Dolar 32,5751
%0.18
Euro 35,0331
%0.17
Altın 2.457,650
%0.9
Bist-100 10.526,00
%0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mahkeme o isimlere acımadı

Mahkeme o isimlere acımadı

Taksim Gezi Parkı eylemleri sonrasında, 31 Mayıs tarihinde İzmir’de başlayan eylemlere katılan ve “Terör örgütünün çağrısıyla eylemlere katılma” suçlamasıyla 2. dalgada gözaltına alınan 11 kişinin duruşması İzmir Adliye Sarayı’ndaki 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Başta CHP İzmir Milletvekilleri ve il ile ilçe yöneticileri olmak üzere , birçok sivil toplum örgütü ve İzmir Barosu duruşma salonunun kapısında gün boyunca kararı bekledi.

  • Ege Postası
  • 25.07.2013 - 16:18
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Öğlen saatlerine kadar süren dava sonrasında, mahkeme tarafından 11 tutuklu sanığın tutukluluk hallerine devam kararı çıkarken, alınan karar başta avukatlar olmak üzere birçok kişi tarafından büyük tepki ile karşılandı. Tutukluluğu devam eden 11 kişi mahkeme salonuna getirilmezken, sanık avukatları bu tutuma itiraz etti. Duruşma sonrası bir basın açıklaması yapan Çağdaş Hukukçular Derneği alınan kararı protesto etti.
CHP’NİN DESTEĞİ DEVAM ETTİ

Gün boyu süren duruşma esnasında salonun dışında nöbet tutanlar arasında sürecin başından bu yana tutuklu gençlere destek veren CHP İzmir Milletvekilleri Hülya Güven, Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Oğuz Oyan ve Musa Çam yer alırken, CHP İl Yönetimi ve İl Başkanı Ali Engin de tutukluları ve tutuklu ailelerini yalnız bırakmadı. Bayraklı Adliyesi 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava yaklaşık 4 saat sürdü. İzmir Baro Başkanı Sema Pektaş da hakime savunma veren avukatlar arasında yerini alırken, duruşmanın sona erdiği 13:30’da, Hakim Hüseyin Yaşar Özyavuz, kararı vermek için yarım saat süre ile duruşmaya ara verdi.

İLK TEPKİ AVUKATLARDAN: BU BİR CADI AVIDIR

Hakim Hüseyin Yaşar Özyavuz aranın ardından mahkemenin kararını açıklamak üzere avukatları tekrar salona çağırdı. Mahkeme yargılanması devam eden 50 sanıktan 11’inin tutukluk halinin devamına karar verdi. Kararın açıklanması sonrasında Adliye Sarayı önünde İzmir Çağdaş Hukukçular Derneği adına açıklama yapan Dernek Başkanı İmdat Ataş, sürecin ve yargılamaların tamamen cadı avı olduğunu savunarak, “Başbakan Erdoğan bunun hesabı sorulacak dedi ve Türkiye’de bir cadı avı başlatıldı. Bugün bu cadı avının İzmir ayağında tutuklanan bir çok arkadaşımızın tutuklandığı ve tutukluluk incelemelerinin yapıldığı duruşmalardan birini daha gerçekleştirdik. Bu duruşmalar ya da soruşturma sonucunda mahkemeye sevk edilen insanlar için söylediğim şey aynıydı. Bu soruşturmaların hiçbir sonucunun olmayacağını, tutuklama kararlarının değişmeyeceğini daha başından defalarca ifade ettik. Burada yaşanan bir ödetme çabasıdır. Gezi olaylarının sonucunun birilerine mal edilmesi çalışmasıdır” diye konuştu.

DERNEK’TEN ŞOK İDDİA

Dernek Başkanı Ataş, basın açıklamasının devamında şok bir iddiada bulunarak, “Tutuklulara polis tarafından söylenen şeyler var. Biz Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleriyiz. “Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarını tutmayın, aksi takdirde tutukluluklarınız devam eder” deniyor. Ellerinde taş olduğu gerekçesiyle insanlar cezaevlerine giriyorlar. Gözaltında kötü muameleyle karşılaşıyorlar. Örgüt bağlantısı var mı diye soruşturma geçiriyorlar. Gezi protestolarına ve daha önceki başka eylemlere de katılmalarından dolayı örgüt adına suç işledikleri iddia ediliyor. Türkiye’de söylenen bir ifade tarzı var, “Basın açıklamasına katılmak suç değildir diyor” iktidar. Ancak bu soruşturmalar gösteriyor ki, daha önce katıldığınız yasal basın açıklamaları, mitingler günü geldiğinde yasa dışı örgüt üyesi olduğunuza delil olarak kullanılıyor” dedi.

“HİÇ YOKTAN CEZAEVİNDE YATIYORLAR”

CHP adına açıklama yapan İzmir Milletvekili Musa Çam ise, tutuklu isimlerin hiçbir gereği olmadan haksız yere cezaevinde yattığını belirterek, “Geçen haftaki duruşmada da karar çıkmadı, bu hafta da bir karar maalesef yok. Bu durum bizlere gösteriyor ki, en az 6-7 ay daha tutuklu kalacaklar. Hiç yoktan 50 arkadaşımız cezaevlerinde yatıyorlar. Geçtiğimiz günlerde birçok cezaevine giderek arkadaşlarımızı ziyaret ettik. Kendilerini dinlediğimizde belirli olmayan siluetlerden tespit edilmiş ve tutuklanmış arkadaşlar. Ümit ediyoruz ki, adalet yerini bulacak ama maalesef gecikmeli… Ben yüz yüze görüştüm, arkadaşlarımız unutulmamak istiyor, haksız şekilde tutuklandıklarının unutulmamasını istiyorlar. 15 milyonluk İstanbul’da milyonlar gezi eylemine katıldı ve destek verdi. Oradaki olayların boyutu buradan daha fazla, İzmir’de 3 gün sürdü olaylar. Orada 1 ay devam etti ama 1 ayın sonunda bile 20 kadar tutuklu var. Burada tam 50 kişi. Başbakan kendisine karşı bir darbe yapıldığını söylüyor ve bunun merkezini İzmir olarak görüyor” diye konuştu.



GÜVEN’DEN HÜKÜMETE VERYANSIN

Mahkemenin ardından açıklama yapan bir diğer isim olan CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven ise yaşanan haksızlığı kınayarak, “Bu soruşturma en başta gizli yürütülüyor. Bunun nedeni saçma sapan suçlamalara kimsenin şahit olmaması istenmesi. Ailelerin neden tutuklandığını neden mahkemeye çıktıklarının neden tutukluluklarının sürdüğünü bilme hakları var. Ve bizler de vekil olarak salona alınmadık. Sadece avukatlar alınıyor. Sanıklar da buraya getirilmiyor. Hepsinin nedeni aynı. Hükümetin güven sağlaması lazım. Şu andaki AK Parti iktidarı, halka nasıl “Bana oy verin” diyecek ben onu anlamıyorum. Barış süreci diyor ama peki bu yaşanan durum nedi? Yüzlerce çocuk gözaltında. Yaralananlar var, gözü çıkanlar var. Bana göre hükümetin güven duygusu kaybolmuştur ve yatacak yerleri yoktur” dedi ve sert eleştirilerde bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.