Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meclis'te İsrail polemiği

Meclis'te İsrail polemiği

2012 yılının son İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı hararetli geçti. Komisyonlardan gelen raporların oylandığı bölümde İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda tür sayısının arttırılması için İsrail Tel Aviv Ramat Gan Safari Zoological Center ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki Kardeş Bahçe Protokolü kapsamında bedel ödenmeksizin hayvan alınmasına ve yol ile taşıma masraflarının belediye tarafından ödenmesine yönelik madde meclis toplantısında tartışmalara neden oldu. CHP ve AK Parti sert ve imalı göndermeler ile birbirlerine yüklendiler.

  • Ege Postası
  • 14.12.2012 - 22:14
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ -İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı üçüncü meclis toplantısı Başkanvekili Adnan Oğuz Akyarlı başkanlığında gerçekleştirildi.Komisyonlardan gelen raporların oylandığı bölümde İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda tür sayısının arttırılması için İsrail Tel Aviv Ramat Gan Safari Zoological Center ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki Kardeş Bahçe Protokolü kapsamında bedel ödenmeksizin hayvan alınmasına  ve yol ile taşıma masraflarının belediye tarafından ödenmesine yönelik madde meclis toplantısında tartışmalara neden oldu.

ÇAKAR’IN ÇIKIŞINA CHP’DEN TEPKİ
AK Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar, dünyada kural tanımayan bir devlet ile ilişkilerin devam ettirilmesini doğru bulmadığını ifade ederek, “ İnsanları çocukları katleden bir devletle bu tür ilişkilere girilmesini doğru bulmuyoruz” dedi. Çakar’ın sözleri salonda buz gibi hava estirirken CHP sıralarından tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, “ Biz sanki gizli otel odalarında İsrailli iş adamlarına bir şey satıyoruz. Bu kadar büyütmeye gerek yok. İsrail’e Galataport'u satmıyoruz” deyip imada bulunması salondaki havayı daha da soğuttu. Komisyonda ilgili maddenin altına imza atan CHP’li meclis üyesi Necat Yılmaz ise, “ Kimse kendini bizden daha fazla milliyetçi zannetmesin…Biz daha milliyetçiyizdir...Bu bir protokoldür. Siyonist olup olmadıklarına bakacak durumumuz yok. Aynı zamanda bu protokol 2007 yılında imzalandı. Bu unutulmamalı” dedi.

AKDEMİR: KÜÇÜKTE OLSA TEPKİMİZİ KOYMALIYIZ
CHP cephesinden gelen tepkiler üzerine bu kez AK Parti Meclis Üyesi Murat Akdemir söz aldı ve, “ Hükümet yetkililerinin de söylediği gibi İsrail’in yaptığı yanlışlar İsrail Hükümeti’nin yaptığı yanlışlardır. Biz orada yaşayan halka yönelik ayrım yapmıyoruz. İsrail hükümeti kural tanımamaktadır. Yaptıkları insanlık dışı eylemlere karşı küçükte olsa tepkimizi göstermeliyiz. Bizim yaptığımız bu…” dedi.

CHP’li meclis üyeleri madde ile ilgili İçişleri Bakanlığı’ndan aldıkları görüş yazısında  siyasi ilişkilerin ticari ilişkileri etkilemeyeceği ve alışverişin rahatlıkla yapılacağı yönünde ifadeler yer aldığını söylediler.

ÇAKAR: AKILLI OLMASINI ÖNERİYORUM
CHP grubundan gelen tepkiler üzerine tekrar söz alan Çakar eleştirilerini arttırırken CHP grubuna yüklendi. Çakar, AK Parti grubunun bir konuda muhalefet yaptığında CHP’nin dinleme tahammülünde bulunmadığını ifade ettikten sonra şunları söyledi; “Siz farklı düşünebilirsiniz ama biz sizi nasıl dinlediysek siz de bizi öyle dinlemelisiniz. CHP Grup Başkanvekili Aydoğan bizden biri konuştuğunda hep müdahalede bulunuyor oturduğu yerden…Bunu kendisine yakıştıramıyorum. Meclis üyemiz konuşurken müdahalede bulunmayın…Aydoğan'ı  bizim söylediğimiz söze 10 yıl geriden siyaset katarak cevap vermesine rağmen dinledik.Dedikodu ve iftiraları buraya taşıdı. Biz karşı fikrimizi her zaman dile getireceğiz. Bilmem nerelere gönderme yapsanız bile…Kendisine akıllı olmasını öneriyorum”



ŞİRKETLER ZARAR EDİYOR
İZBELCOM’a yönelik yapılacak 8 milyon 884 bin TL'lik  sermaye arttırışı ile ilgili maddede söz alan Çakar, belediyenin şirketlerinin zarar ettiğini vurguladı. Elinde 2009-2010 ve 2011 yıllarına ait belediyeye bağlı 9 şirketin kar zarar cetveli olduğunu dile getiren Çakar, Belediyenin 9 şirketinden sadece Metro A.Ş’nin zarar etmediğini söyledi. Çakar, “ Bu durumun sebeplerini sorarken bize genelde verilen bilgiler şirketlerde işçilerin çalıştığı ve işçi ücretlerinin yüksek olduğu yönündeydi. Fakat burada İZELMAN ve İZBELCOM böyle bir durumda olabilir ama İZBETON gibi faaliyet halinde ve belediyeden aldığı ihaleleri de iyi fiyatlara alan şirketlerin de zarar ettiğini görüyoruz. Genel anlamda baktığımızda bu zararların işçilere ödenen paralardan değil yönetim yanlışlarından kaynaklandığını düşünüyoruz. 8 şirketin 2011 zararı toplam 203 milyon … Bu on yıl yıllık idarenin zamanına yayıldığında sadece şirketlerden 2 katrilyon iyi idare edilmedikleri gerekçesiyle israf edildiği çarçur edildiği kanaatini taşıyoruz. Bir başka büyükşehir belediyesinin 23 tane şirketinden sadece 4 tanesi zarar ediyor. Geri kalan 19 tanesi kar ediyor. Zaraları 78 milyon…Artısı ise 452 milyon…Bu sebepler ve verdiğim örnek neticesinde bu şirketlere yapılan sermaye artırımı ve aktarımının sadece işçi ödemelerini yapmak için olmadığını düşünüyor bu nedenle de bu şirketlerin sermaye artırışlarına ret veriyoruz” dedi.

AYDOĞAN: TAŞERONLARA VERİRSEK İŞLERİ YAPAMAYIZ

CHP Grup Başkan Vekili Sırı Aydoğan ise “Her zaman şirket sermaye artırımında bu yapılan açıklamaları görüyoruz. Bizim belediye şirketlerimiz dışarıda özel işleri yapmıyor. Şirketler belediyeye hizmet yapıyor. Belediyenin İZBELCOM şirketi önemli bir çalışma yapıyor. Personelin çoğu teknik kişiler. Bu işleri taşeronlara verirsek taşıma işlerle bu meseleyi halledemeyiz” dedi.




Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.