Dolar 34,2923
%0.06
Euro 37,5181
%0.06
Altın 2.931,520
%0.11
Bist-100 8.876,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mısır'da Mursi'ye öfke dinmiyor

Mısır'da Mursi'ye öfke dinmiyor

Halk Mısır'ın AKP'sine karşı sokaklara döküldü. Bugün geniş çaplı eylemler bekleniyor.

  • Ege Postası
  • 30.06.2013 - 10:06
MISIR - Mursi’nin göreve gelişinin yıldönümünde kanlı olaylar sürüyor. Müslüman Kardeşler binasının yakıldığı olaylarda biri Amerikalı üç kişi öldü. Bugün daha büyük eylemler bekleniyor. Olaylar tırmanırken istifası istenen Muhammed Mursi ve ailesi güvenlik için bir askeri üsse götürüldü.

MISIR’DA Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından seçimle gelen ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi’nin koltuğuna oturmasının birinci yıldönümü kutlamalara değil, kanlı gösterilere sahne oluyor. Mursi taraftarları ile karşıtları arasındaki çatışmalarda ölenlerin sayısı 7’ye yükseldi.

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye’deki Müslüman Kardeşler merkezi ateşe verilirken olaylarda bir Amerikalı ile bir Mısırlı gazeteci yaşamını yitirdi. Port Said’deki eylemlerde bomba da atıldı. Patlamada kimliği belirsiz bir Mısırlı ölürken 15 kişi yaralandı.

Muhalifler sokakta

Muhalefetin eylem çağrılarının ardından bugünkü gösterilerin daha büyük olacağı ve kanlı çatışmaların yaşanacağı tahmin ediliyor.

Bu nedenle ABD, Mısır’daki diplomatik temsilciliklerinde zorunlu olmayan personeli ülke dışına çıkardı, vatandaşlarına da seyahat uyarısı yaptı. ABD Başkanı Obama, “Mısır’daki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz” dedi ve tarafları çatışmadan uzak durmaya çağırdı.

Muhalif gençlik örgütü Tamarod (İsyancı), Mursi’nin istifası için başlattıkları imza kampanyasına 22 milyondan fazla kişinin destek verdiğini duyurdu. En az sekiz milletvekili de, Mursi karşıtlarına destek amacıyla istifa etti.

Mursi ise, dün savunma ve içişleri bakanlarıyla olağanüstü toplantı yaptı. Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi, “Ordu iç ve dış tehditlere karşı Mısır’ı koruyacak” dedi.

Mısır gazetesi El Masri el Youm ise, güvenlik kaygıları nedeniyle Mursi ve ailesinin perşembe günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan alınarak Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı karargahına götürüldüğünü iddia etti.

Bıçaklanan Amerikalı Arapça öğreniyordu

İskenderiye’deki gösterilerde öldürülen Amerikalı’nın, Mısır’a Arapçasını geliştirmek için giden 21 yaşındaki Andrew Pochter olduğu açıklandı.

Görgü tanıkları Pochter’ın göstericilerin fotoğrafını çekmeye çalışırken sırtından bıçaklanarak öldürüldüğünü anlattı. New York Times, Pochter’ın Maryland eyaletindeki Kenyon Üniversitesi’nde okuduğunu, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine eğitim yardımı yapan AMIDEAST adlı örgüt için Mısır’da İngilizce öğretmeni olarak çalıştığını bildirdi. Ailesi de gencin Ortadoğu kültürüne büyük ilgisi olduğunu belirtti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.