Dolar 34,1795
%0.13
Euro 38,0675
%-0.46
Altın 2.929,780
%-0.12
Bist-100 9.795,00
%-0.34

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Özel İdare tesisinin devrine isyan var

Özel İdare tesisinin devrine isyan var

Bayındır’ın Ergenli köyünde yıllardır muhtarlık tarafından işletilen kaplıca tesislerinin Bütünşehir Yasası sonrası müftülüğe tahsis edileceği yönündeki gelişmeler köy halkının tepkisini topladı. Bir süredir Bayındır Belediyesi’nin düzenleme çalışmaları yaptığı tesislerin müftülüğe tahsis edileceğini ifade eden Ergenli köyü sakinleri köy halkına ait tesisin köye hizmet getiren belediye tarafından işletilmesi gerektiğini vurguladılar.

  • Ege Postası
  • 04.06.2014 - 11:42
İZMİR- Bütünşehir yasası sonrasında tüzel kişiliği sona eren köy muhtarlıklarına ait malların paylaşımı Mal Paylaşım Komisyonu vasıtasıyla yapılırken, Bayındır’a bağlı Ergenli köyünde muhtarlık tarafından yaptırılan kaplıca tesislerinin müftülüğe tahsis edileceğini öğrenen köy halkı tepkilerini dile getirdi.

“TERMAL TURİZM ALANINDA KAPLICA BELEDİYENİN OLMALI”
Kapatılan İzmir İl Genel Meclisi’nin son dönem üyesi Adnan Saygılıer, Ergenli’ye giderek vatandaşlarla görüştü ve tesiste incelemelerde bulundu. Köy muhtarı Haşmet Özbey konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Köyümüz termal turizm alanı olarak ilan edilmiş, geleceği bu alanda parlak bir yerleşim birimi. Ergenli ve Dereköy’de İl Özel İdaresi’nce sıcak su çıkarılarak ishale hattı döşendi. Tüm bu çalışmalar yapılmışken, yıllarca muhtarlığımızın işlettiği kaplıca evlerinin belediye yerine başka bir kuruma devredilmesi bizleri şaşırttı. Kaplıca belediyenin olursa gelişir, tesis büyür, hizmet kalitesi artar. Köyümüze müftülüğün eğitim tesisi yerine daha gelişmiş bölgenin doğasına uygun tesisler gerekiyor.

“REZERVASYONLAR BİLE VARDI”
Muhtarlığımıza ait tesisle ilgili rezervasyonlar söz konusu. Müftülüğe verirse bu rezervasyonlar ne olacak. Tesisimizin İzmir’den, Ödemiş’ten, Tire’den ve pek çok ilçeden her yıl konaklayan çok sayıda konuğu var. Bu da köyümüzde canlılık sağlıyor. Halkımız bu nedenle tepkili. Belediyenin de tesiste yaptığı düzenleme çalışmaları bu haberler üzerine durdu. Bu kararın değişmesiyle ilgili halkımızın talep ve görüşlerini gereken her yere iletiyorum. Konunun takipçisiyim” dedi.

“BU KARAR ESNAFI OLUMSUZ ETKİLER”
Köyde pide salonu işleten Zeki Taştan da “18 yıldır Ergenli’de pideciyim. Gelişme beklerken, bu tesisin müftülüğe eğitim tesisi olarak verileceğini duyduk. Bu tesislerin halkın kullanımına sunulması dolayısıyla da belediyenin işletmesi gerekir. Yerli turist gelmezse esnaf nasıl geçinece? Bizim ayrıca beklentimiz sıcak suyun evlere sağlanması ve pansiyonculuğun gelişmesi ile buradaki termal köylerin turizmle kalkınmasıdır” dedi.
Ergenli esnaflarından İrfan Düzyol da, “Tesisleri belediye işletmezse müftülüğe geçerse köyün bir kazancı olmaz. Tesislerle ilgili verilen bu karardan vazgeçilmesi Bayındır adına da bir kazanç olacaktır” dedi.
Minibüsçülük yapan Ekrem Atlar ise “Köyümüzde kaplıca sezonu açıldığında bizim de işlerimiz açılıyor. Muhtarlığın tesisleri de her sezon çok büyük ilgi görüyor. Burası misafire kapatılıp sadece müftülüğün kullanımına bırakılırsa bu canlılık azalır. Köyümüzün imkanlarıyla yapılan tesis, Bayındır Belediyesi’nin olmalıdır. Buranın müftülüğe tahsis edilmemesi için gereken ne varsa yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

“ANKET YAPILSA HALKIN %90’I “BELEDİYEYE VERİLSİN” DER”
Ergenli köyü sakinlerinden Mustafa Mut da, “Bu tesisleri ve kahvehaneleri Ergenli halkı kendi imkanlarıyla imece usulü yaptı. Halkın imkanlarıyla yapılan tesisi, başkanını halkın seçtiği belediye işletsin. Bayındır Belediyesi köyümüze hizmet getiriyor, burayı işletmek de onun hakkıdır. Burada ‘Bu tesisleri kim işletsin’ diye anket yapılsa, halkın %90’ı ‘Belediye işletsin’ yanıtını verir. Buraya gelip görmeden karar vermek çok yanlı” dedi.

“GEREKİRSE VALİNİN KAPISINDA YATARIZ”
Tesislerin Ergenli’ye en iyi yararı sağlayacak şekilde işletilmesi gerektiğine vurgu yapan emekli özel idare müdürü Erdinç Bayar şunları söyledi: “Gerekirse valinin kapısında yatarız. Bayındır’ın tesisi Bayındır’ın belediyesinde kalmalı. Müftülüğün eğitim tesisi için Bayındır’da başka yerler bulunabilir. Ama bu tesisler turizme hizmet ediyor. Turizmin gelişmesi için tesisin düzenli şekilde halka hizmet vermesi gerekiyor”

“KARAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR”
Yaklaşık 3 milyar lirayı aşan İl Özel İdare mallarının neredeyse tamamının, Mal Paylaşım Komisyonu vasıtasıyla Maliye Hazinesi'ni devredildiğini kaydeden kapatılan İl Genel Meclisi’nin son dönem üyesi Adnan Saygılıer, “Köy halkının kendi imkanlarıyla yaptırdığı bu tesisin Bayındır’da bile ikamet etmeyen bir müftünün isteği üzerine müftülüğe verilmesi son derece üzücüdür. Bu üzücü karardan vazgeçilmesi gerekiyor.
Sayın Valimizin bu kararla ilgili gerekeni yapacağına ve komisyonun bu tesisleri Bayındır Belediyesi’ne tahsis edeceğine inanıyorum. Karar gözden geçirilmelidir. Ergenli halkının haklı olarak bir tepkisi var. Bizler İl Genel Meclisi’nin son üyeleri olarak bu mal paylaşımının sürekli takipçisi olacağız. Ortada yanlışlık varsa dile getirmek ve sorunların çözülmesini sağlamak hepimizin görevi” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.