Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan önemli mesajlar
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, NTV canlı yayına konuk oldu. 2023 Eğitim Vizyonu’yla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, 20 bin öğretmen atamasının sözlü sınavlarının 10 Aralık - 31 Aralık tarihinde yapılacağını söyledi. 9 Kasım'da ise atama branşlarının belirleneceğini belirten Bakan Selçuk'un açıklamalarından satır başları şöyle:
- Ege Postası
- 26.10.2018 - 12:15
Bir binanın temeli gibi bu dokumanın temeli felsefe kısmı. Eğitimin amaçlar ve araçlar olarak ayrılan boyutuna baktığınızda yoğun araçlara yoğunlaşıyoruz. İnsanı temele koymamızın nedeni insan, çocuk. O zaman moda kavramlar bizim izahımızı bozabilir. İnsandan yola çıkmak sistemimin amacını netleştirir.
ALTYAPI HAZIRLIK DÖNEMİ GEREKİYOR
(Okul öncesi eğitim) Dokümanın arkasında yer alan takvimde 3’üncü yılında başlayacağı taahhüt ediliyor. Bu dokuman koşullara göre yeni durumlara göre çok daha iyileştirmek mümkün. Ana sınıfı düzeyinde zorunlu hale gelmesi 3’üncü öğretim yılı içerisinde yapılabilmesi için bir alt yapı hazırlık dönemi gerekiyor. Elbette bazı sorunlar çıkabilir.
69 AY TABAN OLACAK
(İlkokula başlama yaşı) 5-6 yaş aralığında kalan çocuklar ana sınıfına mı ilkokul 1'e mi devam etse çelişkisinde kurtarmak. İlkokul birinci sınıfın adayı yaparsak çağ nüfusunun öğretmen, derslik ihtiyacı artabilir. Gelişimsel bir çocuğu ilkokul hazır olup olmadığı bizim için asıl önemli konu. 69 ay taban olmak üzere 72 aya kadar varan bir süreç var.
DERS SAATLERİ AZALACAK
(Ders saatleri) Bizim 30 saatle neyi ne kadar yaptığımız temel sorun değil. İçeride ne yaptığımız işin nitelik kısmı çok önemli. Ders saatlerinin çeşidi ya da ders saatinin azalması gibi olasılıklar var. Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önce yaptığı çalışmalar var. Bunların üzerine bir şey inşa ediyoruz. Biz veriye bakarız. Bunun optimal seviyesi nedi? Öğrenci ve öğretmen açısından sıkıntıya sokmayacak denge gerekiyor. Vizyon dokümanın küçük, orta ölçekli pilotlamalar yapıp sonra uygulamaya koymak. Amaç tam bir çocuk yetiştirmek. Duygu gelişimi ortaya çıkmıyor. Hareket gelişimi ortaya çıkmıyor. Bizim karnemizdeki dersler ya da kazanımla çocuğun beyninin hangi kısmına hitap ediyor diye baktığımızda bilişsele hitap ettiğini görüyoruz. Sabah yapılacak derslerde de görgü ve deneyim merkezli bakış açısı var.
LİSEDE TEMEL VE İLERİ DERSLER
Bu aslında çok büyük bir ekip işi. Geçmişte yapılan uygulamaların üzerinde koyuyoruz. Ortaöğretimle ilgili olarak yükseköğretimde bazı alanlarla var. Sağlık, mühendislik, beşeri bilimler gibi. Bu alanları temsil eden dersler var. belirli bir alan yönelmek istiyorsa neden bütün alanların dersini alıyor. Yükseköğretim ders seti neyse çocuk buna alacak. Hangi seviye alıp almayacağın ölçüsü var. Herkesin temel ve ileri seviyede alması gereken dersler olacak. Temel ders düzeyde dil, tarih ve kültür ile ilgili dersler ile ileri seviyede alması gereken derslerden bahsediyoruz.
YABANCI DİL ÇOK BOYUTLU BİR MESELE
(Yabancı dil) Bu maraton koşusu geçmişte yaşadığımız deneyimler var. Çok boyutlu bir mesele. Öğretmen niteliği, eğitimi meselesi, müfredat meselesi, dilin öğretilmesi yöntemler meselesi bunun gibi birçok faktör var. hepsinin birden yönetilmesi gerekiyor. Ama tek tip bir yöntemle çözülebilecek bir konu değil bu. Biz genel olarak tek tip yaklaşımdan kaçınıyoruz. Kimin neye ihtiyacı var.
1 YIL TEZSİZ YÜKSEK LİSANS
Öğretmenlik hakkı kazanıldığında 1 yıl YÖK ve üniversiteler işbirliğiyle, 1 yılsız içinde pedagojik ve mesleki gelişimi hedefleyen bir tezsiz yüksek lisans olacak. Bu adaylarımız okula atanmadan, fiiliyatın içinde de olacak. Vizyon dokumanın okunması temennim. Sosyal medyada sorulan sorularla ilgili ifadeleri gördüğümde gerçekten üzülüyorum. Bu okunmadığı için bunu soru olarak yöneltiyorsunuz. Biz başarılı olursak çocuklar için iyi bir şey yapmış oluruz. Biz ekip olarak bunu başaracağız. Uzun yıllardır deniyor ki biz formasyon verelim öğretmen adayı olsunlar. Biz bunu YÖK’le de konuştuk. Öğretmen adayı öğretmelik hakkını kazanırsa, bir yıl tezsiz yüksek lisans alacak. Bu pedagojik formasyondan farklı bir içerik. Daha işlevsel ve uygulama ağırlıklı. MEB öğretmenlik hakkını kazanan kişinin bir yıl pedagojik içerik almayı devam edecek. Hem de okulun içinde fiili olarak uygulamanın içinde olacak.
ATAMA BRANŞLARI 9 KASIM'DA
MEB’in kapasitesi, ihtiyaç analizi var. 2040’a kadar bir nüfus eğrisi var. Tahmini veriler var. Bunlara dayalı olarak çok kırılma olmazsa belli. Yüz binlerce öğretmeni atamamız mümkün değil. Önümüzdeki ilk hedef 10 Aralık-31 Aralık tarihlerin gerçekleşeceği sözlü sınavların yapılması ardından atama yapılacak. 9 Kasım’da bizim norm kadro fizibilitemiz çıkmış olacak. Hangi branştan ne kadar öğretmen atanacağı ortaya çıkacak. Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması devam edecek. Kanun çok açık. Benim bu bölgede öğretmen açığım var. 27 bin civarında bir atama yaptığımızda 20 bin küsuru eş durumu gibi nedenler dönüyor. Bu çocuklarda öğretmene ihtiyacı var. Bu sürenin uzun olması 6 yıl olması yapılan değerlendirme sonucunda belli bir indirmeye gidilmesi söz konusu oldu. Kanun şu anda geçerli.(HÜRRİYET)
Yorum Yazın