Dolar 34,1341
%0.11
Euro 37,9735
%-0.31
Altın 2.882,930
%0.27
Bist-100 9.888,00
%-0.13

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Maliye Bakanı Şimşek: Çözüm ile birlikte Türkiye kalkınacak ve güçlenecek

Maliye Bakanı Şimşek: Çözüm ile birlikte Türkiye kalkınacak ve güçlenecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çatışma sürecini sona erdirecek çözümle birlikte Türkiye'nin çok daha hızlı bir biçimde kalkınacağını ve gelişeceğini söyledi.Çeşitli gezi ve temaslarda bulunmak, halka ve sivil toplum kuruluşlarına...

  • Ege Postası
  • 07.05.2013 - 17:03
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çatışma sürecini sona erdirecek çözümle birlikte Türkiye'nin çok daha hızlı bir biçimde kalkınacağını ve gelişeceğini söyledi.

Çeşitli gezi ve temaslarda bulunmak, halka ve sivil toplum kuruluşlarına çözüm süreci ile ilgili bilgilendirme yapmak üzere Nevşehir’e gelen Mehmet Şimşek, önce Nevşehir Valiliği’ni ziyaret etti. Vilayet binası önünde Vali Abdurrahman Savaş, AK Parti Nevşehir milletvekilleri Ahmet Erdal Feralan, Murat Göktürk, Belediye Başkanı Hasan Ünver ve daire müdürleri tarafından karşılanan Bakan Şimşek, polis mangasını selamladıktan sonra Valilik Fuaye Salonu’nda gazetecilerin sorularını cevapladı.

Maliye Bakanı Şimşek, 5 milyon kişiyi ilgilendiren erken emeklilik konusundaki soruya karşılık, "Bu konuda defalarca cevap verdik. Bu konuda Maliye Bakanlığı olarak bir çalışmamız söz konusu değildir. Bakan olarak ise sıcak bakmıyorum." dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine siyasilerin karışmasını değerlendirmesinin istenmesi üzerine Bakan Şimşek, "Bu tür yarışlarda önemli olan o yerin sanayisini, ticaretini en iyi şekilde gelişmesini sağlayacak bir arkadaşımızın seçilmesidir. Bu konuda değerlendirme yapmam doğru olmaz. Bütün adaylara başarılar diliyorum. Önemli olan bir takım ruhu içinde valisiyle, milletvekilleriyle, belediye başkanıyla Ticaret ve Sanayi Odası başkanıyla, kanaat önderleriyle birlikte Nevşehir’i nasıl daha ileriye götürebiliriz, diğer iller ve dünya ile rekabetine nasıl katkıda bulunabiliriz' esaslarını yapmaktır. Bu esas olduktan sonra gerisi önemli değildir." cevabını verdi.

"VERGİ VE KAYIT DIŞI EN ÖNEMLİ SORUNLARIMIZDAN BİRİ"

Mehmet Şimşek, geniş kapsamlı vergi denetimi operasyonuna başlanmasıyla ilgili bir başka soruya ise şu cevabı verdi: "2011 yılında Vergi Denetim Kurulu’nu yeniden yapılandırdık. Uzmanlaşma konusunda çok önemli adımlar attık. Koordinasyon sorununu çözdük. Vergi denetimi bizim için çok önemli bir çalışma alanı. Vergi, 76 milyonun hakkı ve hukuku. Maliye Bakanlığı olarak 76 milyonun hakkını ve hukukunu koruma anlamında üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz. Bizim için en önemli konu kayıt dışı ile mücadeledir. Bu ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesidir. Terörle mücadele kadar önemli bir sorundur. Vergi ve kayıt dışı ile mücadelede başarılı olursak Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek olur. Onun için vergiye gönüllü uyum esastır. Bütün vatandaşlarımızın kazançları doğrultusunda vergilerini gönüllü olarak ödemeleri esastır. Ama bunu yapmayanlar olursa Vergi Denetleme Kurumu devreye girer. Zaman zaman sektörel çalışmalar yaparız. Bu konuda kararlıyız. Vergi vermeyenler esas itibariyle 76 milyonun hakkını vermemiş oluyorlar, bir anlamda 76 milyon kişiyi çarpmış oluyorlar."

"TEŞVİK YASASI MECLİS’TE"
5084 Sayılı Yasa'nın istihdam teşvikleri uzatılacağı müjdesini de veren Bakan Şimşek, "Yani birebir uzatılmayacak ama istihdam teşviklerinin kısmen de olsa devamını sağlayacak yasal düzenleme şu anda Meclis’te. Yakında inşallah geçer ama 5084 sayılı yatırımlarla ilgili. Fakat yeni teşvik sisteminde hemen hemen bütün iller teşvikin merkezinde. Esas olan bölgesel teşviklerden çok stratejik teşviklerdir. Büyük yatırımlar veya bölgeden bağımsız yatırımların teşvikleri de önemlidir. Türkiye’nin ağırlıklı olarak ithal ettiği herhangi bir ürünü siz Nevşehir’de üretin, 5. Bölge teşviki alırsınız. Veya madencilikten, turizmden yatırım yapın, 5. Bölge teşviki alırsınız. Teşvik sistemi çok değişti." diye konuştu.

"ÇÖZÜM SÜRECİ TAMAMLANMALI"

Çözüm sürecinde önemli olanın Türkiye'nin birliği, beraberliği ve kardeşliği olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye’nin ekonomide Avrupa’da ilk ikide, dünyada ilk onda, siyasi anlamda da küresel bir aktör olmak istiyorsa, bölgesinde lider ve saygın bir ülke olmak istiyorsa kendi ağırlıklarından kurtulmasının gerektiğini vurguladı.
On yıllarca süren çatışma sürecinin galibinin olmadığını ve aslında herkesin kaybettiğini, tek kazananın silah tüccarları olduğunu belirten Şimşek, o kişilerin de bölgede huzuru, barışı ve millet arasında kardeşliği istemeyenlerin olduğunu ifade etti.

Çatışma sürecini sona erdirecek çözümle birlikte Türkiye'nin çok daha hızlı bir biçimde kalkınacağını ve gelişeceğini kaydeden Şimşek, "Bu ülkenin bin yıldır var olan kardeşliği de çok daha güçlenecektir. Dolayısıyla büyük bir rahatlama getirmiş durumda. Ülkeye yeni bir enerji katacak. Çok büyük bir çıkışın eşiğine geldik. Son 10 yılda ülkemiz büyük bir değişimden geçti. Her alanda büyük başarılar sağladı. Kendi iç sorunlarını çözmesi lazım. Sayın Başbakanımız, hükümetimiz büyük bir siyasi irade ortaya koydu. Bu irade sonunda inanıyorum ki kardeşliğimiz daha da pekişecek ve güçlenecektir." dedi.

"ÜLKEMİZ SİVİL ANAYASAYI HAK EDİYOR"

Türkiye'nin sivil, uluslararası normlarda bir anayasayı hak ettiğini kaydeden Şimşek, "Bunu herkes kabul ediyor. Ama bu yöndeki çalışmalar bu güne kadar nispeten yavaş gitti. Arzulanan noktada değiliz. Bu ülke darbe anayasasından kurtulmak zorundadır. 200’e yakın madde üzerinde tartışılmış. Bunların ancak dörtte biri üzerinde uzlaşı söz konusu. Dolayısıyla arzulanan noktada değiliz." dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.