Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mehmet Görmez, İslam'ın kitlesel cinayetlere alet edilmesine tepki gösterdi

Mehmet Görmez, İslam'ın kitlesel cinayetlere alet edilmesine tepki gösterdi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kenya ve Pakistan’daki saldırıların İslam ile ilişkilendirilmeye çalışılmasına tepki gösterdi. Görmez, “İslam’ı terörle, şiddetle, katliamla ve tedhişle eşdeğer hale getiren bu...

  • Ege Postası
  • 25.09.2013 - 13:05
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kenya ve Pakistan’daki saldırıların İslam ile ilişkilendirilmeye çalışılmasına tepki gösterdi. Görmez, “İslam’ı terörle, şiddetle, katliamla ve tedhişle eşdeğer hale getiren bu tür eylemleri gerçekleştirenlerin neyi amaçladıklarından ziyade sonuçlarına dikkat kesilmek gerekir. İslam’ın zenginleştirici yorumlama geleneği içinde, hiçbir mezhep, meşrep ve anlayış bu zalimce tavır ve tutumları hoş göremez ve onaylayamaz." dedi.

    Mehmet Görmez, Kenya'da ve Pakistan'da gerçekleştirilen saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: "Bir Müslüman olarak bu tür eylemleri hiçbir şekilde tasvip etmediğimizi tüm dünyaya bildirmek istiyoruz. Son yıllarda Müslümanlara yönelik olduğu ölçüde Müslüman olmayanlara karşı da gerçekleştirilen bu tür eylemleri, her şeyden önce niyet, kapsam ve sonuçları itibariyle şaşırtıcı, üzücü ve sarsıcı birer fitne unsuru olarak gördüğümüzü belirtiyor, bu tür eylemleri tel’in etmeyi de Müslüman olmamızın zorunlu bir gereği olarak ifade etmek istiyoruz.”

    "KİTLESEL CİNAYETLERE MAALESEF İSLAM'I ALET ETMEYE ÇALIŞIYORLAR"

    Kendisini Müslüman olarak gören, hisseden ve tanımlayan birinin bu acımasız eylemleri sözüm ona haklılaştırmak için İslam’dan meşruiyet almasının mümkün olmadığını aktaran Görmez, “İslam’ı terörle, şiddetle, katliamla ve tedhişle eşdeğer hale getiren bu tür eylemleri gerçekleştirenlerin neyi amaçladıklarından ziyade sonuçlarına dikkat kesilmek gerekir. İslam’ın zenginleştirici yorumlama geleneği içinde, hiçbir mezhep, meşrep ve anlayış bu zalimce tavır ve tutumları hoş göremez ve onaylayamaz. Bu tür nevzuhur anlayışlar üzerinde başta İslam bilginleri ve dini müesseseler olmak üzere bütün Müslümanlar keskin tavır alarak bu tutumun yaygınlaşmasının önüne geçmelidirler.” diye konuştu.

    Kenya ve Pakistan’da eşzamanlı olarak büyük bir saldırıya maruz kalan Hıristiyanlara yönelik bu saldırıyı destekleyen bir zihniyetin aynı şekilde bitmek tükenmek bilmez bir öfkeyle başta Irak olmak üzere yakın coğrafyamızda da Müslümanlara karşı aynı şiddete tevessül ettiğini vurgulayan Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kitlesel cinayetlerine maalesef İslam’ı alet etmeye çalıştıklarını dolayısıyla insanlık nezdinde bir nefret objesi haline geldiklerini; incitici ve rahatsız edici özellikleriyle damgalandıklarını belirtmek gerekir."

    "İSLAMİ GELENEKTE HİÇBİR MEŞRUİYETLERİ OLAMAZ"

    Mehmet Görmez, "Öte yandan Irak’ta peş peşe aralıklarla gerçekleşen ve başta mezhep olmak üzere etnik ve kültürel farklılıkları hasmane bir şiddetle yok etmeyi ve Müslümanların kadim birlikteliklerini parçalamaya yönelik saldırılar da bütün bir coğrafyada kaygıyla izlenmektedir. Müslümanın Müslümana kıymasının, Müslümanın Müslümana eza ve cefa vermesinin, zulümde adeta birbirleriyle yarışır bir şekilde kendinden menkul aidiyetlerini kutsayarak kendileri gibi olmayanlara hayat hakkı tanımayanların ne İslam’da nede İslami gelenekte hiçbir temelleri, hiçbir meşruiyetleri olabilir. Bu nedenle biz Müslümanlar bu yaklaşımlardan beri olduğumuzu her fırsatta beyan ediyor, Ümmet-i Muhammed’in içinde ifsad edici bir hareket olarak dolaşan bu kabilfikir ve düşüncelerden, eylem ve saldırganlıklardan dolayı Allah’a sığınıyoruz.” ifadelerini kullandı.

    "KENYA, PAKİSTAN VE IRAK'TAKİ HÜZNÜ PAYLAŞIYORUZ"

    Müslümanların gerek din kardeşleriyle gerekse diğer din mensuplarıyla hangi ilişkilerini hangi çerçevede nasıl sürdüreceği, 14 asrı aşkın İslam geleneğinde her biri onur ve gurur kaynağımız olan pek çok örnekle ilkesel bir yapı oluşturduğunu anlatan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bu ilişkinin Rahman’ın kulları arasındaki genelgeçer ilke ve kuralları da kurumsallaştığını ifade etti. İslam’ın adını bütün bir dünya önünde lekeleyen, insanları Müslümanlar karşısında korku ve tedirginliğe iten bu komplo ve saldırıların yeni bir fitneden öteye hiçbir anlamı olmayacağının altını çizen Görmez, Müslümanlar tarih boyunca karşılaştıkları her bir fitneyi aştıkları gibi bu fitneyi de yine Allah’ın izniyle, azm, sebat ve sabırla aşmayı başaracaklarını söyledi. Görmez, müminlerin toplumsal ahlaki görevlerinin başında yeryüzünde fitneyi ortadan kaldırmak ve çatışmaları ortadan kaldırarak barışı egemen kılmak geldiğini vurgulayarak, “Bu vesileyle geçtiğimiz günlerde Kenya, Pakistan ve Irak’ta meydana gelen katliamlardan duyduğumuz acıyı, derin elem ve hüznü paylaşıyor, tüm insanlık ailesine sabır ve başsağlığı dileklerimizi iletiyorum." sözlerini dile getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.