Dolar 34,0758
%0.18
Euro 38,0430
%-0.04
Altın 2.835,580
%0.22
Bist-100 9.976,00
%2.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kurbanlıkta 'şap belgesi'nin iptaline veteriner hekimlerden tepki

Kurbanlıkta 'şap belgesi'nin iptaline veteriner hekimlerden tepki

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 7 Ağustos’ta yayımladığı tebliğde kurbanlık hayvanlarda şap aşısı kağıdı zorunluluğu getiren maddeleri kaldırması, bayram öncesi yeni bir tartışmaya yol açtı. Veteriner hekimler, şaplı hayvanların...

  • Ege Postası
  • 20.08.2013 - 14:30
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 7 Ağustos’ta yayımladığı tebliğde kurbanlık hayvanlarda şap aşısı kağıdı zorunluluğu getiren maddeleri kaldırması, bayram öncesi yeni bir tartışmaya yol açtı. Veteriner hekimler, şaplı hayvanların kurbanlık olarak satılmasına vize anlamı taşıyan uygulamanın iptalini istedi. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise şap aşısı kağıdı zorunluluğuna ilişkin iddiaları yalanladı.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, şap aşısı kağıdı zorunluluğunun kaldırılmasının özellikle şap hastalığının yaygın olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinden ülkenin batı kesimlerine şaplı hayvan sevkiyatına izin anlamı taşıdığını savundu.

Türkiye’nin şap hastalığı konusunda sıkıntılı bir ülke olduğuna dikkat çeken Sağlam, "Şap hastalığı hayvanlardan insanlara geçen hastalıktan biridir. Et ve süt tüketimi ile insanlara kolayca bulaşabiliyor. Tebliğ yoluyla, şap hastalığına karşı tampon oluşturan maddelerin yürürlükten kaldırılması akıl alır bir şey değil." dedi.

Bakanlığın, veteriner hekimler aracılığı ile besin zincirinin üretimden sofraya ulaşıncaya kadar tüm aşamalarını denetlemek zorunda olduğunu kaydeden Sağlam, uygulamanın şap salgınını artıracağını, vatandaşlara hastalıklı hayvan eti yedirilmesinin söz konusu olabileceğine dikkat çekti. 20 Temmuz’daki kurban hizmetlerini düzenleyen tebliğ maddelerinin, 15 gün sonra değiştirilmesinin kendilerinde ‘Bazı çevrelerinin baskısıyla alınmış bir karar’ kanaati oluşturduğunu vurgulayan Sağlam, "Eğer uygulama değiştirilmezse, sıkıntılı bir bayram bizi bekliyor demektir. Şaplı hayvanların kurbanlık olarak satılmasına izin verilmesi, halkın sağlığının hiçe sayılması demektir. Yetkilileri, ileride oluşabilecek sorunlara karşı şimdiden uyarıyoruz." şeklinde konuştu.

Bakanlığın şaplı havyaların satışına ve sevkiyatına izin verilmeyeceğini açıkladığını anlatan Sağlam, "Madem şaplı hayvan kesimine izin verilmeyecek, şaplı hayvanların sevkiyatını düzenleyen tebliğ maddeleri neden yürürlükten kaldırılıyor'" diye sordu. Sağlam, vatandaşlara da seslenerek, kurbanlık alımında veteriner hekim kontrolünden geçmemiş, aşısı yapılmamış hayvanları almamalarını tavsiye etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.