Konak’ta ‘Herkes İçin Erişilebilirlik’
Daha yaşanabilir ve erişilebilir bir kent yaratmak adına çalışmalarını sürdüren Konak Belediyesi, teknik birimlerde görevli belediye personeline yönelik "Engelsiz Erişilebilirlik Semineri” düzenledi.
- Ege Postası
- 13.02.2015 - 11:07
EN TEMEL İNSAN HAKKI
Filmin ardından söz alan Konak Belediye Başkan Yardımcısı Eser Atak, Türkiye'de yaklaşık 8 milyon engelli yurttaşın yaşadığını belirterek, engellilerle ilgili yapılan düzenlemelerin aslında toplumun tüm kesimlerini kapsadığını söyledi. Konak Belediyesi olarak "Engelliler için planlamak herkes için planlamaktır" sloganıyla yola çıktıklarını dile getiren Atak, "Bir rampa yapıyoruz ve engelli rampası diyoruz. Ama bu rampayı herkes kullanabilir, bebek arabalı olan, ağır bir bavul taşıyan, bisiklet kullanan herkes buna ihtiyaç duyabilir. Ya da engelli asansörü, alçak tabanlı otobüsler, kaymaz yer malzemeleri, tutunma bantlı tuvalet kabinleri engellilerin yanı sıra herkesin ihtiyacına yönelik uygulamalar olabilir. Dolayısıyla kentleri planlarken temel sloganımızın, ‘Engelliler için planlamak herkes için planlamaktır ' olması gerekiyor. Çünkü erişilebilirlik temel bir insan hakkıdır. Çevreye bakışımız 'bir gün ben de engelli olabilirim' mantığı ile değil, öncelikle temel insan hakkı olarak düşünerek bakmalıyız" dedi.
TEMMUZ’DA SÜRE BİTİYOR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Peyzaj Mimarı Ayşegül Badur da engellilerin erişilebilirliği üzerine yasal mevzuat ve standartları içeren bir bilgilendirme yaptı. Halka açık tüm özel ve kamu kurumlarının erişilebilirliği sağlamak zorunda olduğunu ifade eden Badur, "2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı engelliler hakkında kanunun geçici 2. maddesine göre engellilerin erişilebilirliğiyle ilgili düzenlemelerin 7 yıl içinde yapılması gerekiyordu. Daha sonra bu süre bir yıl daha yani 2013'e uzatıldı. Kamu kuruluşları denetlemelerinde ise eksiklerini tamamlamak için iki yılı geçmemek üzere süre verilebiliyor. Bu hükme göre 2015 yılının temmuz ayında verilecek bir ek süre kalmayacak. Bu süreye kadar tüm kurumların engellilerin erişilebilirliğine uygun hale getirilmesi gerekiyor" dedi.
STANDARTLARA UYULMALI
Belediye çalışanlarının da düşüncelerini paylaştığı seminerde Çağdaş Görmeyenler Derneği Başkanı Ufuk Özen ile aynı zamanda bedensel engelli olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli İnşaat Yüksek Mühendisi Hasan Cem Pire de kent yaşamında karşılaştıkları zorlukları katılımcılarla paylaştı. İki konuşmacı da yapılan uygulama ve düzenlemelerde belirlenen standartların herkese uygun bir şekilde yapılması gerekliliği dile getirdi.
Yorum Yazın