Dolar 34,1157
%0.29
Euro 38,1314
%0.2
Altın 2.875,580
%1.64
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Maymun çiçeği virüsü hakkında riskler ve korunma yöntemleri

Maymun çiçeği virüsü hakkında riskler ve korunma yöntemleri

Maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de görüldüğü iddiası gündemde yer alırken, konuyla ilgili farklı görüşler ve açıklamalar ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise M çiçeği şüphesiyle hastalara tedbiren PCR testi yapıldığını ancak test sonuçlarının negatif çıktığını açıkladı. Öte yandan geçtiğimiz günlerde virüsün nasıl yayıldığı ve virüse karşı nelere dikkat edilmesi konusunda İzmir Tabip Odası bir bilgi notu paylaşmıştı. Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 14 Ağustos 2024 tarihinde ‘Uluslararası Önemde Halk Sağlığı Acil Durum’ uyarısı yapılmıştır. Yurt dışından giriş yapan kişilerin riskli bölge seyahat öyküleri sorgulanmalı, kuşkulu vaka veya temaslıların izolasyonu ve tetkiki sağlanmalıdır” denilmişti.

  • Ege Postası
  • 22.08.2024 - 14:35
  • Güncelleme: 22.08.2024 - 20:37

EGEPOSTASI-  14 Ağustos’ta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından maymun çiçeği virüsü (mpox) vakalarına ilişkin ‘Uluslararası Önemde Halk Sağlığı Acil Durum’ uyarısı yapılmıştı. Virüs, Afrika kıtası dışında ilk kez İsveç'te görülürken, son günlerde farklı ülkeler tarafından da vakalara rastlandığı bildirildi.

Öte yandan maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de görülüp görülmediği henüz bilinmezken, bugün Ankara'da 2 farklı hastanede 4 kişinin virüs şüphesi üzerine karantinaya alındığı iddia edilmişti. Kamuoyunda tartışma yaratan gelime sonrası Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, hiçbir tesisinde M çiçeği karantinasının olmadığını belirterek iddiaları yalanlamıştı.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise M çiçeği şüphesiyle hastalara tedbiren PCR testi yapıldığını ancak test sonuçlarının negatif çıktığını açıkladı.

Açıklamada "Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde M çiçeği şüphesiyle tedbiren PCR testleri yapılan hastaların sonuçları negatif çıktı. Şüpheli hastalarda uyuz ve el-ayak hastalığı tespit edildi" denildi.

İZMİR TABİP ODASI UYARMIŞTI!

Bu arada geçtiğimiz günlerde virüsün nasıl yayıldığı nelere dikkat edilmesi konusunda İzmir Tabip Odası bir bilgi notu paylaşmıştı.

Bilgi notunda ülkemizde de önlem alınması gerektiğinin altı çizilmiş ve virüsün nasıl bulaştığı ve ne gibi önlemler alınması gerektiği hakkında bilgiler verilmişti. 

İzmir Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 14 Ağustos 2024 tarihinde “Uluslararası Önemde Halk Sağlığı Acil Durum” uyarısı yapılmıştır. Maymun Çiçeği virüsünden kaynaklanan enfeksiyonların Afrika’da, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC)’nde salgın seviyesine yükselmesi nedeniyle yapılan uyarı ülkemizde de önlem alınmasını gerektirmektedir.

YAKIN TEMASA DİKKAT!

Maymun çiçeği virüsü esasen yakın temas, enfekte damlacıkların solunması, cinsel ilişki gibi çeşitli yollarla bulaşmaktadır. Temastan 1-21 gün içerisinde bir deri lezyonu ile kendisini gösterir. Yanı sıra, halsizlik, ateş ve kas ağrıları gibi bulgular da eşlik edebilir. Deri lezyonlarının kaşınması, derideki kabarcıkların patlatılması ellerin virüs ile kontaminasyonuna neden olacağı için önerilmemektedir. El hijyenine özen gösterilmelidir.

RİSK OLUŞTURABİLİR

Maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu kuşkusu olan bireylerle ortak kullanılan havlu, çarşaf gibi tekstil ürünleri bulaşma açısından risk oluşturabilir. Temas kuşkusunda bu tür gereçlerin yüksek ısıda (60oC) yıkanması önerilir. Salgın olduğu bildirilen bölgelere yapılacak seyahatler öncesinde ve sonrasında Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ile temasa geçilmesi uygun olacaktır.
Yurtdışından giriş yapan kişilerin riskli bölge seyahat öyküleri sorgulanmalı, kuşkulu vaka veya temaslıların izolasyonu ve tetkiki sağlanmalıdır."

HAZIRLIK YAPILMALI

COVID-19 pandemisi döneminde tanı kapasitesi geliştirilmiş güçlü bir laboratuvar alt yapısına erişilmiştir. Ülkemizde Maymun Maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu tanısına yönelik kitleri üretebilen yerli firmalar bulunmaktadır. Bu nedenle kamu hastanelerindeki tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarlarında maymun çiçeği virüsü enfeksiyonu tanısına yönelik bir hazırlık yapılmalı, bir ulusal tanı stratejisi belirlenmeli ve sürveyans çalışması şimdiden planlanmalıdır. Dünyada Maymun Çiçeği Virüsü’ne karşı üretilmiş ve DSÖ tarafından kullanımı önerilen aşılar mevcuttur. Öncelikle gerektiğinde risk gruplarını bağışıklamada kullanmak üzere aşı tedariki ve antiviral ilaç temini planlanmalıdır. Öte yandan ülkemizde hala tam ve etkili bir ulusal aşı stratejisinin bulunmadığı görülmektedir. Uzun erimde olası yeni etkenlere, yeni salgınlara yönelik aşıları üretebilecek kamusal bir endüstrinin geliştirilmesi için gereken adımlar atılmalıdır.

SÜREÇ ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLMELİ

Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi sağlık hizmetlerinin kamucu bir bakışla, toplumcu bir yaklaşımla yürütülmesiyle olanaklıdır. Toplumun doğru şekilde bilgilendirilmesinin en etkili önlemlerden biri olacağı düşüncesiyle Sağlık Bakanlığı’mızı maymun çiçeği virüsü salgını ile ilgili süreci şeffaf bir şekilde yürüterek elde ettikleri bulguları kamuoyu ile hızlı bir şekilde paylaşmaya davet ediyoruz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.