Masada 'zeytin' var
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen "İzmir Zeytin Sempozyumu" Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM)'de düzenlenen törenle başladı.
- Ege Postası
- 02.09.2015 - 14:10
“Ölmez Ağacın Peşinde/Zeytinime Dokunma” başlığı ile düzenlenen sempozyum açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İzmir’in tarih boyunca liman kenti olduğunu hatırlatarak, “Bu kente her gelen bir şey bırakıyor, her giden bir şeyler götürüyor. Böylece çok büyük bir kültür birikimi oluşuyor. Yemekten yaşantıya, evden tarlaya çok büyük kültür. Bu nedenle en eski çağlardan beri bu bölgenin odağında zeytin var” dedi.
Düzenlenen sempozyumun önemine de dikkat çeken Başkan Vekili Aydoğan, “Zeytinyağı üretiminde dünyada ikinciyiz. Gün geliyor birinci olmaya çalışıyoruz ama tükettiğimiz zeytinyağı çok az. Bu çarpıklığı düzeltmemiz lazım” şeklinde konuştu. Aydoğan, İzmir’in Gurme Kentler Birliği üyeliğine de dikkat çekti.
Ağaçtan insana..
Toplantının ilk oturumuna İzmirli gazeteciler A. Nedim Atilla ve Ali Ekber Yıldırım katıldı.
Nedim Atilla, “Ağaçtan insana” başlıklı konuşmasında, zeytinin tarihteki ve dinler içindeki yerini, gastronomisini ve bölgedeki gelişimini anlatarak özetle şunları söyledi:
“Zeytin iyi- temiz ve adaletli bir ürün. Akdeniz zeytinsiz olmaz, zeytin Akdenizsiz olmaz. Tarihi, arkeolojiyi, sosyolojiyi, edebiyatı, mimarlığı v.b zeytinsiz düşünemeyiz. Zeytin, dinler tarafından kutsanmış bir ürün. Ve bir ürün durduk yerde böyle kutsanmıyor ya da medeniyetlerin simgesi haline gelmiyor. Zeytin, incir ve üzüm birer bereket ve şifa kaynağı. Zeytin, aynı zamanda hevesin ürünüdür. Zeytini sevmeyen üretici olamaz, çünkü zeytin zordur. İzmir'in Homeros'u da zeytin ağacı ile yan yana düşünmemiz gereken bir kimlik” dedi.
Ölmez ağacın yolunda
Zeytinin ekonomik açıdan görünümü, prim uygulamaları ve zeytinde örgütlenme, kooperatifleşme konularını anlatan gazeteci-yazar Ali Ekber Yıldırım ise, “Ölmez ağacın yolunda” başlıklı konuşmasına İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek başladı. Bir çok toplantıda sadece zeytin yağının konuşulduğunu söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti:
“Zeytini çok tartışmıyoruz. Bu sempozyumun konusunun zeytin ve zeytinyağı olmasının ayrıca önemsenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü işin kaynağı olan zeytine mutlaka bakılması gerekiyor. Devlet de bu konuda zeytine değil zeytinyağına destek veriyor. Zeytin de daha çok Türkiye’de keslince akla geliyor.”
Dünyadaki zeytin üretiminin yüzde 95'inin Akdeniz havzasında gerçekleştirildiğine dikkat çeken Yıldırım, sofralık zeytin üretimine bakıldığında Avrupa Birliği’nin en büyük üretici, Türkiye’nin ise ikinci sırada olduğunu vurguladı. Yıldırım, “Dünya zeytinyağı üretimine bakıldığında ise yine Avrupa Birliği çok ağırlıklı. Özellikle İspanya.. Türkiye’ye baktığımızda, bir dönem ilk dört ülke arasındaydık ama biz üretimimizi artırdığımız halde diğer ülkeler bizden daha çok artırdılar. Biz şu anda 5-6. sırada yer alıyoruz” dedi.
Fotoğraf ve minyatür sergisi de var
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen sempozyumda; “Ağaçlar ve İnsanlar”, “Dokusundan Kokusuna”, “Bahçeden Mutfağa”, “Zeytinle Hukukumuz Var!”, “Slow Food Özel Oturumu”, “Zeytine Dokununca”, “Zeytinin Adı Yeter”, “Tanesi Avuçlarımda, Tadı Damağımda Kaldı” başlıklarıyla sunumlar ve forumlar gerçekleştiriliyor. Sempozyum süresince, katılımcılarla zeytinyağı tadım atölyeleri de var. Ayrıca İzmir Zeytin Sempozyumu ile eş zamanlı açılan “Ölmez Ağacın İnsanları” başlıklı video ve fotoğraf sergisi ile “Zeytinin Ömrü” başlıklı minyatür sergisi, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi sergi salonlarında İzmirlilerle buluştu. Alanında uzman seçkin 21 kişilik bir Danışma Kurulu tarafından hazırlanan sempozyumun konuşmacıları arasında öğretim üyeleri, yazar ve gurmeler, aşçılar, meslek odaları temsilcileri, kooperatif başkanları ve tasarımcılar bulunuyor.
Yorum Yazın