Dolar 34,6316
%0.22
Euro 36,4916
%0.52
Altın 2.929,490
%0.39
Bist-100 9.651,00
%-0.09

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ödemiş'te köylülerin tepkisi üzerine ÇED toplantısı yine ertelendi!

Ödemiş'te köylülerin tepkisi üzerine ÇED toplantısı yine ertelendi!

İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde açılmak istenen altın madeni için Dolaylar Mahallesi'nde yapılacak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı, vatandaşların tepkisi üzerine bir kez daha ertelendi. Daha önce toplantının yapılacağı meydanda aynı gün düzenleme gerekçesiyle kazı yapan AK Partili belediye, bu kez de 'pire' ilaçlaması yaptı. Köylülere destek için CHP'li vekiller de mahalleye geldi. Ödemiş'te köylüler tepki gösterdi

  • Ege Postası
  • 07.07.2015 - 18:12
İZMİR - Bozdağların eteklerindeki Gölcük, Oğuzlar, Bayırlı, Çağlayan, Çobanlar, Dolaylar, Mursallı, Günlüce ve Çamyayla köylerini içine alan geniş bir bölgede, altın madeni aramak için geçen 5 Mart tarihinde Ödemiş Perşembe Pazarı Mevkii'nde yapılacağı ilan edilen altın madeni için gerekli Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı izni, Ödemiş Belediyesi tarafından geçen 2 Mart'taki toplantıda oy birliğiyle iptal edildi.

TOPLANTI GÜNÜ KÖY MEYDANINDA KAZI

Belediye, bölgede altın arama çalışmalarının karşısında olacağını duyurdu. Bu gelişmenin ardından Perşembe Pazarı Mevkii'nde, ÇED toplantısı yerine Küçük Menderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu'nun (HAVZA-PLAT) öncülüğünde 'Altın Madeni hayır Şenliği' düzenledi. Şirket, daha sonra yeni ÇED toplantısının tarihini ilan etmesine rağmen yer bildirimini bir gün önceden duyurdu. Toplantının yapılacağı 28 Nisan'a bir gün kala bakanlık resmi internet sitesinden duyuru yaparken, ilginç bir tesadül yaşandı. AK Partili Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, şirketin madeni ve projeyi anlatacağı Dolaylar Mahallesi Meydanı'nda kepçelerle köy meydanında kazı çalışması başlattı. Belediyenin bu tutumu köylülerden de destek buldu. Başkan Badem ise, çalışmanın ÇED toplantısıyla bir ilgisi olmadığını tamamen "tesadüf" olduğunu söyledi.

Son olarak 7 Temmuz'da ilçe merkezindeki Efe Konut Düğün Salonu'nda yapılacağı duyurulan ÇED toplantısı, Küçük Menderes Havza Platformu adı altında birleşen çevrecilerin tepkisi ve Efe Toplu Konut Kooperatifi yönetiminin toplantının yapılacağı salonu vermeyeceğini açıklaması üzerine yer değiştirdi. Toplantının Dolaylar Mahallesi Köy Meydanı'nda yapılağı açıklandı. 



KÖY GİRİŞİNDEN GEÇİŞE İZİN VERİLMEDİ

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Arslan ve ekibi, Dolaylar Meydanı'nda yapılacak ÇED toplantısı için saat 14.00'da mahalleye geldi. Ellerinde maden karşıtı yazıların yer aldığı çeşitli pankartlar taşıyan yaklaşık 300 köylü, Arslan ve ekibini köy girişinde karşılayarak içeri sokmadı. Çevreciler, sivil toplum örgütlerinin yanı sıra CHP'li İzmir millitvekilleri Kamil Okyay Sındır, Zekeriya Temizel ve Mustafa Balbay da köylülere destek verdi.

Maden karşıtı grup, köyde kaymakamlıktan alınan izinle belediye ekiplerince 'pire' ilaçlaması yapıldığını belirterek Arslan ve ekibinin içeri girmesine izin vermedi. Arslan'ın ısrar etmesi üzerine köylüler bağırarak tepki göstermeye başladı.

Bu arada ekipler de gerçekten ilaçlamaya başladı. Olası bir olumsuzluğa karşı toplantı öncesi meydanda beklemeye başlayan jandarma, Arslan ve ekibinin çevresinde güvenlik önlemi aldı. Israrına sonuç alınamayan ve toplantıyı dördüncü kez gerçekleştiremeyen Arslan, tutanak tutarak köylülerin alkışları eşliğinde mahalleden ayrıldı. Protestoculardan bazıları ilaçlamadan etkilendi, maske taktı. 

CHP'Lİ VEKİLLER DE KARŞI

İzmir CHP Milletvekili Kamil Okyay Sındır, "Ödemiş, Küçük Menderes Havzamız'da yeni bir çevre katliamına şahit oluyoruz. Madenciliği yeraltında bulunan bir zenginlik olarak ifade ediyorlar. Hep ekonomik kaygıları, ekolojiyi, çevreyi, yaşamı ve yaşamın sürdürülebilirliğini yok sayarak katletme anlayışına karşı duruyoruz. Mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir doğayı bırakmak istiyoruz. Altınıyla, gümüşüyle yer altındaki zenginliğimiz adı altında, bizlere sunulan bu kaygıları kabul etmiyoruz. Bu bölgede olur, başka bölgede olur. Siyanur madenciliğin geride bırakacağı ağır metal ve yeraltı kirliliği sularda arsenik mutlak bir sonuç olarak karşımıza çıkar. Burada ÇED sürecinin başında böyle birşeyin yapılmasını istemiyoruz" dedi.

İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, "Galiba katletmek için sürekli olarak bir cennet arıyoruz. Cennetleri yok etmek için kararlı gibi görünüyorlar. Ama, kararlı olan buradaki gördüğünüz kalabalık halk. Bu doğanın katledilmemesi için buradakiler kesin mücadele verecekler. Buralarda bu siyanürün topraklara karışması halinde nelere mal olacağını buradaki insanlar çok iyi bilirler. Bu olguyu sıradan bir olay olarak kabul etmiyoruz. Buna kesinlikle karşıyız" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.