Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meslek odaları, ‘çöp tesisi yeri’ konusuna temkinli yaklaşıyor

Meslek odaları, ‘çöp tesisi yeri’ konusuna temkinli yaklaşıyor

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil Kınay, "Uygulanacak teknoloji konusunda hemfikiriz. Ancak, yer konusunda bir şey söylemek şimdilik mümkün değil" dedi.Karşıyaka Belediyesi, Yamanlar'a yapılması planlanan çöp tesisi için Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Hacettepe Üniversitesi'ne rapor hazırlattı. Raporda Yamanlar'ın katı atık tesisi için uygun bir alan olmadığı, çevresel risk oluşturacağı, yer altı ve yer üstü su kaynaklarının ve çeşitli canlı türlerini olumsuz etkileneceği bilgisi yer aldı.

  • Ege Postası
  • 21.09.2013 - 14:59
İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Yamanlar'a yapmayı planladığı katı atık değerlendirme ve bertaraf tesisi projesini Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte yerinde inceleyen meslek odaları temsilcileri, projeye temkinli yaklaştı. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Helil Kınay, "Uygulanacak teknoloji konusunda hemfikiriz. Ancak, yer konusunda bir şey söylemek şimdilik mümkün değil" dedi.
DENİZLİ'DEN DURAK'A: RAPORU AÇIKLA! HABER İÇİN TIKLAYINIZ

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Nehir Yüksel ise, "Yerle ilgili bir değerlendirme yapamıyoruz. Çünkü elimizde bilimsel veriler henüz yok. Bize bir dosya verilmedi. Projenin kent bütünündeki yeri ile ilgili bir çalışma yapıp ona göre düşüncemizi açıklayacağız" dedi. Yüksel, Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) bünyesinde projeyle ilgili bir komisyon kurulmasını önerdiklerini sözlerine ekledi. İzmir Çiğli'deki Harmandalı çöp depolama alanının biyolojik ömrünü tamamlamasının ardından Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka Yamanlar'a katı atık değerlendirme ve bertaraf tesisi yapmak için harekete geçti. CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli arasında, polemiğe neden olan projeye meslek odaları temsilcileri temkinli yaklaştı.
Birlikte gezmişlerdi
Başkan Kocaoğlu, geçen hafta TMMOB'a bağlı meslek odalarının başkan ve temsilcileriyle, katı atık bertaraf tesisinin kurulması öngörülen alanı incelemişti. TMMOB'a bünyesindeki oda yöneticilerinden gelen talep üzerine gerçekleştirilen teknik gezide, Büyükşehir ve İZSU bürokratları da hazır bulunmuştu.
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Halil Kınay, projede uygulanacak teknoloji ile ilgili bir sıkıntının olmadığını söyledi. Kınay, "Uygulanacak teknoloji ile ilgili fikrimizi ifade ettik. Ancak yer ayrıntısı konusunda şuan için bir şey söylemek mümkün değil. Bize verilecek bilgi ve belgeleri detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. O bölge alternatifler arasında değerlendirilebilir. Gerekli çalışmaları tamamladıktan sonra bir açıklama yapacağız" dedi.
Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Nehir Yüksel ise, "Yerle ilgili bir değerlendirme yapmak için elimizde bilimler anlamda bir bilgi yok. Bize herhangi bir dosya verilmedi. Bu konuda bir çalışma başlatacağız. Biz oda olarak ancak yer seçimi hakkında bir değerlendirme yapabiliriz. Ancak yeteri kadar bilgi ve belge henüz bizde bulunmuyor. Yaptığımız geçi daha çok gözlemsel oldu. Alternatifler konusunda bize herhangi bir bilgi verilmedi. Seçenekleri de açıkçası bilmiyoruz" dedi.
Yüksel, TMOBB bünyesinde proje ile ilgili komisyon kurulmasını istediklerini belirtti. (Yeni Asır-Onur ÇAKIR)

RAPOR RİSK DİYOR

Karşıyaka Belediyesi, Yamanlar'a yapılması planlanan çöp tesisi için Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Hacettepe Üniversitesi'ne rapor hazırlattı. Raporda Yamanlar'ın katı atık tesisi için uygun bir alan olmadığı, çevresel risk oluşturacağı, yer altı ve yer üstü su kaynaklarının ve çeşitli canlı türlerini olumsuz etkileneceği bilgisi yer aldı. Prof. Dr. Lütfi Süzen ve Doç. Dr. Selim Sanin imzasını taşıyan 45 sayfalık raporda, tesisin yapılması düşünülen Yamanlar bölgesi, ulaşım, meteorolojik özellikler, jeolojik durum, çevresel etkiler ve yasal mevzuat başlıkları altında incelendi.

ÇEVRESEL BASKI
Raporda Yamanlar'a katı atık bertaraf tesisi neden kurulamayacağına ilişkin maddeler şöyle sıralanıyor;

- Yamanlar ekolojik değeri olan ve içinde doğal SİT alanı ile içme suyu havzası barındıran bir yerdir. Böyle bir bölgeye, çok büyük zorunluluk yokken çevresel bir stres getirmek yanlıştır.
-İzmir için hazırlanacak katı atık tesisini, aynı bölgede planlamak şehircilik uygulamaları ile uyumsuzdur. Katı atık kamyonlarının uzun mesafeler kat etmesi ekonomik yük ve zaman kaybı demektir.
- Mevcut ve kurulacak olan tesislerin aynı bölgede olması, çevresel etkilerin yayılması anlamını taşımaktadır.
- Yamanlar ekolojik hassasiyetleri nedeniyle yakma işlemi için uygun olmayabilir.
- Havzanın memba sınırında bulunmaktadır. Her tür çevresel baskı bu havzayı etkiler.
- Burada kurulacak katı atık tesisi, İzmir Körfezi'ne kadar ulaşan iki adet alt su havzasını etkileyecektir.
- Yamanlar bölgesinde, yüzey suyu ve akış kontrolü oldukça maliyetli bir inşaat süreci gerektirebilir.
- Katı atık taşıma hatları, çevresel etkinin sadece tesis alanı ile sınırlı kalmayacağını ve yol boyunca etkili olacağını düşündürmektedir.
- Burada yürütülen tarımsal faaliyetler katı atık tesisinden olumsuz etkilenecektir.
- Yamanlar katı atık yönetimi için çevresel risk içeren bir bölgedi
r.(Habertürk Egeli-Can Özlü)


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.