Dolar 34,2599
%0.06
Euro 37,6306
%0
Altın 2.921,040
%-0.02
Bist-100 9.120,00
%0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak 1. etap 1/5000'lik nazım imar planına onay

Konak 1. etap 1/5000'lik nazım imar planına onay

2011 yılında İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen ve yeniden düzenlenerek İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine getirilen 220 hektarlık alanı kapsayan, Konak 1.Etap (Alsancak-Kahramanlar Bölgesi) 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, Büyükşehir’de karara bağlandı. Zorlu Holding’a ait 32 katlı gökdelenin yapımına olanak sağladığı gerekçesi ile eleştirilen plan, AK Parti tarafından eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesi ile reddedilirken, oy çokluğu ile kabul edilerek yürürlüğe girdi. Planların askıya çıkması ile birlikte Zorlu Holding’e ait gökdelen önünde engel kalmayacak ve 32 katlı yapının plan uyumsuzluğu da ortadan kalkmış olacak.

  • Ege Postası
  • 15.06.2013 - 09:40
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Meclis Başkanvekili Sırrı Aydoğan yönetiminde gerçekleşen Haziran ayı 3’üncü meclis oturumunda, büyük tartışmalara neden olan ve Alsancak’ı da yakından ilgilendiren 1/5000’lik nazım imar planları masaya yatırıldı. Başkan Kocaoğlu’nun katılmadığı meclis oturumunda, İzmir 4’ünci İdare Mahkemesi tarafından “Jeolojik etüt eksikliği” gerekçesiyle 2011 yılında iptal edilen ve İmar ve Bayındırlık Komisyonları tarafından yeniden düzenlenen Konak 1. Etap Alsancak-Kahramanlar 1/5000’lik nazım imar planı, AK Parti’den gelen ret oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

AK PARTİ: PLANLARI ÇEKİNİZ

Zorlu Grubnu’nun 32 katlı gökdelen yapımına olanak sağladığı gerekçesi ile büyük tepkiler toplayan ve “Kuruma özel plan” olarak adlandırılan tartışmalı planlar, AK Parti tarafından “Yeniden değerlendirsin ve İzmir geneline uygulansın” talebi ile kabul görmezken, farklı eleştirileri de beraberinde getirdi. Muhalif AK Parti grubu adına söz alan meclis üyesi Murat Akdemir, planların ilgili komisyonlara iadesini talep ederek yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu ve, “söz konusu planlar kentin mimari gelişimi açısında kritik önem arz ediyor. Planlar bu hali ile kente estetik katacak yüksek yapılaşmayı engellemekte ve mevcut imar planları kentin elini kolunu bağlamaktadır. Planlarda 10 katlı binalar yüksek yapı statüsünde fakat mimari gelişim için bunun 20 kata kadar arttırılması gerekiyor. İzmir bu ülkenin en büyük şehirlerinden birisi. Planlarda son derece yanlış noktalar var ve acilen kaldırılması ve yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Üst ölçekli planlar olmadığından planlar iptal ediliyor. Bu planlar ileride karmaşa ve kaosa neden olacak. Sorun yaşanacak ve vatandaşlar zor durumda kalacak. Acilen tüm kenti kapsayan 5000’lik planlar yapılmalıdır” dedi. Akdemir, Yüksek Yapılar Yönetmeliği’nin de artık geçersiz olduğunu hatırlatarak, inşaat ruhsatları konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genelgesinin baz alınması gerektiğini söyledi ve yüksek yapılara verilen izinler konusunda Karşıyaka Belediyesi’nin uygulamalarını örnek gösterdi. Yine AK Parti’li meclis üyesi Mehmet Emin Aşkın ise, “Planlar şehir için önemli yatırımların önünü açabilecek dahi olsa, komisyona iade edilmesini ve yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Bu planları çekiniz” diye konuştu.

AYDOĞAN: ŞAHISLARLA İŞİMİZ YOK

AK Parti’den gelen eleştirilere cevap veren Meclis Başkanvekili Sırrı Aydoğan, yıllardır plansız bir kentte plan yapılmaya çalışıldığını hatırlatarak, “İşimiz oldukça zor. Yüz yıllık yerleşik alanlarda plan yapılıyor. Biz yıllardır plansız bir kentte ama yerleşimin olduğu bir kentte plan yapmaya çalışıyoruz. Boş alanlara plan yapmakla, yerleşimin olduğu alana plan yapmak aynı şey değil. Tersten gidiyoruz. Yargı kararlarını da dikkate alarak 1/5000 ölçekli planları yeniden yaptık. Kentin önünü açmak için bazı uygulamalar olacak. Bu katkılarınızı takdirle karşılıyorum. Bizim şahıslarla işimiz yok. Keşke daha modern binalar, teknolojik yapılar yükselse. İzmir’in en pahalı bölgesinde, en yeni bina bile 40-50 yaşında. Keşke bu planlar daha önceden uygulanabilseydi” dedi.

ÇAKAR: EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar, planların kabulü ile birlikte meclisin töhmet altında kalacağını belirterek, “Alsancak bölgesine getirilen bir plan üzerinde tartışıyoruz. Bunlar 80-100 yerleşim olan bir bölgede yapılan yapılar. Getirilen bu plan orada yeniden yapılaşmayı ya da dönüştürmeyi teşvik eden bir uygulama değil. Bu sadece oradaki 3-5 bölgede yapılacak inşatlara avantaj sağlayacak bir düzenleme. Eğer bölgenin tamamına yakınını kapsayan bir düzenleme olsaydı, kamu yararını gözetmiş olurduk. Şu anki planlar ile birlikte bundan yararlanacak kişi sayısı da, birkaç kişiyi geçmiyor. Planın Alsancak bölgesi için tek başına konmuş olması yatırım ve fırsat eşitliğini kötü yönde etkileyecek bir plan notu olarak görünmektedir. İzmir’in geneline böyle bir plan notu konmuş olsa adalet tesis edilmiş olurdu. Belli bir bölgeye bunu getirip, diğer bölgeleri bu plan notundan ayrı tutmak İzmir’in bütünlüğüne de ayrı düşer. Bu mecliste hiçbir zaman tapu sahiplerine bakılarak karar verilmez ama kamu oyu bunu böyle algılamayacak. Meclis töhmet altında kalacak” dedi ve planların tekrardan değerlendirilmeye alınmasını istedi.



GÖKDELEN ÖNÜNDE ENGEL KALMADI


Mahkeme tarafından iptal edilen ve jeolojik, jeotermik ve mikro bölgeleme etütleri tamamlanan 1/5000’lik nazım imar planı AK Parti’den gelen ret oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Meclisten geçen kararın askıya çıkması ile birlikte, Zorlu Holding’e ait gökdelenin yapımına da, alt ve üst ölçekli planların uyumuyla engel kalmadı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.