Dolar 34,0148
%0.11
Euro 37,7360
%0.17
Altın 2.730,220
%0.07
Bist-100 9.771,00
%-1.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Liberal Demokratlar, anayasa değişikliğinde geri adım attı

Liberal Demokratlar, anayasa değişikliğinde geri adım attı

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokratlar (LDP), yaz aylarında yapılacak Senato seçimleri için hazırladıkları parti programında anayasa vaadinden geri adım attı. Parti, Japon Anayasa'nın 96. maddesinde değişiklikle ilgili vaadine programında...

  • Ege Postası
  • 24.05.2013 - 11:40
Japonya'da iktidardaki Liberal Demokratlar (LDP), yaz aylarında yapılacak Senato seçimleri için hazırladıkları parti programında anayasa vaadinden geri adım attı. Parti, Japon Anayasa'nın 96. maddesinde değişiklikle ilgili vaadine programında yer vermedi.

Japonya'da geçtiğimiz aralık ayında Liberal Demokratlar'ın iktidara gelmesiyle başlayan anayasa tartışması dinmiyor. Parti, anayasa değişikliğine 96. maddeyle başlayıp ardından da ünlü 9. maddeyi değiştirmeyi hedefliyordu. 96. madde, anayasanın nasıl değiştirilebileceğine yönelik hükümleri içeriyor. Buna göre, meclisin iki kanadının da 3'te 2 çoğunlukla değişikliğe evet demesi, ardından da referandumda basit çoğunluk gerekiyor.

LDP, meclisteki şartı yüzde 51'e indirmeyi planlıyordu. Buna yönelik vaadini de Senato seçimlerine ilişkin programına koymak istiyordu. Ancak LDP'den üst düzey isimler, programda 96. maddeye ilişkin bir şeyin olmayacağını ancak anayasa değişikliğinin hedeflendiğinin yer alacağını söyledi. LDP'nin anayasa değişikliğine koalisyon ortağı Yeni Adalet Partisi karşı çıkıyordu. Budist grup Soka Gakkai'nin desteklediği Yeni Adalet Partisi, anayasanın pasifist yapısına dokunulmamasını parti programına yerleştirmişti.

Japonya'nın anayasası, 2. Dünya Savaşı'nın ardından ABD tarafından yazılmıştı. Ünlü 9. madde, Tokyo'nun savaşı uluslararası sorunları çözmede bir yöntem olarak kullanmasını yasaklıyor. Ayrıca ordunun kurulmaması, sadece öz güvenlik güçlerinin kurulabileceği gibi ifadeler bulunuyor. Bu maddenin değiştirilmesi yönündeki isteğin en önemli nedeninin ise Çin'in artan askeri tehdidine karşı cevap verebilmek olduğu yorumları yapılıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.