Dolar 34,1743
%0.04
Euro 38,1258
%-0.1
Altın 2.895,670
%-0.84
Bist-100 9.666,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Muğla’da 6. Ahilik Haftası kutlandı

Muğla’da 6. Ahilik Haftası kutlandı

Muğla'da 6. Ahilik ve Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri başladı. Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (EKKK), Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) ile Ticaret ve Sanayi Odası...

  • Ege Postası
  • 23.09.2013 - 12:31
Muğla'da 6. Ahilik ve Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri başladı. Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (EKKK), Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) ile Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)'nın katkılarıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında ilk olarak MUTSO Başkanı Bülent Karakuş ve MESOB Başkanı Şükrü Ayyıldız, beraberlerindeki heyetle Vali Mustafa Hakan Güvençer'i ziyaret etti.

Ziyaretin ardından Akyol Pazaryeri'nde toplanan tertip komitesi, mehter eşliğinde Cumhuriyet Meydanı'na kadar ahilik yürüyüşü yaptı. Esnafların ve öğrencilerin katıldığı yürüyüş sonunda komite üyeleri, Atatürk anıtına çelenk koydu. Kutlamalar, daha sonra İnsan Hakları Parkı'nda devam etti. Buradaki etkinliğe Vali Güvençer, Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Belediye Başkanı Osman Gürün, MUTSO Başkanı Karakuş, MESOB Başkanı Ayyıldız, EKKK Başkanı Osman Ölmez, Ticaret İl Müdürü Mehmet Demirtaş, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, İl Emniyet Müdürü Ahmet Akbal ve İş-Kur Müdürü İlyas Sarıyerli katıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram Akça, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Ayyıldız ise esnaf ve sanatkarların silinmek üzere olduğuna dikkat çekerek, eskiyi yaşatmak adına altı yıldır Ahilik Haftası'nı kutladıklarını söyledi. Ahilik kültürüne sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Karakuş, ahiliğin tanımını yaptı. Başkan Gürün de ahiliği 12. yüzyıldaki gibi günümüze taşımanın mümkün olmayacağının altını çizerek, "Ahiliğin ahlak kurallarının iyi irdeleyerek günümüzde uygulanması gerekiyor. Çağımızda bu ahlak, ticari kaygılar nedeniyle dibe vurmuş durumda. İnsanı birinci plana alarak ticari planlar yapmamız gerekiyor. Bu anlamda Muğla’daki esnaf ve sanatkarlarımız, ahilik ahlakını ve davranışını devam ettirerek yaşatmaya devam ediyorlar." dedi.

Vali Güvençer ise Ahilik Haftası'nın sadece esnaf ve sanatkarların değil, herkesin bayramı olduğu söyleyerek, "Yitip giden değerler dünyamıza sahip çıkmamız gerekiyor. Ahilik teşkilatının örgütsel mekanizmasından öte, ahlaki değerlerine vurgu yapılmalıdır. Besmele ile açılan dükkandan gül alınır, gül satılır. Dilerim sabah besmele ile açılan dükkanlar, akşam şükürle kapanır. Ahilik, dünyada ilk ve tek örneği olmamakla birlikte dünyada örnek olabilecek Türk malı ve teşkilatıdır. Ahilik teşkilatı, yüzde 100 sivildir. Sivil inisiyatiftir. Sivil olmasının yanısıra aynı zamanda yereldir ve mahallidir. Ahiliğin büyük bir ağırlığı, inanç ve ahlaki değerlere dayanmaktadır. Ahilik, kısmen yazılı ve sözlü kurallarla tatbike sahiptir." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Güvençer, yılın ahisi seçilen ve Ortaca'nın Dalyan beldesinde 39 yıldır oto tamirciliği yapan Ersan Özdemir'e kaftan giydirip plaket verdi. Daha sonra protokol üyeleri tarafından, yılın en iyi ve örnek esnaflarına onur ödülü verildi. Kermes ve sergi açılışlarının da yapıldığı etkinlikler kapsamında vatandaşlara ahilik pilavı, ayran ve keşkek ikram edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.