Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Köylü kadınların geçim kaynağı madımak

Köylü kadınların geçim kaynağı madımak

Yozgat’ta ilkbahar aylarıyla birlikte doğada kendiliğinden yetişen madımak köylü kadınların geçim kaynağı. Kadınlar, kırlardan ve harman yerlerinden topladıkları madımakları satarak evinin mutfak ihtiyaçlarını karşılıyor. İlde her...

  • Ege Postası
  • 24.04.2013 - 11:30
Yozgat’ta ilkbahar aylarıyla birlikte doğada kendiliğinden yetişen madımak köylü kadınların geçim kaynağı. Kadınlar, kırlardan ve harman yerlerinden topladıkları madımakları satarak evinin mutfak ihtiyaçlarını karşılıyor.

İlde her hafta kurulan semt pazarında satışa sunulan madımak, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Madımak taze tüketildiği gibi kış için kurutularak ya da konservesi yapılarak buzdolabında saklanıyor. Madımağın kilosunu 5 TL'den satan köylüler, bahar mevsimiyle birlikte madımağın çıkmaya başladığını belirtti.

    Sorgun'un Karaveli köyünden topladıkları madımağı pazarda satışa sunduklarını ifade eden Şeref Özer, "Madımak toplamak çok zahmetli bir iş. Bir kadın gün boyu akşama kadar ancak 3-4 kilo madımak toplayabiliyor. Ben her yıl bu aylarda köyde kadınların topladığı madımağı satın alarak buraya pazara getirip satıyorum. Bir nevi vatandaşlarımıza hizmet ediyorum." dedi.

    Pazarda madımağın kilosunun 5 liradan satıldığını ifade eden Özer, "Madımağın kilosunu 5 liradan satıyoruz. Aslında bu fiyat gerçekten ucuz ve uygun. Çünkü bunu toplamak çok meşakkatlidir. Bıçakla harman yerinden tek, tek toplamak insanı çok yoruyor." diye konuştu.

    Diğer madımak satan köylülerde aynı ifadeleri kullanarak pazarda vatandaşların en fazla tercihinin madımak olduğunu söyledi.

    Madımak satın alan vatandaşlar ise yemeğini çok sevdiklerini belirterek, "Yufka ekmekle, sarımsaklı yoğurtla yenildiğinde çok lezzetli oluyor. Bizler şimdiden fazla alıp dolapta muhafaza ederek kışında tüketiyoruz." şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.