Dolar 34,2426
%0.29
Euro 37,7708
%0
Altın 2.923,310
%0.25
Bist-100 8.898,00
%-1.27

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mevsim değişikliklerinde 'kas romatizmasına' dikkat

Mevsim değişikliklerinde 'kas romatizmasına' dikkat

Mevsim değişiklikleri ve soğukta artan kas romatizması, yaygın vücut ağrıları ve halsizlik ile kendini gösteriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ruhsan Cihan Koç, mevsim değişiklikleri ile artan kas romatizmasına dikkat çekti....

  • Ege Postası
  • 15.04.2013 - 12:27
Mevsim değişiklikleri ve soğukta artan kas romatizması, yaygın vücut ağrıları ve halsizlik ile kendini gösteriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ruhsan Cihan Koç, mevsim değişiklikleri ile artan kas romatizmasına dikkat çekti.

Ruhsan Cihan Koç, “Fibromiyalji Sendromu yani kas romatizması, yaygın vücut ağrıları ve halsizlik ile kendini gösteren bir kronik ağrı sendromudur. En belirgin özelliği yaygın kas ağrılarıdır. Hayat kalitesinde belirgin düşüşe neden olur. Fizik tedavi uzmanınızla beraber rahatsızlığın kolayca üstesinden gelebilirsiniz.” dedi.

Hastaların yaygın vücut ağrılarının yanı sıra halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, uyku bozukluğu ve dolayısı ile 'sabah yorgun uyanma' ve “tutukluk' şikayetleri mevcuttur. 'Sabah yorgun kalkıyorum' diyen hasta, gün boyu da aynı isteksizlik ve yorgunluk hissi ile bir şey yapmak istemez. Mevsim değişiklikleri ve özellikle soğuk ile şikayetlerde artış olur. İş gücü kaybı ve hayat kalitesinde düşüşe neden olur. Bu grup hastalar, kaynağı teşhis edilemeyen ağrı şikayetleri nedeni ile çeşitli branşların doktorlarına başvururlar, daha sık operasyon geçirirler. Ancak doğru teşhis edilemediğinde, şikayetler ağrı kesici ilaçlar ile geçiştirildiğinde sorun tam olarak giderilemez. Hastaların şikayetleri kısa bir süre azalmış veya geçmiş gibi gözükse de, bir süre sonra tekrarlar.

NE SIKLIKTA VE KİMLERDE GÖRÜLÜ?

Görülme sıklığı kadınlarda yüzde 3–4, erkeklerde yüzde 0,5 olarak bildirilmiştir. Hastaların yüzde 70–80 kadarı kadınlardır. Her yaş grubunda (çocuklar dahil) görülebildiği gibi, En sık 30–50 yaş grubunda rastlanmaktadır. Bir romatolojik hastalığı olanlar (romatoid artrit),enfeksiyöz bir hastalığı olanlar (viral veya bakteriyel hastalıklar) veya psikiyatrik hastalığı olanlar (major depresyon gibi) fibromiyalji sendromu açısından risk taşırlar.

BELİRTİLER VE BULGULAR NELERDİ?

Vücudun alt ve/veya üst yarısında ağrılar mevcuttur. Ağrılar, Vücudun daha çok kullanılan boyun ve bel bölgelerinde belirgindir. Bu hastalarda tipik olarak, boyun, sırt bölgesindeki ağrılara baş ağrısı da eşlik eder. Mide ağrısı, ağrılı adet dönemleri, nefes almada zorlanma hissi, çarpıntı, zaman zaman ellerde terleme-titreme- uyuşma-karıncalanma ve şişlik hissi, gözlerde ve ağızda kuruluk hissi hastaların şikayetleri arasında yer alır.

    TEDAVİSİ NASILDI?

    Bu sendromun tedavisi için multidisipliner bir program düzenlenmelidir. Bu program içinde, İlaç tedavisinin yanısıra, egzersiz, masaj, fizik tedavi gibi komplementer tedaviler ve dietin düzenlenmesi yer alır. Gerektiğinde psikiyatrik destek verilmelidir. Tedavi, ağrıyı ve yorgunluğu azaltmak, depresif semptomları gidermek ve diğer semptomları en aza indirmek amacı ile düzenlenir. Burada “azalmış fiziksel aktivite ve artmış ağrı” kısır döngüsünü kırmak amaçlanır. Tek bir standart tedavi yolu yoktur: Kişi “fibromiyalji sendromu” hakkında bilgilendirilmelidir. Kişiye özel fiziksel egzersiz programı düzenlenmelidir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.