Otoyol tartışması: İzmir geçiyor İstanbul bakıyor
İZMİR’de 11 gişede OGS ve HGS’nin birlikte kullanılmaya başlanması sistemin bütün Türkiye’de uygulanıp uygulanmayacağı tartışmalarını beraberinde getirdi. Karayolları Genel Müdürlüğü, mevcut teknolojiyle İstanbul’da köprülerde ‘tek gişede 2 geçiş’ sisteminin uygulanamaya-cağını belirtirken, Ulaştırma Bakanlığı yeni bir yazılımla geçişlerin ortak karttan düşülebileceğini belirtti.
- Ege Postası
- 23.04.2013 - 11:31
İZMİR’DE BAŞARILI OLDU
Yaptıkları yeni uygulama ile gişelerde yaşanan yoğun trafiği rahatlatmayı amaçladıklarını belirten İzmir Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri, uygulamanın ilk olarak 1 gişede denendiğini ve başarılı olduğu için 11 gişede kullanıldığını belirtti. İzmir Karayolları Genel Müdürlüğü’nden bir yetkili, “Deneme aşamasından sonra uygulamada bir hata olmadığını gördük. Şu an için bütün gişelerde yok. Ancak geneline yaymayı amaçlıyoruz” diye konuştu. İstanbul’da ise özellikle köprülerde bu uygulamanın uygulanıp uygulanamayacağı merak konusu olurken Karayolları Genel Müdürlüğü olaya son noktayı koydu.
HGS’LER ÇOK GÜÇLÜ
İki sistemin aynı anda kullanılması konusunda vatandaşlardan çok talep geldiğini anlatan yetkili gelen talepler doğrultusunda çalışma başlattıklarını ancak ‘Elektronik Sistemler Birimi’nin olumlu cevap vermediğini kaydetti. Şehre giriş ve çıkış gişelerinin İstanbul’da ayrı sistemlere sahip olduğunu belirten yetkili, “İki sistemin bir arada kullanılması şu an için mümkün değil. İstanbul’da özellikle köprü trafiğinin azaltılması amacıyla bu uygulamayı yapmak istedik. Ancak olmadı. Elektronik Sistemler Birimi, HGS vericilerinin çok güçlü olmasından dolayı sistemin uygulanmasının mümkün olmadığını iletti. Ama bazı yoğun olmayan noktalarda örnek uygulamalar başlattık” diye konuştu.
TEKNOLOJİ MÜSAİT DEĞİL
İstanbul’da şehre giriş yapılan gişelerde iki sistemin aynı anda kullanılabileceğini, ancak çıkışta mümkün olmadığını anlatan yetkili, “Çıkış yapılan gişelerde alınan paranın ölçülebilmesi için farklı bir sistem uygulanıyor. Köprülerde yer alan gişeler de çıkış yapılan gişeler olarak hizmet veriyor. Şu anda kullanılan teknoloji ile köprülerde iki sistemin bir arada kullanılamayacağını söyleyebilirim” dedi. İki sistemin bir arada kullanılması için gişe sayısının da az olması gerektiğini kaydeden yetkili, gişe sayısının çok olduğu yerlerde uygulamada sıkıntı yaşanabileceğini ifade etti.
Etiket nasıl takılır
HGS’deki en büyük problem, etiketin takıldığı yerin araçtan araca farklılık göstermesinde yaşanıyor. Bunun için yapılması gerekenler şöyle:
* Ön camda etiket yapıştırılacak kısım önce içeriden silinir. Yüzeyde toz ve yağ tabakası olmadığına dikkat edin.
* Yüzeyi temizledikten sonra etiketi yapışmayan arka yüzeyden çıkarın. Yapışkan olan kısma dokunmayın ve tek seferde yapıştırın.
* Etiketi yapıştırdıktan sonra yer değiştirmek için çıkarmayın. Bu durumda çalınmaya karşı güvenlik mekanizması devereye girecektir.
* HGS etiketinin logo olan kısmını araç içine bakacak şekilde yapıştırın.
* Etiketi kesinlikle katlamayın.
* HGS etiketleri hassas olduğundan kullanımı her araçta her markada değişiklik gösterebiliyor. HGS kullanmak isteyenler kullandığı aracın özelliklerine göre hareket etmeli.
Gişelerin kalkması için talep gelmedi
* GEÇTİĞİMİZ dönemde köprülerdeki gişelerin kaldırılması ile ilgili de bilgi veren Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilisi, “Bugün itibariyle gişelerin kaldırılması gündemimizde değil. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bunu açıkladı. Ancak bakanlıktan bize gelmiş herhangi bir talep yok. Talep olmadan böyle bir çalışma yapmamızda mümkün değil” diye konuştu.
HGS’de okuma oranı yüzde 70’e bile ulaşmadı
* KARTLI Geçiş Sistemi’nin (KGS) kaldırılmasının ardından, OGS’lerin de kaldırılabileceği gündeme gelirken Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilisi konuya açıklık getirdi. OGS’lerin şu an için kaldırılamayacağını anlatan yetkili, “HGS’nin tek sistem olması mümkün değil. HGS okunma oranlarında yüzde 70’lere bile ulaşamadık. Vatandaştan sürekli şikayet alıyoruz. OGS ise yüzde 99.9 okunma başarısı var. Böyle bir başarı varken OGS’nin kaldırılması akıllıca olmaz” dedi.
Yeni bir yazılım üzerinde çalışılıyor
* ÜCRETLİ geçiş yapılan otoyol ve köprülerde trafik akışını hızlandırmak amacıyla oluşturulan HGS, bazı gişelerde OGS ile ortak kullanılıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, İzmir’de toplam 11 gişede hem OGS hem de HGS olduğunu vurgulayarak, “Orada iki sistem ortak kullanılıyor” bilgisini verdiler. “Araçta hangi sistem varsa cihaz otomatik olarak onu okuyor” diyen yetkililer, şunları söylediler:
CİHAZ OTOMATİK OKUYOR
“Geçişlerin söz konusu gişelerde az olduğunu tespit ettik. Bu nedenle çok yoğunluk da olmadığı için HGS’yi koyduktan sonra sıkıntı yaşanmaması için OGS’yi de devam ettirme kararı alındı. Yeni bir yazılım üretimi üzerinde çalışılıyor. Şu anda deneme çalışmaları yapılıyor, ancak henüz tamamlanmadı. O zaman geçişler ortak karttan düşecek. Yazılım çalışmaları bitince böyle bir geçiş de olabilecek. İzmir’de şimdilik böyle bir çözüm yolu bulundu.”
TEK GİŞELİ YOLDA VAR
PTT Genel Müdürü Osman Tural da bazı gişelerde iki sistemin birarada kullanıldığını belirterek, “Tek gişenin olduğu ve OGS’nin devam edemeyeceği gişelerde bu yapılıyor” dedi. İzmir dışındaki birkaç otoyolda da bu yolun kullanıldığını belirten Tural, “Bunlar birbiriyle entegre olursa birarada kullanılabilir. Hem HGS hem de OGS okuyucusu olan yerler var. Tek gişesi olan otoyollarda iki sistem birbirine entegre edilmişse kaçak olarak sayılmıyor. Gişelere girmeden de yeni bir sistem oluşturulabilir” bilgisini verdi.(Hürriyet.com.tr)
Yorum Yazın