Dolar 34,2746
%0.1
Euro 37,6683
%0.18
Altın 2.918,360
%0.3
Bist-100 9.034,00
%0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Nem oranı yüzde 20'ye düştü, orman yangınlarında en hassas döneme girildi

Nem oranı yüzde 20'ye düştü, orman yangınlarında en hassas döneme girildi

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, nem oranının yüzde 20'ye düşmesiyle birlikte orman yangınlarında en hassas döneme girildiğini söyledi. Olası bir yangına karşı 24 saat teyakkuz halinde olduklarını ifade eden Yalçın,...

  • Ege Postası
  • 26.07.2013 - 17:43
Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, nem oranının yüzde 20'ye düşmesiyle birlikte orman yangınlarında en hassas döneme girildiğini söyledi. Olası bir yangına karşı 24 saat teyakkuz halinde olduklarını ifade eden Yalçın, "Şu anda rüzgarın ortalama hızı saatte 50 km'ye kadar çıkıyor. Ayrıca nem oranı çok düşük. Normal zamanlarda yüzde 40'ın altına düşmeyen nem oranı yüzde 20'ye kadar düştü. Kuru hava yangın için çok riskli." dedi.

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Yalçın, yangın için 1 Mayıs-30 Kasım tarihlerinin riskli olduğunu belirterek, "Ancak mayıs ve kasım ayları daha az kritiktir. Ancak çarşamba gününden itibaren çok hassas bir döneme girdik. Sezonun en hassas günlerini yaşıyoruz. Hem rüzgar var hem de nem oranı çok düşük. Nem oranı yüzde 20'ye kadar düştü. Normal zamanlarda bu oran yüzde 40'ın altına düşmüyor. Bu nedenle kuru hava yangın çıktığı zaman çok çabuk yayılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgede yılın 200 gününün rüzgarlı geçtiğini ifade eden Yalçın, bu kiritk günlerde rüzgarın hızının saatte 50 km'ye kadar çıktığına dikkat çekti. "70 km'den sonra fırtına olarak kabul ediliyor." diyen Yalçın, şunları dile getirdi: "Zaten 70 km hızda uçak ve helikopterlerimiz uçuş yapamıyor. Geçtiğimiz haftalarda köylerimize 72 adet yangın söndürme su tankeri dağıttık. Köylülerimiz öncelikle çıkan yangınlara ilk müdahaleyi yapıyorlar. Bu bizim işimizi de kolaylaştırıyor."

Bölge Müdürlüğüne bağlı Çanakkale ve Balıkesir'de bu sezonda şu ana kadar meydana gelen toplam 37 orman yangınında 90 hektarlık alanın zarar gördüğü bilgisini veren Hüseyin Yalçın, şöyle devam etti: "Ayrıca 300 adet orman dışı dediğimiz anız, zeytinlik, tarla gibi yangınlara da müdahale edildi. Geçen yıl sezon boyunca Balıkesir'de çıkan orman yangınlarında toplam 800 hektar alan zarar gördü. Bölge Müdürlüğü bünyesinde 132 arazöz, 41 tane ilk müdahale aracı, 20 motosiklet, 3 atv aracı, 3 helikopter, 2 adet denizden ve baraj göletlerinden su alabilen anfibik uçak, bin 150 yangın söndürme personelimiz bulunuyor."

Bu hassas dönemde tüm personelle birlikte teyakkuz halinde olduklarını vurgulayan Balıkesir Orman Bölge Müdürü, bu dönemde vatandaşlara da dikkatli olmaları uyarısında bulundu. Vatandaşların ormanlık alanlarda ateş yakmamasını isteyen Yalçın, "Ormanlık alanlarda piknik için ayrılan bölgelerin haricinde kesinlikle ateş yakılmamalı. Piknik yerlerinde yakılan ateşin de iş bittikten sonra mutlaka söndürülmesi gerekiyor. En önemlisi de seyir halindeki araçlardan yola atılan sigara izmaritleri. Bu izmaritler yol kenarındaki kuru otları çok çabuk tutuşturuyor. Bizim için çok riskli. Yangını gören vatandaşlarımızın hemen Alo 177'yi arayıp ihbar etmesini istiyoruz." hatırlatmasında bulundu.

"YANGINLARA 15 DAKİKADA MÜDAHALE EDİYORUZ"

Gerek yangın öncesi gerekse yangın anında teknolojik anlamda ciddi bir altyapıya sahip olduklarına işaret eden Müdür Hüseyin Yalçın, "Son 4 yıldır kullandığımız araç takip sistemi var. Bu sistem sayesinde bütün araçlarımızın konumlarını görebiliyoruz. Yangın anında bu araçlarımızı istediğimiz bölgeye yönlendiriyoruz. Ormanlarımızda bulunan 7 kulemizde kamera sistemi mevcut. Bu kameralar dumana karşı duyarlı. Kamera görüntüleri Ankara'dan da izlenebiliyor. Ayrıca özel kamera sistemi ile donatılmış Yangın Yönetim Aracımız hizmet veriyor. Bakanlığımızın koyduğu yangınlara 15 dakikada hedefine ulaştık. Bölgemizde çıkan herhangi bir yangına en hızlı müdahale eden müdürlüklerden birisiyiz. Yangınlarda en riskli saatler saat 12.00-15.00 arası. Bu saatler arasında daha dikkatli olmak gerekiyor." dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.