Mavişehir’i karıştıran proje yargı yolunda
17-25 Aralık operasyonları sırasında medyaya sızan ses kayıtları ile gündeme gelen ünlü işadamı Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz İnşaat firmasına İzmir Valiliği tarafından verilen 24 saatlik çalışma izninin yarattığı tartışma giderek artıyor. Meslek odalarının tepki gösterdiği ve yerel yönetimin yargıya taşımaya hazırlandığı söz konusu izin sonrasında halk krizi sosyal medyaya taşıyarak imza kampanyası başlattı. Mavişehir’i karıştıran proje yargı yolunda
- Ege Postası
- 06.04.2015 - 15:00
ESKİ BAŞKAN SOSYAL MEDYAYA TAŞIDI
Gelişmeler üzerine Demokratik Değişim Platformu’ndan “Mavişehir için direniş” çağrısı yükselirken, Karşıyaka Eski Belediye Başkanı Cihan Türsen de sosyal medyada konuya dikkat çekti. Bölge planlarının altında imzası olduğunu vurgulayan Türsen, “AKP ve yandaş müteahhitlerin Mavişehir operasyonu” başlığı ile duyurduğu konu hakkında “Ben bu plan katliamına seyirci kalamam. Devam eden onca dava varken, yargı süreci sonuçlanmamışken, iki ayrı alanda yapılan bu işlem doğru değil. Yerel yönetimi duyarlı olmaya ve halk ile birlikte hareket etmeye çağırıyorum. Belediyelerin verilen bu izinlere karşı iptal davası açmaları gerekir. Hem Büyükşehir Belediyesi, hem de Karşıyaka Belediyesi halkın tepkisine ve başlattıkları imza kampanyasına kulak vermeli ve birlikte hareket etmelidir” şeklinde yorumda bulundu.
“MAVİŞEHİR YANDAŞLARA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR”
Mavişehir’deki alanla birlikte Mavi Bahçe projesindeki sıkıntıları da hatırlatan Cihan Türsen, şok iddialarda bulunarak şunları kaydetti: Mavişehir’le ilgili kararı vermesi gereken bölgede yaşayan halk ve yerel yönetimdir. Ancak ne yazık ki, Karşıyaka’da son derece önemli iki alan adeta plan katliamına kurban gitmektedir. TOKİ’nin yok pahasına sattığı kamuya ait alanlar yandaşlara peşkeş çekiliyor. Bu araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı plan değişiklikleri ile ticarete açılıyor ve AVM izni veriliyor. Burada AKP’li bazı milletvekilleri, TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir rant oyunu var. Planlarla ilgili açılan onca dava varken, paldır küldür inşaatlar başlıyor, üstüne bir de 24 saat çalışma izni veriliyor.”
YEREL YÖNETİMİ GÖREVE DAVET ETTİ
Türsen son olarak yerel idareye çağrı yaparak,“Bunlar ballı projeler. Neden 24 saat çalışma izni veriliyo? Böylece, devam eden davalar sonuçlanana kadar inşaatlar bitecek ve projeler tamamlanacak. Yarın projeler tamamlandığında mahkeme iptal kararı verse ne olaca? İnşaatlar bitmiş olacak. Firmaların hedefi mahkeme sonuçlanmadan bu inşaatları bitirip yetiştirebilmek. Daha sonra yargı kararı öncesinde bu iş oldu bittiye gelecek ve kazanılmış hak haline gelecek. Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi bu durumu seyretmemeli ve sessiz kalmamalıdır. Ben burada yerel yönetimi göreve davet ediyorum. Ruhsatları ve izinleri iptal etsin, inşaatları mühürlesin. Verilen izinlere iptal davası açılsın. Firmalar gerekirse gitsin bakanlıktan izin alsın” diye konuştu.
MESLEK ODALARINDAN ORTAK TEPKİ
Diğer yandan, Mavişehir’deki inşaat süreleri ve gece çalışma izni konusunda yapılan düzenleme TMMOB’a bağlı meslek odaların da benzer bir tepkiye yol açtı. Cengiz İnşaat’ın sahibi olduğu söz konusu araziyi de kapsayan Mavişehir’deki bölge planları ile ilgili sürece dikkat çeken Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası, alanla ilgili hem meslek odalarının hem de diğer hak sahipleri ile sivil toplum kuruluşlarının açtıkları davalar devam ederken ve planlarla ilgili bazı davalarda yürütmeyi durdurma kararı verilmişken, 24 saatlik çalışma iznini doğru bulmadıklarını dile getirdi.
BELEDİYE DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR
Bölge halkının tepkisi üzerine harekete geçen Karşıyaka Belediyesi ise kurulun söz konusu işlemine ve İzmir Valiliği’nin firmaya verdiği 24 saatlik çalışma iznine karşı itiraz etmeye hazırlanıyor. Bölgeyi karıştıran izin sonrasında konuyla ilgili inceleme başlatan içe belediyesinin sunacağı itiraz kabul edilmediği takdirde ise yargı yoluna giderek dava açabileceği öğrenildi. Kurulda kara şerh koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de benzer tavır sergileyerek itiraz hakkını kullanması bekleniyor.
AKPINAR TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Geçtiğimiz hafta konuyla ilgili açıklamada bulunan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, karar alınırken ilçe halkı ve belediyenin yok sayılmasına tepki göstermiş ve “Yereli by-pass etmek kente ızdırap çektirir. Yerel bir kenara bırakılarak sadece bakanlık eliyle yapılan çalışmalar var. İmar planları, izinler gibi… Mavişehir’de bir imar planı yapıldı. İtirazlar geldi. Valilik bir inşaat firmasına 24 saat çalışma izni verebiliyor. Belediye burada ne iş yapa? Seçilmiş bir belediye başkanıyım. Daha önce saygın inşaat firmalarından biri müracaat ettiğinde ona izin vermiyorsunuz” demişti.
Yorum Yazın