Dolar 34,1101
%0
Euro 38,1788
%0.03
Altın 2.915,370
%0.03
Bist-100 10.030,00
%1.44

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mardin köyleri dönüşlerle şenleniyor

Mardin köyleri dönüşlerle şenleniyor

Mardin’in Ömerli ilçesine bağlı Çalışan köyünde vatandaşlar yıllar sonra köylerine yeniden döndü. Bağ ve bahçe işlerine dört elle sarılan köylüler, harabeye dönen evlerini yeniden restore ediyor.1990’lı yıllarda çeşitli nedenlerden...

  • Ege Postası
  • 04.05.2013 - 11:35
Mardin’in Ömerli ilçesine bağlı Çalışan köyünde vatandaşlar yıllar sonra köylerine yeniden döndü. Bağ ve bahçe işlerine dört elle sarılan köylüler, harabeye dönen evlerini yeniden restore ediyor.

1990’lı yıllarda çeşitli nedenlerden dolayı köylerini terk etmek zorunda kalan köylüler, çözüm süreciyle birlikte dönüşe geçti. Tarlalarından su çıkartan köylüler şeftali, kaysı, kiraz gibi meyveleri yetiştirmeye başladı. Çalışan Köyü Muhtarı Memduh Fidan, “İster istemez 1994’ten 2002’ye kadar köyler boş kaldı. Bağlar gitti, araziler, evler harabeye döndü. Yavaş yavaş ağaç ekiyoruz, sebze, meyve yetiştiriyoruz.” dedi. Fidan, çözüm süreci ile birlikte köylere dönüşlerin artacağını belirtti.

Köylerini terk ettikten sonra büyük zorluklar çektiklerini belirten Abdi Öztürk, arazilerin ve evlerin sahipsiz kaldığını dile getirdi. Öztürk, herkesin köylerine yeniden dönmek istediğini söyledi.

Kaos yıllarında köyü terk edip 9 çocukla İzmir’e gitmek zorunda kalan Makbule Öztürk ise köye dönüş yaptıktan sonra 27 dönüm arazi üzerinde çalışmalarına başladı. Arazilerinde su çıkartan Öztürk ailesi şeftali, kiraz ve kaysı ağaçları ekti. Makbule Öztürk “İnsanın kendi köyünde olup kendi topraklarında bir şeyler yapması çok güzel.” ifadesini kullandı.

Köyde ulaşım ve haberleşme konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlatan köylüler, köy camisinin faaliyette olduğunu, fakat imam olmadığını dile getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.