın, orada gazeteye fotoğraf çektirip onu koydursun. 40 senedir yatıyor... Bunu niye yapmadı? İzmir’e mi yapmak istemedin, yoksa kültüre mi sıcak bakmıyor'”
 
HARMANDALI CEVABI: VALİ’YE YANLIŞ BİLGİ VERMİŞLER
Kocaoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın Harmandalı’da yer alan katı atık tesisine dair eleştirilerine şu yanıtı verdi: “Çevre konusunda Türkiye’de açık ara öndeyiz. Bir eksik kaldı. O da bertaraf tesisi. Bunu kimsenin temcit pilavı gibi ısıtmasına gerek yok. Siyasete kurban gitti, bir bu eksiğimiz kaldı. Yer bulamadık. Karşıyaka’da bir arazi bulduk. Herkesin görüşü olumlu. Konu belli, İzmir’in sorunları da gizli değil. İzmir’in başkanının seçim bildirgesi belli. Bunu hızlandırın diyoruz. AKP’li, CHP’li, MHP’li meclis üyeleri, milletvekilleri, il başkanları hızlandırsın. Önce bir yeri bulalım, ÇED raporunu alalım. Kim bilgi verdiyse, Sayın Vali’me, “Patlama olacak diye korkuyorum” demiş. Orada geçirmezlik var. Alta su geçmiyor. Borular kullanıyoruz. Orada herhangi bir risk yok. Orada geçtiğimiz dönemde işgüzar muhterem siyasiler 4-5 kez yangın çıkartmaya çalıştılar, poz verdiler, fotoğraf çekildiler. Ama patlamadı. Çünkü patlayacak bir şey yok. Metan gazını boşaltıyoruz ve sistemi rahatlatıyoruz.”
 
ÇATI YORUMU: ÖNEMLİ OLAN UZLAŞMAK
Kocaoğlu son olarak CHP ve MHP’nin cumhurbaşkanlığı için uzlaştığı çatı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu hakkında, “Bugün isim üzerinde duruluyor ama, iki partinin birleşerek böyle bir birlikteliğe adım atması ve uzlaşı kültürünün de bu ülkede başlaması lazım. Biz birbirimizi sevmek, birbirimize sarılmak zorundayız. Gerisi olur biter” diye konuştu.
DEMİRTAŞ’TAN KIYI DÜZENLEMESİNE ELEŞTİRİ
Oturumda ev sahipliği yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, Kocaoğlu’nun rekora giden görev süresine değinerek, “Sizin için uzun ve zor bir dönem olacak. Tecrübeniz ile mazeretsiz bir döneme  giriyorsunuz” dedi ve belediyenin kıyı tasarım projesine değinerek, “Kusura bakmayın ama Pier’den Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan düzenlemeyi çok kişi beğenmedi. İmalat kalitesi iyi olmadı. Bize göre bu planları, 2050 yılına kadar faydalanılacak şekilde, insan odaklı yapmak gerekir” dedi.
 
İZMİR’İN MALLARI İÇİN DESTEK
Sözlerinin devamında kent gündeminde sıkça tartışılan İl Özel İdaresi mallarına da değinerek çarpıcı eleştirilerde bulunan Demirtaş, “İzmir’in malları konusunda yaşanan olumsuz gelişmeleri üzüntü ile izliyoruz. Biz burada bir taraf değiliz, İzmir’in yanındayız, İzmir’in tarafıyız” dedi ve şunları kaydetti: ““Kapatılan İl Özel İdaresi’ne ait malların hazine yerine İzmir’e verilmesi için İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı ziyaret ettik. Görüşmemiz yaklaşık 1 saat sürdü. Taleplerimizi ilettik. Ancak Sayın Vali, kısa ve öz konuştu. “Komisyonun karar aldığını, devirlerin başladığını, bundan sonra isteyenin hukuki haklarını kullanabileceğini” aktardı. Başka illerdeki duruma değindim ama o konuya hiç girmedi. Aydın’a bile incir bahçesi vermişler. Bizde ise tüm mallar Hazineye yani Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Milli Emlak da bunları herhalde diğer devlet kurumlarına tahsis edecek, satacak veya kiraya verecek. Örneğin hafta sonu gazetelere yansıdığına göre Alaçatı’da cami ve müştemilatının bulunduğu parsel Hazine’den Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmiş. Ama bu yerin üzerinde meyhane, restoran gibi yerler varmış. İl Özel İdare’nin İzmir’in 30 ilçesinde toplam 1704 taşınmaz var. Bunların içerisinde turizm tesisleri, hizmet binaları, lojman, okul, arsa, tarla, iş merkezi, türbe, dükkan, muhtelif bina, iş merkezi, sulama göleti, sosyal tesis, gençlik merkezi, sağlık tesisi, şantiyeler varmış. “Mış” diyorum çünkü bu mallar nerede, nereye verildi bilmiyoruz. Bunların tam listesi bizde yok. Hatta bildiğim kadarı ile Büyükşehir Belediyesi’nde dahi bu liste yok. Maalesef İzmir’in malını İzmirli bile bilmeden Ankara’ya vermiş oluyoruz. Tüm kurumlar olarak tasfiye olan İl Özel İdaresi’nin mallarının İzmir’e ait olduğu belirtiyor ve İzmir’in tasarrufunda olmasını istiyoruz. Biz bilgi almak istiyoruz. Bunu bir hak olarak görüyoruz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.