Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kordon'da yeni sistem de çare olmadı

Kordon'da yeni sistem de çare olmadı

​Kıyı Tasarım Projesi kapsamında tepeden tırnağa yenilenen ve İzmir’in en gözde mekanlarından birisi haline gelen Kordon kıyılarında yaşanan çöp manzaraları görenleri hayrete düşürmeye devam ediyor. Kente gelen yabancı ve yerli turistlerin uğrak noktası olan bölgede İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınan yer altı çöp konteynırları çöp toplayan şahısların hedefi haline geldi.

  • Ege Postası
  • 25.06.2014 - 16:13
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’in gözbebeği haline gelen kentin marka mekanlarından Kordonboyu’nda hayata geçen onca  yenilik, yerini çöp yığınlarına bıraktı. Son günlerde esnaf ve bölgede yaşayan vatandaşların başlıca şikayeti haline gelen çöp sıkıntısı gün geçtikçe artarken, yaz aylarının başlangıcı ile birlikte hasara uğrayan yeni çöp konteynırlarından etrafa saçılan koku da İzmirlileri isyan ettirdi.
 
 
ÇÖP TOPLAYICILARI TAHRİP ETTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kordon ve Pasaport’taki ev ile iş yeri sahiplerinin şikayetleri ve talepleri doğrultusunda çevre kirliliğini minimuma indirilmesi amacıyla hizmette alınan yer altı çöp konteynırları amacı dışında kullanılmaya başladı. Hayata geçirilen Kıyı Tasarım Projesi kapsamında 17 ayrı noktaya yerleştirilen 38 yeni modern çöp konteynırı ilk aylardan itibaren tahrip edilerek kullanılmaz hale getirildi. Çöp toplayan kimliği belirsiz şahısların kapaklarını kırdığı ve etrafına çöp yığınlarının doldurduğu yeni yer altı çöp konteynırlarından yayılan kötü koku rüzgarın da etkisiyle evlere ve iş yerlerine kadar yayılmaya başladı.


 
AKŞAM SAATLERİNDE ÇİLE ARTIYOR
Özellikle restoran ve kafeteryaların dolup taştığı akşam saatlerinde Kordon’daki Atatürk Caddesi’nde beliren çöp toplayıcıları, yeni sistem çöp konteynırlarının giriş kısmında bulunan kapakları kırarak içerisinde bulunan atıkları tamamen etrafa saçarak çöp toplamaya başlayınca istenmeyen manzaralar da beraberinde geldi. Özel vinçlerle yeraltından çekilerek toplanan çöplerin bulunduğu konteynırlar belediye ekipleri tarafından defalarca onarılmasına rağmen her seferinde aynı problem meydana gelirken, gün boyunca bölgede gezen ekipler de çöpleri tekrar toplamak durumunda kaldı. Bölgede yaşayan halk çöp toplayıcılarına tepki gösterirken, konuyla ilgili uyarıda bulunan belediye yetkilileri ise yeni konteynırlara sahip çıkılması ve korunması için çağrıda bulundu.
 
ESNAF ŞİKAYETÇİ, YENİ SİSTEM YETERSİZ KALDI
Diğer yandan, yenilenen konteynırlar ile  birlikte çöplerin kapasitesi de azalırken, yeni yer altı sistem ev ve iş yerlerinin ihtiyacına cevap vermekten uzak kaldı. Özellikle iş yerlerinin getirdiği çöp yükü sonrasında yetersiz kalan yeni sistem nedeniyle esnafın şikayetleri de arttı.  
 
YENİ SİSTEM DE ÇARE OLMADI
Çöp konteynerleri, Kıyı Tasarımı Projesi kapsamında Alsancak Limanı ile Konak Pier arasındaki bölgede yerin altına alındı. Görüntü ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi hedeflenen uygulama kapsamında özel olarak üretilen 3 metreküp hacmindeki 38 adet konteyner, 17 noktaya yerleştirildi. Kıyı şeridinin estetiğini bozmayacak şekilde tasarlanan konteynerler, kapaklarının pedalla açılması nedeniyle kötü kokunun dışarı çıkmasını engellerken görüntü kirliliğinin de önüne geçiyor. Konteynerlerin kapağı sokak hayvanlarının içine girmemesi ve atılan çöpleri karıştırmaması için yukarı doğru değil, öne doğru açılıyor ve çöpler kapağa yerleştirilen hazneye atılıyor. Kapak kapandığı zaman çöpler konteynerin içine düşüyor. Biriken çöpler yine özel olarak üretilen vinçlerin kullanıldığı çöp kamyonlarıyla toplanıyor. Görüntü ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesi için her ayrıntının düşünüldüğü yeni sistem, toplama işlemi sırasında sızıntı ve taşma yaşanmasına da izin vermiyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.